Още 15 дни епидемична обстановка, мерките - без промяна

Още 15 дни епидемична обстановка, мерките - без промяна
снимка: freepik.com

Правителството предлага удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на юни. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Министерски съвет. Извънредната епидемична обстановка изтича на 15 юни 2020 година, но със сегашното предложение ще бъде удължена до 1 юли 2020 година.

„Повишението на заболелите от коронавирус считаме, че се дължи на Доспат, Сърница, село Ясенец. Овладяваме ги, без да затваряме градовете, без да създаваме паника и страх и да затваряме производствата. Така трябва да продължи - с дисциплина, дистанция, дезинфекция. Нищо положително не се е случило, нищо различно отпреди месец или два няма, пандемията се увеличава. Радостният факт е, че и излекуваните се увеличават в условията на почти нормален начин на живот на културата, икономиката, бизнеса и всички останали“, допълни премиерът Борисов.

По думите му промяна в настоящите мерки няма да има, а основна цел остава местата в болниците, които да успеят да приемат заболелите от коронавирус. Задължително остава носенето на предпазните маски в градския транспорт, а в затворени пространства ще са препоръчителни. Театрите и кината ще могат да заработят от 15 юни на 50%.

"Дистанцията, дисциплината и дезинфекцията са решаващи, за да не се стига до ескалация", допълни Борисов.

С удължаването на епидемичната обстановка остават част от мерките, разпписани в заповеди. Част от тях касаят противоепидемичните разпоредби като социална физическа дистанция, хигиена на ръцете, дезинфекция и носене на маски.

"На закрити обществени места можем да препоръчаме носенето на маските - театри, опери и други, като се спазва дистанция или седящите са през един стол. Задължително оства носенето в публичния градски транспорт, където поддържането на дистанция е трудно", обясни здравният министър Кирил Ананиев.

В сила остава и временното ограничаване на влизането на граждани на трети страни у нас с изключение на наши съседи и страни от Балканите - Черна гора, Босна и Херцеговина и Сърбия. 

"За останалите очакваме европейско решение като на 15 юни ще има видеоконферентна връзка на външните и вътрешните министри на ЕС, където ще се обсъди този въпрос, но ако се отворят границите това ще стане най-рано от 1 юли 2020 година", обясни още Ананиев.

Относно мерките за временното ограничение на масовите мероприятия стана ясно, че се разрешава на закрити места запълването на капацитета да не е 30%, а 50% от залата.

Очаква се и отпадането на часовия диапазон за пазаруване на възрастни хора в хранителните магазини. Мякрата беше въведена още в началото на извънредното положение през март. 

"Удължаването на епидемичната обстановка не е свързано с връщане на някой мерки или утежняване на социалния живот на българина, но ситуацията се следи и ако се наложи ще се върнат някои мерки", допълни още министър Ананиев.

Новата заповед на министъра на здравеопазването се очаква да бъде издадена днес.

"Правен свят" припомня, че дотук се стигна след като на 13 май 2020 г. изтече двумесечното извънредно положение в България. То беше въведено на 13 март 2020 г. като наложи и редица строги мемрки срещу разпространението на заразата от коронавирус. В края на 60-тия последен ден на извънредното положение от правителствената информация служба обявиха, че от 14 май 2020 г. до 14 юни 2020 г. е обявена извънредна епидемична обстановка, която остави част от социалните ми противоепидемични мерки.

Още по темата

Меркел и Макрон: ЕС да се готви за втората вълна на COVID-19

Предишна новина

Бивш полковник от австрийската армия влиза в затвора за шпионаж в полза на Москва

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.