Утежняването на наказанията за непълнолетни убийци е прибързано

Утежняването на наказанията за непълнолетни убийци е прибързано

Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС) излезе с отрицателно становище във връзка с предложените от ГЕРБ промени за изменение на Наказателния кодекс (НК), с които да се премахне възможността за редукция на наказанията за непълнолетни извършители на тежки престъпления. В него върховните съдии откриват "прибързаност" и "влияние на общественото напрежение", както и противоречие с новата Концепция за наказателна политика.

"С оглед необходимостта от преодоляване на разнопосочните сигнали, излъчвани от държавните институции, отговорни за дефиниране и осъществяване наказателната политика на страната, считаме, че законопроектът е прибързан, внесен под влияние на обществено напрежение и поради това несъответен на нуждите на наказателното правосъдие. Проектът за ЗИД НК, свързан с преосмисляне института на редукция на наказанията, налагани на непълнолетни извършители на престъпления (чл.63 от НК) по време съвпада с представения за обществено обсъждане проект на Министерство на правосъдието за нова Концепция за наказателна политика 2020-2025 г., което налага преценката му и в контекста на идеите на бъдещото развитие на наказателното правосъдие в Република България.", смятат съдиите от Наказателна колегия на ВКС.

Върховните съдии отделят специално внимание и на идеите на законодателя съдът да преценява дали да предложи редукция на наказанията за непълнолетни, ако сметне, че друга мярка няма да ги превъзпита. Според становището на Наказателната колегия подобно изменение противоречи на Конституцията.

"Този текст е напълно неприемлив на няколко основания. Преди всичко той заменя принципа на законоустановеност на наказанието с принципа на целесъобразност при неговото определяне - т.е. предоставя недопустима дискреция на съда да решава по целесъобразност да накаже непълнолетния извършител на престъпление като пълнолетен поради невъзможност да бъдат постигнати целите на наказателната репресия. Подобно законодателно решение категорично противоречи на закона (чл.54, ал.1 от НК) и Конституцията на РБ, която в своя чл.4, ал.1 прогласява Република България като правова държава. Принципът на законоустановеност на наказанието е основен и в правото на ЕС, като в редица решения на СЕС е изведен като следствие от принципа на правната сигурност. Наред с това то противоречи и на ЕКПЧОС (чл.7) и Хартата на основните права на ЕС (чл.49)", пишат в становището си магистратите.

На следващо място върховните съдии коментират и предложението за разширяване на границите за индивидуализация на наказанията на навършилите 16-годишна възраст непълнолетни извършители на престъпления, съдържащо се в промяна в регламентираните в ал.2 специални минимум и максимум на наказанията - за най-тежките престъпления те да са от 5 до 20 години затвор. "Промени в този смисъл биха били възможни, но само след внимателна оценка на реалната необходимост от това, основана на анализ на криминогенната среда и научни изводи от него. Като илюстрация на необходимостта от прецизен научен подход при всяка законодателна промяна може да се посочи следващата от предложения текст възможност (поради завишения специален минимум на наказанието лишаване от свобода), на непълнолетните да бъдат налагани по- тежки наказания от тези на пълнолетните извършители на престъпления. В заключение следва да се обърне внимание и на обстоятелството, че предложеният законопроект е основан на неверни статистически данни, включващи броя на малолетните извършители на противообщесвени прояви в общия брой извършители на тежки престъпления срещу личността, чиято наказателна отговорност се редуцира по силата на закона (т.е. в числото на непълнолетните извършители на такива престъпления). Този подход е недопустим, защото противообществените прояви на малолетните не са престъпления предвид тяхната наказателна неотговорност", пишат още от ВКС.

Още по темата

Бившият френски министър-председател Франсоа Фийон и съпругата му се изправят пред съд

Предишна новина

Вдовицата на Коби Брайънт подаде иск срещу собственика на хеликоптера

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  ЛЕЛЯ ВИ ТЕМИДА | нерегистриран
  2
  0

  ПРИБЪРЗАНО Е,РАЗБИРА СЕ! ПРОФ.ИВАН НЕНОВ ВИ ГЛЕДА СЕИРА ОТ ЦАРСТВОТО НА ХАДЕС...

 2. 2
  Сталкер | нерегистриран
  1
  0

  НК е наказателна политика. За какво друго да говори ВКС.

 3. 1
  112 | нерегистриран
  11
  -5

  Има хубаво и лошо нещо. Хубавото е, че все пак някой пита практикуващи юристи. Лошото е, че ВКС говори за държавни политики.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.