Убивай българи – Калпакчиев е насреща


Да бъдеш убиец в България е доста примамливо, защото ще излезеш от затвора много преди присъдата ти да изтече. Гарантирано е от съдия Калин Калпакчиев. Днес бяха публикувани мотивите за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман, който излежаваше 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов. Оказа се, че положителните характеристики, дадени за убиеца от Българския хелзинкски комитет и двама пастори, са един от мотивите на Апелативният съд да пусне на свобода австралиеца, става ясно от публикуваната стенограма от заседанието на съда в четвъртък. Същият този комитет през 2015 г. номинира килъра за "Човек на годината", защото създал сдружение, което щяло да се бори за правата на затворниците.
 
Въоръжен с подобни "сериозни" мотиви съдията на "Америка за България" и близък до кръга "Капитал" Калин Калпакчиев отмени решението на Софийски градски съд да остави убиеца зад решетките и го пусна, въпреки доказателствата на прокурора и на юрисконсулта на затвора, че осъденият нито се е разкаял, нито се е поправил. "Положителният процес е започнал през 2016 г., т.е. по времето, когато е наближавало той да изтърпи фактически половината от наложеното му наказание, което е основание той (Полфрийман), да поиска условно предсрочно освобождаване", казва прокурор Трифонова.
 
Юрисконсултът на Софийския затвор посочва, че ако австралиецът бъде освободен предсрочно, резултатът ще бъде, че "специалната превенция не е постигнала целта си, не е оказала нужното превъзпитателно въздействие на лишения от свобода и за това говори неговото демонстративно протестно поведение и несъгласие с налаганите ограничения, неспазване на правилата, които е установила пенитенциарната система". Самият Полфрийман се ожали от служителите на затвора, които не се грижели за правата му. "Ако излизам условно предсрочно, искам да продължавам моята дейност, като част от Българското затворническо сдружение. Ако не бъда пускан, също ще продължавам с реформите на българската затворническа система, това е вече моя страст и ориентация", заяви пред магистратите убиецът. Той обяви, че вече има осигурена работа на три места – в България, Австралия и Германия. Той се похвали, че със стачки, протести и обжалване е направил достъпни мерки за поощрения и различни програми зад решетките. От думите му стана ясно, че е научил български език в затвора, завършил е висше образование. Той се похвали, че е превел част от кръвнината, без да уточни, че от 400 хил. лв., които дължи на роднините на жертвата Андрей Монов, е дал само 6000 лв.
 
От мотивите на съда стана ясно, че Полфриймън е изтърпял 11 години, 8 месеца и 21 дни от 20 годишната присъда, отделно са му приспаднати 1 г. 8 месеца и 14 дни, заради това, че е работил в затвора. Той преподавал английски на затворници, "участвал в трудови, образователни и обучителни дейности, което е доказателство, за поправянето на осъдения", смятат председателят на съдебния състав Калпакчиев и двете съдийки – Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева. Те отчитат риска от рецидив, след като австралиецът бъде пуснат, на 17 точки от 100 възможни.
 
Полфрийман бе откаран в Центъра за настаняване на чужденци в Бусманци, където ще остане до издаването му на валидни лични документи. Австралия няма дипломатическо представителство у нас и документите му ще бъдат издадени от посолството на страната в Атина.
 

Калпакчиев пуснал Полфрийман, защото БХК и пастор се застъпили за убиеца

Предишна новина

Поправката "Полфрийман" предложена от него и прокарана от Христо Иванов

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.