Уволнен служител осъди ИАРА


Уволненият от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури младши експерт Радослава Митрова осъди Агенцията на първа инстанция пред Административен съд - София-град.

Радослава е уволнена със заповед на изпълнителния директор Майдън Сакаджиев (ДПС) от 20 март 2014 г., след като отказва да бъде прехвърлена в друг отдел на Агенцията.

Казват й: "Или се местиш, или те уволняваме". Радослава отказва и докато слиза на долния етаж, където е стаята й, картата и за достъп до сградата е спряна - тя не може нито да влезе, нито да излезе, спряна е картата й за телефон, а в стаята си тя заварва хора, които изнасят компютъра. Отказват й заповедта,  с която я освобождават. Няколко дни по-късно, когато Радослава отново отива в ИАРА, охраната първо я пуска в сградата, а след това я гони с викове, със заплахи за полиция и размахвайки белезници.

Радослава получава заповедта доста по-късно.

В нея е записано, че основанието за прекратяването на служебното й правоотношение е чл. 107а от Закона за държавния служител. Той дава възможност органът по назначаването да предложи на държавния служител прекратяване на служебното правоотношение срещу обезщетение в размер до 6 основни заплати. Ако служителят не се произнесе писмено по предложението в 7-дневен срок, се смята, че то не е прието, пише в закона.

Радослава Митрова, която никога не е получавала подобно писмено предложение за прекратяване на договора срещу обезщетение, обжалва заповедта. Именно липсата на писмено предложение и на писмен отговор от Митрова е причината съдът да отмени заповедта на Сакаджиев, като констатира съществено нарушение на административноправните правила.

Решението на Административен съд - София-град за отмяна на заповедта е взето на 21 юли 2014 г. Съдия Юлия Раева присъжда още ИАРА да плати и разноските по делото - 500 лева адвокатски хонорар. Агенцията е обжалвала решението пред Върховния административен съд.

Съдът остави Гергов на поста във Видин

Предишна новина

Грузия обяви бившия президент на страната за национално издирване

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    HrasateDulo | нерегистриран
    0
    0

    Трябва да има още уволнени българи, за да може би някой да каже БАСТА. Още от времето на оня рязан министър, дето викаше "гяури" трябваше да се сезира прокуратурата. Радвам се само, че преди 20 години напуснах Булгаристан, а вие живейте си там, щом очевидно ви харесва. Май ще е необходима нова Шипка.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.