Условни присъди за тримата от групата на Бобокови, признали се за виновни за незаконния внос на боклуци

Условни присъди за тримата от групата на Бобокови, признали се за виновни за незаконния внос на боклуци
Атанас и Пламен Бобокови, снимка:БГНЕС/архив

След споразумение с прокуратурата, трима от обвиняемите от групата на братята Атанас и Пламен Бобокови за аферата с вноса и преработка  на опасни отпадъци получиха условни наказания. Това са бившият ръководител на плевенската екоинспекция Габриел Савов, който получи 1 година и половина условно, бизнесменът Айгюн Еминов, който получи 2 години и бившият директор на „Монбат Рисайклинг“ Васил Богданов – 1 година.

Съдът отмени действащите към момента мерки за неотклонения "подписка" на тримата. Също така отпадат забраните им да напускат страната.

Тримата се признаха за виновни пред Специализирания наказателен съд по обвинението, че са част от престъпната група на Бобокови, извършвала престъпления срещу околната среда. По делото обвиняеми са още и бившият зам.-министър на околната среда Красимир Живков и плевенският бизнесмен Николай Миховски.

Тримата признали се за виновни, заедно с останалите обвиняеми, бяха задържани по време на мащабната акция на прокуратурата по линия на досъдебно производство за вноса на опасния боклук. То започна през декември 2019 г., когато край Плевен бяха открити 9000 тона отпадъци от Италия. Впоследствие те получиха и обвинение за участие в организирана престъпна група. Те са заподозрени, че са депонирали опасни оловни отпадъци от фирмата "Монбат Рисайклинг" на няколко места из страната, знаейки, че няма как да ги обезвредят. През юли м.г. пък стана ясно, че и прокуратурата в Италия разследва братята Бобокови за нелегална търговия с боклуци. Бившият екоминистър играел ролята на посредник, като оказвал влияние върху свои подчинени да разрешават вноса на отпадъци от Италия на фирми, които не са имали разрешително за преработка, а са разполагали само с площадки за съхранение. Живков е принуждавал и фирми, които са генерирали опасни отпадъци, да ги предават на завод за акумулатори в Монтана.

За Живков, Миховски и за братя Бобокови процесът продължава по каналния ред, като предстои в близките дни внасяне и на обвинителен акт.

Още по темата

Прокурорската колегия на ВСС отличи Донка Мачева за работата ѝ като прокурор в ОП-Велико Търново

Предишна новина

Ще удължат епидемичната обстановка у нас с 3 месеца

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  Муцка | нерегистриран
  1
  0

  Мисля да хвърля един, два бобо-кофф за бъдещото развитие на процеса.

 2. 3
  RRR | нерегистриран
  2
  -2

  Както сам можеш да си опропастиш бъдещото съдебно дирене, никой друг не може.

 3. 2
  | нерегистриран
  0
  -10

  Това е специализираното правосъдие, канала към клоаката на управлението в изстрадалата територия, не държава!

 4. 1
  В правото няма канален ред | нерегистриран
  0
  -4

  Има го само тук.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.