Михаела Емилова, студент по право в СУ "Св. Климент Охридски":

Трудността на правото ме мотивира!

Трудността на правото ме мотивира!
Михаела Емилова, студент по право в СУ "Св. Климент Охридски"

В смутните и трудни времена, в които всички живеем, хората, а най-вече младите, започнаха да оставят на заден план и все по-рядко да говорят за мечтите и амбициите си за бъдещето. "Правен свят" няма да допусне да забравим откъде и накъде вървим и ще Ви представи поредица от интервюта с млади, креативни и мотивирани студенти по право от Софийския университет "Св. Климент Охридски", които ще Ви разкажат повече за визията си за юридическите професии и науката. Представяме ви Михаела Емилова, 4-ти курс студент в специалност "Право".

Госпожо Емилова, юридическите професии са може би най-цветните и разнообразни по своя характер, а правото неслучайно е определяно като "цяла вселена". Кое Ви мотивира да изучавате тази нелека специалност?

Мотивира ме не едно нещо, а всичко в правото. Да, специалността изобщо не е лека, изисква подготовка не само в сесия, но и през цялото време от годината, изисква лишения, загуба на сън, а понякога и на апетит, но резултатите ме удовлетворяват. Мотивирам се всеки ден да ставам по-добра, изисква време и търпение, но желанието надделява. Мотивираща е страстта, която се увеличава с всеки изминал ден, в който се уча на това, което ми е интересно, мотивиращо е желанието ми за успешно развитие, един ден ще бъда по-успяла от това, което съм сега, мотивира ме да говоря, да се състезавам с другите, да мисля, да бъда провокирана, да знам и да мога! Трудността ме мотивира!

Кои са основните трудности, които един бъдещ юрист среща в ежедневието си на студент по право?

Ежедневието на студент по право не е леко - ставаме рано, кога за да учим, кога за да ходим на упражнения, кога за да работим (а защо не и трите). Но не бих го нарекла трудност, а по-скоро нещо съвсем нормално и което в такъв момент на извънредно положение адски много липсва. Трудностите идват може би когато трябва да имаме малко време за подготовка на доста материал, но и с това се свиква. Според мен "трудностите" не са никак нови за нас неща и донякъде мотивират и дисциплинират. Липсата на време или бързо тиктакащият часовник стимулират дейността ни.

Нерядко се говори за това, че юридическото образование в Бъгария има какво още да научи от колегите си в Европа. Защо избрахте да останете у дома?

Избрах да остана у дома, първо, защото никога не съм и мислила да ида в чужбина, второ, защото аз обичам България (колкото и клиширано да звучи), аз не искам да напускам страната си, аз не обичам да слушам неща от типа на - "тук е много зле, защо не се махна, няма да имаш реализация, тук останаха бабите и мутрите, ромите и селяните, няма да печелиш пари.." … далеч не се събуждам с тази мисъл всяка сутрин, а напротив. Неприятно ми е някой да ми говори така, надежда за по-добро винаги ще има и аз оставам тук, за да стана част от по-хубавото бъдеще на България.

Какви са перспективите пред Вас? Как виждате бъдещето си на юрист, може би като адвокат, съдия, прокурор или в друга професия и защо?

Виждам бъдещето си като адвокат, защото винаги съм искала да бъда това. Искам го, защото виждам себе си точно в тази професия, готова съм на всичко, за да успея, не мога да си се представя в друго поприще.

Може би като всеки студент, обучаващ се в дадена специалност, и Вие имате своите идоли и представители на определена гилдия, на които се възхищавате? Кои са "практиците на правото", на които може да кажете, че бихте подражавали и защо?

Практици, предполагам имате предвид хората, които ни обучават. Някои от тях не практикуват тази професия, а по-скоро са в научната област. Бих казала, че доста от тях ме вдъхновяват, защото са изключително добри в това, което правят, а това е най-подходящо за амбициозните млади хора. Аз също бих се насочила в някакъв етап към преподаване на любими дисциплини, защото намирам за прекрасно да вдъхваш това на младите, което и ти си получил навремето. Познавам адвокати, които също са способни и докато практикувах при тях ми помогнаха основно и за вдъхването на кураж и стимул да продължавам. Преподавали са ни и съдии, които по-скоро не се водят от правната литература, а основно от съдебната практика. Това е полезно, защото мненията на професори можем винаги да ги заучим, но без практика няма как да влезем в занаята.

Какво означава за Вас правото?

Правото значи толкова много, че се притеснявам, че в стремеж да градя кариера като завърша, ще оставя на заден план личния си живот. Мисля, че в горните редове изразих това, което то значи за мен.

Как протича Вашата самоподготовка по време на обявеното извънредно положение ?

Самоподготовката ми протича както винаги - просто сега не излизам и мога да отделя цялото си време за ученето. Не съжалявам, времето ми минава бързо - имам върху какво да се готвя (Търговският закон мен чака…). Чета и практика, решавам исканите от нас задачи и не се разсейвам. Мисля, че ще ми се отрази добре на подготовката, като изключим, че ми липсва динамиката на ежедневието.

Михаела Емилова е студент по право в СУ "Св. Климент Охридски". Проявява интерес към гражданскоправните науки и международното частно право. Високото ниво на владеене на английски и руски език, писмено и говоримо, й позволяват да развива личностните и професионалните й качества с четене на чуждестранна правна литература и запознаване отблизо със законодателствата на другите страни. Взима активно участие в юридически състезания и решаване на казуси. 

Още по темата

Софийска градска прокуратура предлaга на Йорданка Фандъкова мерки за дезинфекция на София

Предишна новина

Прокурорската колегия спря дисциплинарките до края на извънредното положение

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  @## | нерегистриран
  10
  -6

  Като кадър на ЮФ на СУ да попитам - как ги намирате тези?! Никаква връзка с живия живот. А на тази възраст вече следваше да имат.

 2. 3
  Допускам, че това девойче е подбрано на случаен принцип | нерегистриран
  11
  -2

  Като делата в прокуратурата.

 3. 2
  | нерегистриран
  7
  -2
  До коментар #1 от "адвокат | нерегистриран":
  Адвокатурата няма да те напарви богата момиченце.Стига сте чели Гришам !

  Ма то и "по Гришам" адвокатите редко забогатяват, ама нейсе.....

 4. 1
  адвокат | нерегистриран
  6
  -3

  Адвокатурата няма да те напарви богата момиченце.Стига сте чели Гришам !

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.