Тръмп забрани 7 китайски приложения заради опасност от проследване и изграждане на досиета с лична информация

Тръмп забрани 7 китайски приложения заради опасност от проследване и изграждане на досиета с лична информация
Доналд Тръмп, снимка:БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа във вторник указ за забрана на транзакции с осем свързани с Китай приложения, включително платформата за плащания Алипей (Alipay), собственост на Ant Group Co. на китайския милиардер Джак Ма, и приложения, собственост на китайския технологичен гигант Tencent Holdings Ltd, съобщиха световните агенции.

Намерението на Тръмп е с указа си да ограничи заплахата, която представляват китайските приложения за американците, заяви представител на американското правителство. Приложенията работят с големи бази от данни и имат достъп до чувствителна информация за потребителите си, уточни правителственият служител.

Приложенията може да бъдат използвани от китайското правителство за "проследяване на местоположението на федералните служители и предприемачите и за изграждане на досиета с лична информация", добави той.

Заповедта влиза в сила след 45 дни - на практика след напускането на президентския пост от Тръмп. Говорител на преходния екип на избрания президент Джо Байдън отказа да коментира заповедта, отбеляза "Уолстрийт Джърнъл".

Американски компании, които правят бизнес с Китай - включително Apple Inc., Ford Motor Co., Walmart Inc. и Walt Disney Co - преди това възразиха срещу изпълнителна заповед на Тръмп, която засяга Tencent.

Пълният списък с приложения в указа на Тръмп включва освен Alipay, "КамСканър" (CamScanner), "Кю Кю Уолет" (QQ Wallet), "ШЕЪРит" (SHAREit), "Тенсент Кю Кю" (Tencent QQ), "ВиМейт" (VMate), "УиЧат Пей" (WeChat Pay) и "WPS Офис" (WPS Office).

Още по темата

За по-малко от два дни дарители събраха средствата за възстановяването на проф. Божана Неделчева

Предишна новина

Прокуратурата се зае с търговията с кръвна плазма на черно

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Санта Барбара | нерегистриран
    1
    0

    Трябваше и друго да направи, докато бе президент: да нареди разследване за създаването и разпространението на китайския вирус и на основата на резултатите от изводите, да наложи съответните санкции или други мерки срещу комунистическата държава. Така би направил например великият Роналд Рейгън и досега да е приключил с въпроса.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.