Турция иска да бъдат ваксинирани 27 млн. граждани, за да отпусне мерките

Турция иска да бъдат ваксинирани 27 млн. граждани, за да отпусне мерките
Снимка: Pixabay

Здравните власти в Турция планират до към средата на март в страната да бъдат ваксинират около 27 млн. граждани. Ако се реализира тази прогноза, след 15 март те предвиждат разхлабване на епидемиологичните мерки и дори премахването им в голяма степен, пише ''Труд''. 

"При това условие планираме да започне нормализирането на живота", посочи отговорен представител на турското здравно министерство.

По думите му евентуално отслабване на мерките ще включва отмяна на забраните за движение през уикендите, редовно обучение в училищните заведения, отваряне на ресторантите и др. Турското здравно министерство регистрира от началото на 2021 г. спад в случаите на заразените с Ковид-19 и на жертвите.

Здравният министър Фахреттин Коджа съобщи за 6436 новозаразени и за 168 починали за дата 17.01.2021 г.  В същото време продължава кампанията по ваксиниране, която на първия етап включва медицинските кадри. В Турция има около 1,2 млн. здравни работници. Кампанията по първата фаза на ваксинирането започна скоростно. Турският здравен министър обяви, че имат готовност за ваксиниране по около 1,5 млн. души дневно, като към момента са ваксинирани около 690 хиляди души. Засега са пристигнали само 3 млн. дози от китайската ваксина на фирма Синовак, която турското правителство закупи от Китай.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви тези дни, че очакват още 30 млн. дози от същия препарат. Предполагаше се, че Турция ще получи втора пратка с ваксини от Китай в първата половина на месец февруари. Но според запознати с темата източници, поради възникналите нови огнища на коронавируса в Китай има вероятност доставките да се забавят, което може да се отрази негативно на плановете за масовата ваксинация.

Още по темата

Подменяме шофьорска книжка до 3 дни, след като сме заявили желание

Предишна новина

Картини и графики иззеха разследващите от дома на Божков

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.