Миглена Тачева поема втори мандат начело на НИП

Миглена Тачева поема втори мандат начело на НИП
Миглена Тачева, директор на НИП, снимка:БГНЕС

Втори мандат начело на Националния институт на правосъдието (НИП) поема Миглена Тачева. Това реши Управителният съвет (УС) на органа.

В УС на НИП влизат главният прокурор Иван Гешев, проф. Сашо Пенов от СУ „Св. Климент Охридски“, председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, кадровиците Красимир Шекерджиев и Евгени Иванов, както и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Последният е и председател на УС на НИП.

Според правилата, процедурата се открива със заявление от директора за преизбиране за втори мандат, което се регистрира в деловодството на НИП. Заявлението с приложен към него отчет на директора, се подава до председателя на Управителния съвет не по-рано от 5 месеца и не по-късно от 3 месеца преди изтичането на мандата. Управителният съвет приема отчета за дейността на директора и оценява постигнатите резултати за срока на мандата му, като в зависимост от степента на тези резултати оценката е „задоволителна“, „добра“ или „много добра“. Правилата за провеждане на избор на директор на НИП дават възможност при получена оценка най-малко „добра“ управителният съвет да вземе решение за преизбиране на директора за още един мандат.

Пред УС настоящият директор на НИП представи подробно отчета си за предходния мандат и отговори на въпроси на членовете му. „Продължавам да твърдя, че оттук нататък следващата стъпка на НИП следва да е в доразвиване на взаимоотношенията с останалите институции“, изтъкна Тачева.

Във връзка с проблемите с планирането на конкурсите за младши магистрати, Красимир Шекерджиев попита дали 9-месечният срок за обучение за тях е достатъчен или е възможно той да бъде и по-кратък. В отговора си Тачева посочи, че е назрял моментът за дискусия за „постоянни и временни преподаватели в НИП“. „Тази дискусия – за стандартите в съдебното обучение – трябва да се състои. Трябва да се определи какъв комплекс от качества трябва да имаш, за да си районен съдия, например, или районен съдия с гражданска насоченост и т.н. Това ще засегне и младшите магистрати и ние разработваме подобна формула. Не мисля, че е редно да се намалява срокът за обучение на по-малко от 9 месеца. Сравнявайки в европейски контекст – там говорим за 4 или 6 години. Там обаче имат друга концепция, като се надявам, ако получа втори мандат, да разработим такава концепция, която да обсъдим с ВСС. Ако ние имаме собствена база, като Кампус и зали, различни на брой, ние можем да направим друг формат на обучение, който да бъде съпътстван с практическа работа на място там, където е избран кандидатът за младши съдия или съдебен помощник, например. Не можем да минем само със съкращаване на срока, точно обратното, според мен трябва да се удължи времето на обучението, тъй като ние и сега се чудим какво да включим в курса на обучението. Всичко това трябва да бъде свързано и с моделите, които обсъждате за реформа на съдебната карта. Въпросът не е така изолиран“, заяви Тачева.

Евгени Иванов пък попита дали настоящите обучения на младши магистратите ще преминат безпроблемно заради ковид-кризата. „Ние вече 1 година се справяме. Миналият март преминахме в онлайн обучение и го приключихме като випуск „корона“. Сега ние открихме обученията онлайн и досега от 1 декември, ние провеждаме обученията именно така. Разбира се, за мен моделът за присъствено обучение не е загубил своята сила. Напротив – визуалният контакт, отношенията, дискусиите са много важни. Предвиждаме да изпратим младши съдиите за известно време да отидат в базата в Цигов чарк, където да се срещнат колегите и да се обучават и практически, но това още не е уточнено“, отговори Тачева.

След като настоящият директор на НИП отговори на всички въпроси на УС на НИП, последният прие отчета на Тачева единодушно. В гласуването „за“ се включи и председателят на ВКС и председател на Събранието Лозан Панов. Нещо повече, Панов посочи, че би дал на настоящия директор на НИП оценка „добра“, което според правилата дава възможност за втори мандат на настоящия ръководител. „Не смятам, че директорът на НИП заслужава най-високата оценка, не смятам, че заслужава и най-ниската. Затова ще гласувам за оценка „добра““, заяви Панов.

Управителният съвет обаче гласува оценка „много добра“ на Тачева. Единствен за - „добра“ - гласува председателят на ВКС.

След поставянето на оценката, УС на НИП пристъпи към гласуване за втори мандат на Миглена Тачева. „Против“ беше единствено Лозан Панов. Малко преди гласуването Тачева и Панов влязоха в словесна битка относно това дали е „равен достъпът“ й до процедурата, но в крайна сметка той не бе решаващ за гласуването и крайния резултат.

Професионалния път на Миглена Тачева започва като стажант – съдия в окръжен съд Варна, била е и съдия изпълнител към районния съд в града. Тачева е била и преподавател по Административно право и процес в Център по администрация на Министерски съвет, след което до 2001г. е била и председател на районен съд Варна. От юли 2001 г. до юни 2005 г. е заместник-министър на правосъдието, а от юли 2007 г. – юли 2009 г. е министър на правосъдието. Директор на Националния институт на правосъдието е от 05 юли 2016 г.

Пълния запис на проведения дебат и гласуване в УС на НИП може да видите ТУК:

Още по темата

Трима съдии встъпиха като върховни във ВАС

Предишна новина

COVID-19 отложи делото срещу Лютви Местан за катастрофата със загиналото бебе

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.