Тръмп: Импийчмънтът е загуба на време


Американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще съдейства на разследването, което е част започнатата процедура по импийчмънт. Законодатели-демократи заплашиха да призоват Тръмп, ако не им предостави документи, свързани с телефонен разговор с украинския държавен глава Володимир Зеленски. По време на брифинг с гостуващия във Вашингтон финландския президент Саули Нинистьо, Тръмп каза, че винаги се съдействал. Той коментира, че разследването е "фалш."
 
Ескалиращото напрежение между законодателната и изпълнителната власт е с потенциал да прерасне в една от най-ожесточените битки в американската политическа реалност. В сряда демократите отправиха послание, че не се шегуват и са готови за оказване на максимален натиск. "Изплашен"  - така председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси описа Доналд Тръмп на фона на предприетите действия по импийчмънт. Самият Тръмп се определя като жертва на политическа конспирация, при която въпреки непрестанните атаки срещу него управлява успешно страната. 
 
В центъра на събитията е разговор на американския президент с украинския му колега, в който е поискано разследване на потенциален опонент на Тръмп в изборите следващата година. 
 
На пресконференцията с президента на Финландия Тръмп за пореден път настоя, че разговорът в действителност е бил "невинен" и че обвиненията в прекрачване на правомощията са "абсолютна лъжа" и "тотална фабрикация." 
 
По-рано в Туитър, Тръмп описа с неприличен епитет действията по импийчмънт и допълни, че са загуба на време и енергия.
 
За разобличителя Тръмп каза: "Страната трябва да научи коя е тази личност, защото тази личност е шпионин, по мое мнение." Но американският президент също посочи, че "ако е легитимно", е необходимо да се запазва личността на лицата, подаващи сигнали за злоупотреби във властта. 
 
Днес при затворени врата се очаква да бъдат изслушани две бивши официални лица, които са представяли администрацията на Тръмп в Украйна. 
 
Комисията по надзор и реформа към Камарата на представителите планира да изпрати в петък призовка за  цялата документация, свързана с разговора с Украйна. 
 

Георги Марков: Имаме криза в демокрацията, най-големият позор е освобождаването на Полфрийман!

Предишна новина

КЗЛД провежда обучения в цялата страна по международен проект

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.