Укритите данъци от Арабаджиеви може да надхвърлят 100 млн. лв.

Укритите данъци от Арабаджиеви може да надхвърлят 100 млн. лв.
снимка: БГНЕС

Доказателства за укрити данъци за период от десет години са намерени при обиските в хотелите "Маринела" и "Марица", съобщи заместник-главният прокурор Иван Гешев в интервю за Нова телевизия. Става въпрос за таблица в "екселски" формат, в която са посочени имена на фирми и съответните суми, които не са били внасяни в бюджета. От думите на Гешев се разбра още, че фамилията Маринела и Ветко Арабаджиеви са укрили данъци от функционирането на захарния завод в Пловдив, който е собственост на свързана с тях компания. "Едно от намерените неща е екселска таблица от 2008 година до момента, в която в табличен вид са описани невнесените данъци само от захарния комбинат в Пловдив от 2008 година до настоящия момент, съответно и фирмите, през които е станало това. Тази сума, според тази таблица, е десетки милиони левове, може да станат и над 100 милиона", заяви Гешев. "Явно ще бъде разширен периодът на разследването", допълни обвинителят. Той уточни, че първоначално прокуратурата е събирала данни за незаконна дейност от 01 януари т.г. 

Иван Гешев препрати към "други институции" отговорите на въпроса – как се е стигнало до избирането на хотел "Маринела" за място за настаняване на официалните делегации, които посещаваха София в рамките на Българското председателство на Европейския съюз. Изборът на хотела на фамилия Арабаджиеви стана след обществена поръчка, проведена от Министерството на европредседателство, което се оглавяваше от министър Лиляна Павлова. 

Заместник-главният прокурор съобщи още, че част от откритите при обиските над 10 млн. лв. са били теглени в последните седмици. Това е ставало от банкови клонове в малки населени места. "Това са изпрани пари, това е приел и съдът вчера", коментира Гешев. Той съобщи, че прокуратурата ще внесе протест срещу пускането "под гаранция" от 20 000 лв. на Ветко Арабаджиев и две жени, които са разследвани за данъчни престъпления. 

Защитата на Вълчо Арабаджиев е поискала разглеждането на мярката за неотклонение да стане при "закрити врата", съобщи още заместникът на главния прокурор. "Защитата се притеснява, прокуратурата не се притеснява от нищо", посочи Гешев и допълни, че това започва да се превръща в практика, от която се възползват адвокати на обвиняеми лица.

Иван Гешев бе категоричен, че Маринела и Ветко Арабаджиеви се укриват. "Към момента на провеждането на действията по разследването са се намирали във Франция, сега не мога да кажа къде са. Предприети са всякакви възможни действия за издирването им. Обявени са за издирване както от Интерпол, така и с европейска заповед за арест. Така че не са на почивка, а се укриват", уточни прокурорът. 

 

Още по темата

"Ню Йорк таймс": Властите в САЩ са опитвали да вербуват руски олигарси да станат инфоматори

Предишна новина

Около 400 затворници избягаха след бунт в затвор в Триполи

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  Дс | нерегистриран
  2
  0

  Някои решил да изтупа този брашнян чувал, и то да го изтупа мъжката , в края на мандата си :)

 2. 6
  Марко | нерегистриран
  4
  0

  То "десет милки" вече пари ли са?  Хората преминаха на милиардчета от доста време и всичко под сто милки вече им е дреболия...

 3. 5
  | нерегистриран
  1
  0

  Абсолютно нищо странно няма в определените от съда гаранции за задържаните по последната "кешова" акция на спецдебилиатурата, като им слушам заклинанията по темата. Опитах се да схвана логиката да държиш "изпрани пари" в брой, но явно не разбирам от тия неща. Винаги съм си мислел, че идеята да държиш пари в кеш, е когато не са читави. Като ги изпереш, вече не е нужно да го правиш и спокойно можеш да си ги туриш по сметка.  "Попитайте кой държи 10 млн лева кеш? Това са изпрани пари!" - Гошко, специален шаман на Републиката  Та, ако някакви такива заклинания са ги внесли и в съда, даже е чудно как изобщо има мярка ...

 4. 4
  Ами | нерегистриран
  15
  -1

  за свинара арест предвижда ли се?

 5. 3
  #1-#2 | нерегистриран
  13
  0

  И СЛЕД 8 ГОДИНИ ПАК ЩЕ СЪЩОТО...

 6. 2
  | нерегистриран
  6
  -2

  И преди 8 години пак ги имаше такива като теб, дето само джафкат и мрънкат, дето все „маана” /кусур/ намират! За щастие има и други хора, които се опитват и работят! Желая им успех и дано следващия съдебен състав, който ще решава казуса по същество, излезе читав и видим едни тежки осъдителни присъди и конфискации на хотели, вили в чужбина и т.н.

 7. 1
  | нерегистриран
  12
  -1

  Другарки и другари,

  преди 8 години беше акцията срещу групировката, наречена от медиите "Всичко коз". Твърденията бяха за 250 млн лева, с които е ощетен бюджетът.

  От случая накрая не излезе нищо.

  https://www.borbabg.com/2010/07/22/с-акция-всичко-коз-ровят-за-пране-на/

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.