Удостоверенията от регистър БУЛСТАТ ще се получават безплатно по електронен път

Удостоверенията от регистър БУЛСТАТ ще се получават безплатно по електронен път

Всеки да може да иска и получава по електронен път и безплатно справки и удостоверения за вписани в регистър БУЛСТАТ обстоятелства, предвижда проект на промени в Закона за регистър БУЛСТАТ, публикуван днес за обществено обсъждане от Министерството на правосъдието.

Проектозаконът, изработен съвместно от Министерството на правосъдието и Агенцията по вписванията, е поредният нормативен акт изготвен в изпълнение на последователната политика на правителството за намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса, чрез премахване на изискването за представяне на някои официални удостоверителни документи на хартиен носител.

В момента граждани могат да искат издаване на удостоверения от регистър БУЛСТАТ само чрез писмено заявление на гишетата в службите по регистрация и след предварително платена такса. Безплатен достъп до публичната информация в Регистъра е предвидена само за съда, държавните и местните органи.

С предлаганите промени се въвежда изискването за всички чуждестранните физически и юридически лица, които са залогодатели по смисъла на Закона за особените залози, да се регистрират в регистър БУЛСТАТ.

ВСС прави функционален анализ на администрацията си

Предишна новина

Словашкият президент прие оставката на премиера Фицо

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    аа | нерегистриран
    0
    0

    И към този момент може да се заяви онлине

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.