Условно осъден влезе в бандата на Ицо Исуса и получи 8 години затвор

Условно осъден влезе в бандата на Ицо Исуса и получи 8 години затвор

Специализираният наказателен съд (СНС) наложи 8 ефективни и 2 условни наказания на участници в организирана престъпна група, създадена с цел грабежи, нанасяне на телесни повреди и разпространение на наркотици, ръководена от обявения за издирване през 2008 г. Христо Вартерян, съобщиха от държавното обвинение.

Христо Вартерян, снимка: БГНЕС/архив

Вартериян, който е по-известен в криминалните среди като Ицо Исуса, е сочен за “наследник” на наркобоса Христофорос Аманатидис-Таки. Според данните, събирани за групата на Таки, той е лидер от началото на 2007-а до края на 2008 г., когато изчезва от България. След това бандата се ръководи от Христо Вартерян-Исуса, който също изчезва. Оперативниданни от МВР сочат, че Вартерян е жив и се намира в чужбина, въпреки слуховете, че е бил убит. Според разследването,след изчезването на Исуса групата на Таки се поема от автомобилния състезател Борис Борисов, известен като Боби Белята.

На трима от признатите за участници в групата съдът наложи „лишаване от свобода“ за срок от 5 години при първоначален строг режим. На един от тях съдебният състав увеличи наказанието на 8 години, след като приведе в изпълнение и негова тригодишна условна присъда (на Софийския градски съд), в чийто изпитателен срок се е включил в престъпната дейност на групата.

Шест години лишаване от свобода получи участник в „наказателната бригада“ на престъпното сдружение. Други двама са осъдени на по 4 години лишаване от свобода, а трима – на по 3 години. На част от тях са наложени и глоби до 2500 лв.

Тригодишни присъди „лишаване от свобода“ с 5-годишен изпитателен срок получиха двама от участниците в групата с най-малък интензитет на участие в престъпната дейност.

Присъдите не са окончателни и могат да бъдат обжалвани и протестирани пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Още мерки срещу COVID-19 в някои градове

Предишна новина

България настоява пред Лаура Кьовеши за повече от двама делегирани прокурори в Европейската прокуратура

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.