UNICEF с тревожна статистика: 10 милиона момичета ще встъпят в насилствен брак до края на десетилетието

UNICEF с тревожна статистика: 10 милиона момичета ще встъпят в насилствен брак до края на десетилетието
Снимка: Pixabay

Точно година след като светът тотално се промени, няма как да не отбележим и затвърдим факта, че новата реалност засегна абсолютно всяка свера и всеки човек по отделно.

Оказва се, че наред с положителните тенденции, като например възможност за работа от вкъщи, онлайн workshops, пазаруване онлайн, виртуално предавани съдебни заседания и какво ли още не, свързано с бурната дигитализация, на много места COVID кризата задълбочи проблеми, с които цивилизованият свят се бори. Един от тях е този с ранните и уредени бракове на момичета с много по-възрастни от тях мъже. Това неминуемо засяга законодателствата на наднационално равнище, а компетентните органи продължават битката още по-ожесточено.

Според изследване на UNICEF от началото на пандемията до настоящия момент, сиреч точно година, се очаква над 10 милиона момичета да бъдат принудени да сключат брак преди края на десетилетието, именно заради ситуацията с COVID-19. От своя страна, ООН също алармира, че пандемията заплашва да отмени години напредък в практиката за хуманно отношение и правата на децата.

"COVID-19 направи и без това трудната ситуация за милиони момичета още по-лоша", заяви изпълнителният директор на UNICEF Хенриета Форе в изявление, пише Euronews. ''Затворените училища, изолацията от приятели и от мрежите за подкрепа, нарастващата бедност наляха масло в огън, който светът вече се мъчеше да потуши “, добави тя.

Преди глобалната здравна криза, UNICEF изчисли, че 100 милиона момичета са били изложени на риск от детски брак през настоящото десетилетие, въпреки "значителното" намаляване в няколко държави. През предходните 10 години пък, делът на младите жени, омъжени като деца, е намалял с 15% - еквивалентът на 25 милиона предотвратени брака.

Но прогнозираното увеличение от 10%, предизвикано от пандемията, означава, че "печалбата вече е под заплаха".

Приблизително 650 милиона момичета и жени, са били омъжени в детството, като около половината от тези бракове са сключени в Бангладеш, Бразилия, Етиопия, Индия и Нигерия.

Момичетата, които се женят в детска възраст, са по-малко склонни да останат в училище и по-често са подложени на домашно насилие, каза още UNICEF. Детските бракове също увеличават риска от ранна и непланирана бременност и от своя страна риска от усложнения и смъртност при раждане. Изолирането от приятели и семейството също може да повлияе тежко на психичното здраве и благосъстояние на момичетата.

UNICEF подчертава, че тъй като „бракът коренно променя хода на живота на момичетата, а пълният ефект на пандемията върху човешкото развитие ще се прояви след едно поколение“. „Една година след пандемията са необходими незабавни действия за смекчаване на жертвите, които дават момичетата и техните семейства“, казва още Форе.

„Чрез възобновяване на ходене на училище, прилагане на ефективни закони и политики, осигуряване на достъп до здравни и социални услуги - включително услуги за сексуално и репродуктивно здраве - и осигуряване на цялостни мерки за социална защита на семействата, можем значително да намалим риска за едно момиче да бъде откраднато и/или принудено да сключи детски брак'', продължи тя.

Експертите обясняват и че пандемията е довела и до увеличаване на броя на момичетата, подложени на генитално осакатяване.

Към момента ситуацията в България е, че в Наказателния кодекс се посочва, че ако едно лице склони непълнолетно към брак, подлежи на наказателна отговорност.

Чл. 177. (1) Който склони някого по насилствен начин да встъпи в брак и поради това бракът бъде обявен за недействителен, се наказва с лишаване от свобода до три години. (2) Който отвлече лице от женски пол с цел да го принуди да встъпи в брак, се наказва с лишаване от свобода до три години, а ако пострадалата е непълнолетна, наказанието е лишаване от свобода до пет години.

Чл. 178. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Родител или друг сродник, който получи откуп, за да разреши да встъпи в брак негова дъщеря или сродница, се наказва с лишаване от свобода до една година или с глоба от сто до триста лева, както и с обществено порицание. (2) Същото наказание се налага и на този, който дава или който посредничи при даването или получаването на такъв откуп.

UNICEF e издала бюлетин с подробно изследване на тема ‘‘Социални норми в ромските общности, които възпрепятстват достъпа на момичетата до образование и особено до средно образование ‘‘. Отчетът дава  добра тенденция на намаляване на случаите на детски бракове, специално за България.

Още по темата

СЕС даде знак на България, че трябва да измени начина на издаване на ЕЗА

Предишна новина

Нов натиск над суверенитета на България заради Истанбулската конвенция

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.