Убиецът на Милен Цветков обжалвал постоянния си арест 13 минути преди края на срока

Убиецът на Милен Цветков обжалвал постоянния си арест 13 минути преди края на срока
снимка:БГНЕС

Подсъдимият за смъртта на журналиста Милен Цветков – Кристиан Николов – е обжалвал последното определение на Софийския градски съд (СГС), с което той отново бе оставен в ареста, 13 минути преди изтичането на 7-дневния срок. Това става ясно от съобщение на СГС, в което се уточнява, че е предвидено разпоредителното заседание по делото да стартира на 21 януари.

След като адвокатът на Николов – Любомир Таков – е внесъл жалба срещу мярката му в 16:47 ч. в петък, днес (18 януари) то вече е изпратено в Софийския апелативен съд.

Припомняме, че на 8 януари СГС не уважи искането на Кристиан Николов да бъде пуснат под домашен арест. Според съда е безспорно, че има обосновано предположение, че именно той е извършил престъплението, в което е обвинен. Съдебният състав потвърди още, че Николов има чисто съдебно минало, липса на нарушения и дори напротив - той е с добри характеристични данни и желае да създаде семейство със свидетелката по случая Цанкова. Въпреки това, все още е налична опасност от извършването на престъпление. Според СГС няма нужда от ревизии на най-тежката наложена мярка спрямо Николов, тъй като той е в добро здравословно състояние, освен това има медицинска помощ както в ареста, така и не е ограничена възможност да посещава други болнични заведения.

На 18 декември Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в съда обвинителен акт срещу Кристиан Николов. Той е привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по транспорта – умишлено предизвикано тежко пътнотранспортно произшествие, отнело живота на участник в движението. Деянието е квалифицирано по чл. 342, ал. 3, б. „в“, пр. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс. За него законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от петнадесет до двадесет години или доживотен затвор.

Случаят е особено тежък – деецът управлявал МПС след употреба на три различни вида наркотични вещества (амфетамин, тетрахидроканабинол, кокаин), със скорост, значително надвишаваща разрешената за конкретния пътен участък – около 99 км/ч. Приближавайки кръстовището при забранителен червен светлинен сигнал на светофарната уредба за посоката му на движение, обвиняемият не предприел действия за намаляване на скоростта или спиране. В същия момент на пътното платно и в района на кръстовището се намирали множество други участници в движението – водачи на автомобили и пешеходци.

Още по темата

Тръгна делото за убийството в Бали клуб във Видин

Предишна новина

Петима мъже, сред които и полицай, готвели фалшиви документи за мигранти

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.