Туитър блокира правителствена кампания, за да не наруши закон за фалшивите новини

Туитър блокира правителствена кампания, за да не наруши закон за фалшивите новини

Рекламна кампания, започната от френското правителство във връзка с популяризирането на изборния процес по повод на предстоящите евроизбори, се сблъска с рестрикциите на собствените си закони. Туитър, популярната платформа за микроблогове, отказва да публикува рекламите, поради опасения, че същите нарушават новия френски закон, имащ за цел да спре разпространението на фалшивите новини.

Идеята на френското правителство с тази кампания е била да мотивира гражданите да се регистрират и да гласуват на европейските избори, като за целта е спонсорирала съобщения съдържащи хаштага #OuiJeVote (Да, аз гласувах). На пръв поглед невинно изглеждащата кампания е срещнала неочаквани трудности. Наскоро във Франция беше приета нова нормативна уредба, която се занимава изцяло с фалшивите новини, като същата има строги правила във връзка с онлайн политически кампании. Според закона, всички политически реклами следва да сочат кой е платил за тях и колко точно. За да избегне санкции по приетия от собственото правителство на президента Еманюел Макрон, Туитър е отказал да публикува рекламата.

Решението за отказа събуди вълна от негативни коментари от законотворците и официалните институции. Дори вътрешният министър Кристоф Кастане изрази възмущението си, като заяви следното: "Приоритетите на Туитър следва да бъдат борбата със съдържанието, което възхвалява тероризма. Не кампании за регистрирането в изборните листи на демократична република…".

Френският закон беше приет миналия декември, като в него има изисквания и за публикуване на информация за лицето или организацията, която плаща за реклами, като същите следва да са представени в удобна и достъпна база данни. От Париж твърдят, че невъзможността на Туитър да имплементира подобна система с публично достъпна информация, е довела до по-твърда политика, която просто забранява всички политически реклами. "Не законът се е обърнал срещу нас, а по-скоро платформата не се съобразява с него…", гласи съобщение от правителството до Франс прес.

Докато президентът Макрон счита, че този закон е гаранция за свободен  и безопасен интернет, то от опозицията смятат, че подобна регулация е опасна за свободата на словото и е по-скоро репресивна.

Данаил Кирилов стана министър на правосъдието

Предишна новина

Некачествено законодателство и неясни разпоредби бавят съдиите

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.