Условна присъда за адвоката Емил Мънев, излъгал клиент, че ще го спаси срещу 1500 лева

Условна присъда за адвоката Емил Мънев, излъгал клиент, че ще го спаси срещу 1500 лева

Окръжният съд в Пловдив наложи условно наказание от пет месеца „лишаване от свобода“, изтърпяването на което е отложено с изпитателен срок от 3 години, спрямо адвоката Емил Мънев от Сливен. Той е признат за виновен за това, че с цел да набави за себе си имотна облага в размер на 1500 лева, възбудил и поддържал в заблуждение свой клиент, че ще предаде парите на съдия-докладчик по определено дело в Районен съд – Сливен, за да осигури благоприятен изход по делото.

С тези си действия Мънев е причинил имотна вреда на клиента в размер на 1500 лева. Престъплението е осъществено за периода 11.06.2013 г. до 18.06.2013 г. в град Сливен. То е квалифицирано по чл. 209, ал. 1 от НК.

По време на разследването е установено, че между адвоката и клиента са възникнали отношения по повод наказателно дело. С цел да извлече облага за себе си, адвокатът внушил на клиента си, че е говорил няколко пъти със съдията-докладчик по наказателното дело, развиващо се пред Районен съд – Сливен. Емил Мънев съобщил на подзащитния си, че ако съдията получи сумата от 1500 лева изходът от делото ще бъде благоприятен и така няма да получи ефективно наказание „лишаване от свобода“, а ще му бъде наложена „пробация“. Такива разговори между адвоката и съдията никога не са били осъществявани, което е установено от проведеното разследване.

До разкриване на престъпното деяние се е стигнало, след като клиентът се е усъмнил в думите на Мънев и сигнализирал за случилото се в ОД на МВР – Сливен. Последвала е специализирана операция, включваща използване на „белязани“ пари, с които полицейските служители са задържали адвоката.

Делото е проведено пред съдийски състави от Районен и Окръжен съд – Пловдив, тъй като съдиите в град Сливен са си направили отвод.

Постановеното наказание е окончателно, след като първоинстанционната присъда на Районен съд – Пловдив е била потвърдена от Окръжния съд в града.

Още по темата

Параваните, шлемовете и меренето на температура остават верен спътник на правораздаването в София поне до края на август

Предишна новина

Прокуратурата опроверга внушенията на адвокат, че се е намесила неправомерно в търговски спор

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  .................................. | нерегистриран
  1
  -2
  До коментар #1 от " | нерегистриран":
  Това си е класическа адв.схема и много адвокати я практикуват...е стават и издънки понякога като с този адвокат от Сливен.

  Глупости.Никаква класическа адвокатска схема не е .Това е криминално внушение на криминален мозък.

 2. 1
  | нерегистриран
  13
  -2

  Това си е класическа адв.схема и много адвокати я практикуват...е стават и издънки понякога като с този адвокат от Сливен.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.