Увеличиха възнагражденията за ранг и на служителите в прокуратурата

Увеличиха възнагражденията за ранг и на служителите в прокуратурата
снимка:БГНЕС

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет издаде нов Класификатор на длъжностите в администрацията на Прокуратурата на Република България, в сила от 1 април 2021 г.

Издаването на нов Класификатор е вследствие на възникналата необходимост от актуализиране на възнагражденията за ранг на съдебните служители, които съгласно действащия до момента Класификатор, не са актуализирани от 2005 г. и промяна на диапазона на ранговете и увеличаване на възнагражденията на определени длъжности, като например минималните възнаграждения в размер на минимална работна заплата за определени длъжности са по-ниски от средните възнаграждения за същите или сходни длъжности в страната.

Направените промени, касаещи размера на възнагражденията за ранг на съдебните служители,са както следва: за първи ранг - 300 лв., за втори – 230 лв., за трети – 160 лв., за четвърти – 110 лв. и за пети – 60 лв.

Промяна има и в диапазона на ранговете за длъжностите в раздел Б.3. „Технически длъжности“, за които се изисква основно образование: „чистач“ и „пазач“ като максималният ранг става трети, а в раздел В. „Специализирана администрация“ за длъжността „прокурорски помощник“ – пети ранг се определя на новопостъпили съдебни служители без юридически стаж и четвърти ранг – за новопостъпили с юридически стаж, не по-малко от 3 години.

За длъжностите „съдебен статистик“ и „съдебен архивар“ се уеднаквява размерът на възнагражденията с длъжностите „съдебен деловодител“ и „съдебен секретар“.

Още една от промените касае длъжностите, на които долният диапазон на възнагражденията е определен на минималната работна заплата за страната, като отпада изразът „минимална работна заплата“ и долният диапазон на възнагражденията се увеличава с 20 лв. спрямо минималната работна заплата. 

Същите промени в Класификатора на длъжностите в администрацията на съдилищата прие във вторник и Съдийската колегия.

Още по темата

„С пистолет до главата“: ДБ постигна убийството на специализираното правосъдие в Правна комисия

Предишна новина

Прокуратурата: Проектите за закриване на специализираното правосъдие противоречат на Конституцията и са несъстоятелни

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  | нерегистриран
  0
  0

  За прокуратурата когато и да бъде направена реформа по грузински все ще е късно вече-нещата са неспасяеми, а не реформа а само хирургически способ-пълно закриване е решението. В Грузия-ужасени от срастването на престъпността и грузинската прокуратура я закриха и реучредиха-което даде рестарт на Грузинската държава-цяла държава беше спирано в развитието си от прокуратурата, а през трите години без прокуратурата в Грузия-престъпността ...спада-дотолкова бандитите се бяха вляли в прокуратурата там.

  После в Грузия рестартираха прокуратурата с нови хора, а провинилите се , след излизането си от затвора са нови и поправени хора, намерили призвание в грузинското строителство и грузинско селско стопанство. Имаше и статии в грузинските медии за удовлетворението което бивш прокурор изпитва от работата си на строежа, и как се смята за пречистен човек.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.