Унгария не връща на Северна Македония Никола Груевски

Унгария не връща на Северна Македония Никола Груевски
Никола Груевски в съда, преди решението на съдия Ева Варежи

Никола Груевски няма да бъде екстрадиран от Унгария в Северна Македония, реши съд в Будапеща. Магистратите са взели това решение с аргумента, че не са изпълнени условията за екстрадицията на бившия премиер, както и, че той има статут на бежанец, съобщи македонската Нова ТВ.

Преди заседанието Груевски е бил задържан и отведен в съда с белезници, които е прикрил със сакото си. Унгарските медии публикуваха и снимки и видеозаписи на Груевски в съда, където той стои със слънчеви очила и шапка. По искане на адвоката му, заседанието е било проведено при закрити врата поради "чувствителността на информацията". След като е напуснал съдебната зала, Груевски не е отговорил на въпросите на журналистите.

По време на съдебното заседание, съдията Ева Варежи е заявила, че "статутът на бежанец е пречка за по-нататъшно връщане и екстрадиция, което е в съответствие с унгарските закони за убежището". Задържането на Груевски е било отменено и съдията е разпоредила оправдаването му. След като решението е станало ясно, бившият премиер на Северна Македония е заявил, че разбира решението и не възнамерява да се оплаква.

От своя страна Министерство на правосъдието на Северна Македония е потвърдило, че е изпратило второ искане за екстрадиция на Никола Груевски.

Бившият премиер бе осъден на две години ефективен затвор по делото, придобило известност като "Танк", за покупка на луксозен правителствен мерцедес за 600 хиляди евро. Заедно с него в процеса бяха подсъдими и бившият министър на вътрешните работи Гордана Янкулоска и помощникът й Гьоко Поповски. Според присъдата Груевски е оказал влияние на другите двама обвиняеми, като поискал от Янкулоска МВР да купи мерцедеса, а тя от своя страна подтикнала Поповски при покупката да даде предпочитание на определена фирма. След като беше осъден, Груевски избяга и получи убежище в Унгария, както и подкрепа лично от премиера Виктор Орбан.

Още по темата

Служител на пловдивската БАБХ е задържан с подкуп от 1000 лв. и торбички млечни продукти

Предишна новина

Лозан Панов с груба намеса в работата на Окръжен съд-Благоевград

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Няма как да го върнат | нерегистриран
    0
    0

    Исканото лице е избягало като бежанец от Република Македония. Сега го иска Северна Македония. Не може така.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.