Търсят начин да закрият ДАБЧ


Правителството търси начин, за да закрие Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Това става ясно от думите на премиера Бойко Борисов в стенограмата от заседанието на кабинета миналата седмица, публикувана на сайта на МС.

Темата повдига самият Борисов, като обяснява на колегите си, че е възложил тази задача на ресорните министри. "Аз сега съм възложил и на няколко от колегите тук да мислят как да закрием Агенцията за българите в чужбина, има си МВР, Министерство на правосъдието и Президентство", казва Борисов. В тази връзка той уточнява, че именно трите институции отговарят за издаването и получаването на българско гражданство и се произнасят по този въпрос.

"Така че, сега работим по тази тема", допълва още Борисов. От думите му става ясно още, че за "културата" ще се занимава външно министерство, заедно с министъра на културата Боил Банов. Пак МВнР ще има отношението и към образованието, визирайки явно българските школа зад граница и културните институти на нашенците, живеещи в чужбина. Ние така или иначе сега го правим, заключва Борисов.

В началото на месеца пък българи зад граница призоваха с открито писмо премиера да закрие агенцията, а настояването дойде е от името на гражданската инициатива "Временни обществени съвети на българите в чужбина". Те се аргументираха с факта, че самата ДАБЧ няма отношение към живота на нашенците, тъй като услугите, които те ползват, се предоставят от няколко министерства - на външните работи, на културата, на образованието и на правосъдието. Тяхното искане бе точно след скандала в ДАБЧ, който гръмна, след като Специализираната прокуратура нахлу в агенцията заради разследване на схеми за продажба на българско гражданство. В резултат шефът на агенцията Петър Харалампиев бе арестуван, заедно със главния секретар и други чиновници. В средата на месеца пък МС освободи Харалампиев от поста.

20 г. затвор за убийство на таксиметров шофьор получиха двама младежи в Русе

Предишна новина

Новият председател на СГС е Алексей Трифонов

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.