Унгарският парламент отхвърли Истанбулската конвенция


Унгарският парламент във вторник отхвърли ратификацията на Истанбулската конвенция, която уж трябва да се бори с насилието срещу жените, като подкрепи мнението на правителството, че документът насърчава "разрушителни джендър идеологии" и "нелегална миграция", предават AFP.

Според "Франс прес", налаганата от Съвета на Европа Истанбулска конвенция е първият в света обвързващ инструмент за борба с насилието срещу жените.

Представена от надзорния орган за правата за ратификация през 2011 г., конвенцията беше подписана от мнозинство от държавите-членки на ЕС, включително Унгария през 2014 г, но парламентът на страната реши да не я ратифицира.

Управляващата партия "Фидес" на премиера Виктор Орбан заяви, че макар да е съгласна със същността на договора, всички законни гаранции за защита на жените от домашно насилие вече се съдържат в унгарското законодателство.

Той също така отхвърли позоваванията в текста на договора на "пол" и задълженията за приемане на бежанци, преследвани заради сексуална ориентация или пол.

"Идеологическият подход на текста на договора е в противоречие с унгарския правен ред и убежденията на (правителството)", заяви Лоринц Наша, депутат от християндемократите, младши коалиционен партньор на "Фидес", който изпрати декларацията на правителството в парламента.

Конвенцията също така ще "ускори и опрости" имиграцията в Европа, отбеляза законодателят.

Калната битка на Прокопиев насред епидемия

Предишна новина

Продължава отмяната на ограничителните мерки в редица европейски държави

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.