Управляващите внесоха промени, даващи възможност на лицата под карантина да гласуват

Управляващите внесоха промени, даващи възможност на лицата под карантина да гласуват
снимка:БГНЕС

С коалиционните ни партньори внесохме промени, даващи възможност на лицата под карантина да упражнят правото си на глас. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по време на брифинг в Народното събрание.

"Искаме да ви информираме, че във връзка с направеното заявление, че имаме готов законопроект, който да отговори на предизвикателството провеждане на избори в условия на извънредна епидемична обстановка. Този законопроект внесохме заедно с нашите коалиционни партньори от "Обединени патироти", обяви д-р Даниела Дариткова. 

Става въпрос за промяна в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и се предвижда да се даде възможност на лицата, които са поставени под домашна карантина или в лечебни заведения за болнична помощ да упражнят конституционното си право на глас.

Д-р Дариткова поясни, че ГЕРБ са дали правомощия на ЦИК да изработи правила за тази цел. 

"В законопроекта предвиждаме и възможност ЦИК да гарантира здравната сигурност на всички останали участващи в изборния поцес избиратели, като осигури средства за индивидуална защита както на членовете на СИК, така и на участниците в изборите", допълни д-р Дариткова. 

Тя поясни, че ГЕРБ са се поучили от ситуацията в останалите страни. "Видяхме, че при тях задължително се въвеждат специални норми и протоколи, които да гарантират здравна сигурност", заяви още председателят на ПГ на ГЕРБ. 

"В текстовете, които сме внесли се предвижда и възможност гражданите, които са с изтекли срокове на документите за самоличност да могат да се идентифицират пред СИК с тях. Предвидили сме и възможност всички мерки, които се предприемат от ЦИК, да се съобразят с мнението на Националния оперативен щаб, Националния ваксинационен щаб и здравните власти, за да може да имаме максимална прозрачност и съобразяване с експертното мнение на тези органи", заяви още д-р Дариткова.

С промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение отговаряме на най-голямото предизвикателство за тези избори, каза тя.

По думите й това предизвикателство е осигуряването на здравната сигурност. 

"Всички останали предизвикателства ще бъдат в рамките на действащия Изборен кодекс. Смятаме, че това ще гарантира едно активно гражданско участие. То ще гарантира легитимност на изборите, които очакваме да бъдат проведени", заяви още председателят на ПГ на ГЕРБ. 

Съпредседателят на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов коментира, че групата е подкрепила този законопроект. "Станахме съвносители с ясното съзнание, че гарантираме павото на всеки българин да упражни своя вот", заяви още Веселинов. 

Още по темата

На първо четене: Народното събрание прие пенсионните фондове да изплащат три вида втора пенсия

Предишна новина

Строг, вместо общ, режим за затворник, избягал от килията

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  NB! | нерегистриран
  5
  -1

  ПКП-КОМПЕТЕНТНОСТ
  16.01.2021
  Простата Кърджалийска П. реши да се прави на много знаеща и заяви, че датата за изборите, посочена от Президента, не била аргументирана. Верно ли, бре, Цвете Пекинско? Досега не знаех, че дата трябвало да се аргументира. Тя се насрочва, но чак пък и аргументи, малко излишно ми се струва. Тъй като не били аргументирали датата на изборите, Простата заяви, че Президентът и екипа му били некомпетентни. Сега, да обясня и аз нещо – това, че ПКП не е разбрала, е обяснимо и разбираемо. Но все пак не може заради няколко ментално увредени, некомпетентни и прости хорица да се поставят смешни изисквания за аргументиране на дата.
  ,
  Така че, ПКП, ако е необходимо, всеки средностатистически българин може да ти обясни подробно, ама както казваше твоят вожд, Онуй и ГМР: „То акъл не се набива, друго се набива!“.
  Всяка дата за промяна е подходяща и аргументирана по самата си същност. А католическият Великден защо бърка гербоидните, не разбрах. Курбан-байрямът и 24 май на изборите през 2014 година изобщо не ги бъркаше, даже думичка не казаха. А сега завиха на умряло, все едно са наместници на папата в България!
  ,
  И понеже е проста, заяви, че ГЕРБ щели да се съобразят с избраната дата от Президента. Ама, оууууу, по закон сте длъжни да се съобразите! Не го изкарвайте като някакво геройство и компромис от ваша страна. И си знайте мястото!
  Каквото сам си направиш, никой не може да ти го направи. Пускането на Роско Плювналиев, ПКП, агент Рудолф, Ленче-Кремче и двете Каликчета, водят само до допълнително отвращаване на хората от ГЕРБ. Защото в нормална партия или организация подобни същества работа не могат да имат!
  ,
  Така че, ПКП, бегом при поцинкованите кофи в Пекин, който се намира във Виетнам!
  ,
  Елена Гунчева

 2. 1
  аааа | нерегистриран
  6
  0

  Това не е хвалба,а задължение !

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.