Увеличават се делата с фактическа и правна сложност в апелативния район – Варна

Увеличават се делата с фактическа и правна сложност в апелативния район – Варна
Апелативен съд-Варна, снимка:БГНЕС/архив

Бързина и качество на правораздаването – това са основните изводи в годишния отчетен доклад на Варненския апелативен съд за 2019 г. Тази година, заради корона вирус епидемията и ограниченията за събиране на хора, той не беше представен публично. Документът е качен на интернет страницата на съда.

През 2019 г. постъпилите дела за разглеждане са 1913 или средно месечно по 159, което потвърждава тенденцията на ръст спрямо предходните години. Най-много са търговските дела - 798, гражданските са – 658, а наказателните - 457. На месец средно са приключвани по 153 дела. Решените в 3-месечен срок са 1598, което е 87% от всички свършени дела. Подобрен е показателят бързина в сравнение с предходните години. „С това освен високата си квалификация, съдиите доказват и отговорността за спазване на времевите стандарти. До този извод води и фактът, че 96% от всички дела са с постановени съдебни актове в едномесечен срок след обявяване за решаване“, сочи докладът.

„За качеството на съдебните актове говорят резултатите от касационната проверка. Миналата година пред Върховния касационен съд са обжалвани 493 акта. Висшестоящата инстанция не е допуснала до обжалване актовете по 332 дела, което е 77,57%. Това е атестат за високото качество на решенията и присъдите. Броят на отменените съдебни актове е 55, което представлява 12,85%. Броят на делата с изменени актове е 41 – или 9,57%“, пише още в отчета за изминалата година.

През миналата година се е запазила тенденцията за увеличаване на делата с фактическа и правна сложност и на тези, по които въззивният съд събира доказателства.

Апелативен район Варна обхваща шест окръжни съдилища – във Варна, Добрич, Разград, Силистра, Шумен и Търговище. Най-много са постъпилите дела от Окръжен съд – Варна, следван от тези в Шумен и Търговище.

От Наказателното отделение отчитат, че се е увеличил делът на приключените в тримесечен срок дела - 86% за 2019 при 79% за 2018г. Запазва се ръстът на изготвените в законовия срок съдебни актове – 97%.

Всеки от съдиите в Гражданското отделение е разгледал между 95 и 116 дела през годината. Тук акцентът е продължаващата тенденция за допускане и събиране на доказателства от въззивния съд, което води до отлагане.

70% от постъпилите в Търговското отделение дела са с предмет – материален спор, произтичащ от търговски сделки, в т.ч. застраховки, договори за кредит, изработка, продажба, лизинг. Едва 3 % от казусите са за дружествени спорове. 82 на сто от делата са свършени в тримесечен срок.

Още по темата

Разследват служител на ООН за изтекъл клип с проститутка

Предишна новина

Прокуратурата иска от Гърция Йоско Костинбродски с Европейска заповед за арест, за да изтърпи присъда за изнудване

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  | нерегистриран
  1
  0

  Аман от платени диплянки
  Всичките дела в България са алабобокови

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.