Туристи са заплашени със затвор, взели си пясък от плажа

Туристи са заплашени със затвор, взели си пясък от плажа

Възможно ли е лятната ваканция на морето да завърши със затвор? Ако сте плажували в Сардиния и сте си взели пясък за спомен, отговорът е "да". Френски туристи за заплашени с 6 години затвор, защото си взели пясък за спомен. Двойка от Франция завърши лятната си ваканция в ареста, след като в багажника им италианските власти намерили 40 кг. пясък и миди от красив плаж в Сардиния.
 
Това, която французите не знаели, е че от 2017-а изнасянето на пясък от острова е незаконно и се наказва с глоба до 3000 евро и до 6 години затвор. Причината - честата практика туристите да отнасят със себе си част от плажа като сувенир, застрашила съществуването на италианските крайбрежни ивици. Всяка година в багажите на посетителите попадат по няколко тона пясък, съобщава БНТ
 
Джани Лапис, регионална инспекция за околната среда: Наложи се да се вземат спешни мерки, защото хората не се замислят каква вреда нанасят на околната среда. Важно е да опазим природата такава, каквато е и да може да я видят и следващите поколения, а не да я гледаме в шишенца в хола си.
 
Сардиния не е единственото място, въвело подобни забрани за туристите. За да опазят природата си, Египет и някои места в Тайланд също са забранили изнасянето на пясък, миди и корали. А, ако си вземете дори едно от емблематичните бели камъчета от гръцкия остров Скиатос, ви очаква глоба до 1000 евро.
 

Методи Лалов трябва да изготви съдебни актове по 111 дела, преди ВСС да приеме оставката му*

Предишна новина

Много добре работим с Иван Гешев

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.