Удължават извънредната епидемична обстановка до 15 юли

Удължават извънредната епидемична обстановка до 15 юли
снимка: freepik.com

Правителството предлага удължаване на извънредната епидемична обстановка до 15 юли 2020 година. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов в началото на правителственото заседанието в Министерски съвет. (МС) От изказването на премиера стана ясно още, че ако не се спазва дистанция и не се носят предпазни маски по стадионите и в нощните заведения, това може да доведе до повторното им затваряне.

"Помолихме само за едно - да се спазва дисциплината. И какво направи публиката на стадионите? Струпа се накуп, без маски. Затова има тази рестрикция сега и най-вероятно, ако така продължат ще затвориме стадионите, както в другите страни", заяви още Борисов и допълни: "Демокрацията е за дисциплинираните".

"През този период няма да налагаме нови или стари строги мерки", заяви здравният министър Кирил Ананиев и уточни, че в сила остават изискванията за спазване на социална дистанция и отлична лична хигиена. Продължава и засиления контрол.

След ръста в броя на заболелите от COVID-19 в страната през последните две седмици, считано от 23 юни 2020 година, в сила отново е задължителното носене на предпазни маски и шлемове в закрити обществени места - магазини, нощни заведение, кина и театри. За нарушителите в сила остава и глобата от 300 лева. С възстановяването на мярката се засили и контролът в големите градове. Това потвърди и столичният кмет Йорданка Фандъкова като заяви, че се удвояват екипите, които ще следят за нарушители в градския транспорт и закритите обществени места в София, а СДВР ще помага на общинската полиция при проверките на открито. От своя страна обаче кметът на София прикани парламента да преразгледа сакцията от 300 лева и обмисли нейното намаляване. 

"За хората най-доброто дисцплиниране би била една разумна санкция“, заяви в началото на седмицата Йорданка Фандъкова.

"Правен свят" припомня, че дотук се стигна след като на 13 май 2020 г. изтече двумесечното извънредно положение в България. То беше въведено на 13 март 2020 г. като наложи и редица строги мемрки срещу разпространението на заразата от коронавирус. В края на 60-тия последен ден на извънредното положение от правителствената информация служба обявиха, че от 14 май 2020 г. до 14 юни 2020 г. е обявена извънредна епидемична обстановка, която остави част от социалните противоепидемични мерки, а впоследствие беше удължена до 30 юни 2020 година.

Още по темата

Проверяваме онлайн за неплатени наказателни постановления и електронни фишове в КАТ

Предишна новина

Каравана, кемпер или палатка на плажа?

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Сталкер | нерегистриран
    0
    0

    Какъв ръст, какво чудо?? Ананиев със сигурност не е учил медицинска статистика, но статистика е учил! Никога новите не са били над 5,5 процента от PCR! Ако се пуснат 5000 PCR ще излязат 250 нови и това не се казва ръст! Ама кой да чува епидемиолозите, то трябва чуваемост. Трите Д и толкоз.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.