Удар срещу търговията с неистински американски и български документи за самоличност

Удар срещу търговията с неистински американски и български документи за самоличност

Прокуратурата и ГДБОП пресякоха при поредна акция случай на незаконна търговия с американски и български документи за самоличност. Новината съобщи главният прокурор Иван Гешев в профила си в Twitter.

„Прокуратурата и ГДБОП с нова успешна операция срещу закононарушенията в интернет пространството. Пресечена е търговия с неистински американски и български документи за самоличност. Борбата с киберпрестъпността е предизвикателство, с което се справяме добре“, коментира Гешев.

Пред централния вход на Софийска районна прокуратура по случая брифинг дадоха районният прокурор Невена Зартова и директорът на ГДБОП главен комисар Любомир Янев.

„Повдигнато е обвинение на лице, за което имаме данни, че е осъществявало търговия с документи за самоличност. Имаме информация, че са продадени повече от 230 фалшиви документа за самоличност на територията на страната ни. Контрагентите, които са купували документите, не са само от България. Реално тарифата варира между 1500 и 2000 лв. за документ. Мъжът не е работил сам. Това е човек, който осъществява контакт с други лица, които искат да закупят документи за самоличност. Има и други, които са осъществявали производството им", обясни Янев, подчертавайки, че, ако се съберат допълнителни доказателства ще има и още обвинения.

Досъдебното производство се води за престъпление по чл. 308 от НК, което касае съставяне и продажба на американски и български документи за самоличност в интернет пространството. Разплащанията са извършвани единствено във виртуални валути (криптовалути).

При проведените процесуално-следствени действия са претърсени три адреса в гр. Шумен, иззети са 1,17343 биткойна, 13 000 лева в брой, 18 карти за директно теглене на виртуални валути, два мобилни телефона, два лаптопа, хард диск, множество снимки на американски и български документи за самоличност. Предстои да се установи дали документите и посочените в тях данни на американски граждани са истински или не, както и какво е тяхното предназначение.

В хода на разследването е повдигнато обвинение спрямо Е. И., който е задържан с постановление на наблюдаващ прокурор при СРП за срок до 72 часа.

Престъпната дейност е осъществявана повече от 2 години.

Още по темата

КПКОНПИ търси нови над 2 млн. лв. от незаконно придобито имущество

Предишна новина

Кои медии чете съдия Венета Цветкова, обявила фашисткия Луковмарш за обществено безвреден?*

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.