Търговският регистър ще бъде свързан с регистрите на държавите-членки на ЕС

Търговският регистър ще бъде свързан с регистрите на държавите-членки на ЕС

Търговският регистър ще бъде свързан с регистрите на държавите-членки на ЕС. Това ще стане факт след финализирането на проекта "Надграждане на Търговския регистър за интеграция с платформата за обмен на данни между Търговските регистри в ЕС, вграждане на регистъра на  юридическите лица с нестопанска цел, интеграция с имотния регистър, единна входна точка и прехвърляне на централния регистър на особените залози", съобщиха от правосъдното ведомство.

Проектът е бил представен днес пред медиите от замeстник-министъра на правосъдието Десислава Ахладова и изпълнителния директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова.

"За мен е голяма чест да присъствам на представянето на проекта, който е поредната крачка към облекчаването на административната тежест за бизнеса и за гражданите, което е един от основните приоритети на правителството. Основната цел на проекта е гражданите да са максимално улеснени и да не губят своето време и средства", заявила е зам.-министър Алхладова.

Агенцията по вписванията е бенефициент по проекта, който се осъществява по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Приоритетни проекти в изпълнение на пътната карта за изпълнение на Стратегията за развитие на електронното управление в Република България за периода 2016-2020 г." с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. С изграждането на електронен Централен регистър за особените залози (ЦРОЗ) към Агенция по вписванията ще бъдат предоставени на потребителите нови електронни услуги, данните в регистъра ще бъдат публично достъпни, като съществуващите до момента ще бъдат мигрирани към новоизградения ЦРОЗ.

Свързаността на Търговския регистър с регистрите на държавите-членки ще бъде осъществена посредством платформа, с която ще се гарантира трансграничният обмен на данни между тях. Ще бъде улеснен достъпът на гражданите и бизнеса относно дружествата. Информацията, която ще бъде предавана, се отнася до започването или прекратяването на производства по ликвидация, несъстоятелност и заличаване на дружества от регистрите.

В рамките на проекта е предвидено да бъдат реализирани и интеграции към Имотния регистър, както и значителен брой други системи за изпълнение на основните принципи на Закона за електронното управление.

Успешното изпълнение на проекта ще подобри административното обслужване на гражданите и бизнеса с увеличаване броя на услугите, предоставяни по електронен път, съобщават от министерството на правосъдието.

Словашкият президент прие оставката на премиера Фицо

Предишна новина

Цецка Цачева ще се включи в международна конференция за борбата с насилието над жени

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Спиридон (фотограф) | нерегистриран
  0
  0

  Черна серия от блондинки.

 2. 1
  Блонди | нерегистриран
  4
  0

  Днес се смях на глас на констатацията на Филчев във вестник "Труд" за последните петима министри на кривосъдието! Ама така де, върви ни на умници и хубавици!  Както са казали римляните, никога не е късно да станеш за резил! А в казармата - никога не се става министър по желание Цецо!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.