Уволниха Лаура Кьовеши

Уволниха Лаура Кьовеши
Уволнената Лаура Кьовеши и Лозан Панов, председател на ВКС, снимка: БГНЕС

Държавният глава на Румъния Клаус Йоханис подписа указ за освобождаването от длъжност на ръководителя на Антикорупционната прокуратура Лаура Кьовеши, предава AFP, съобщи агенция "Фокус". Решението на Йоханис бе обявено след седмици на напрежение с управляващото ляво мнозинство. Преди президентът Йоханис да подпише декрета за освобождаване на Кьовеши, управляващата коалиция вече обсъждаше процедура по суспендиране на държавния глава заради досегашното неизпълнение на решението на Конституционния съд. 

Говорителката на президента Мадалина Доброволски заяви на пресконференция, че държавният глава винаги спазва Конституцията и законите на страната и постоянно работи в тази посока. По думите на говорителката държавният глава подчертава, че борбата с корупцията в никакъв случай не трябва да бъде изоставяна или забавяна. "Корупцията засяга живота на всеки гражданин и развитието на Румъния. Обществените средства не може да се използват за лични или групови интереси, а отклоняването на обществени средства и блокирането на борбата с корупцията води до липса на болници, училища, магистрали, ефективна публична администрация. Президентът Клаус Йоханис обръща внимание, че независимо от името на главния прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията, има задължение да продължи дейността си по професионален начин, на най-високо равнище", каза говорителката на Йоханис.

По думите й президентът смята, че Румъния не може да прави крачки назад от статута на правова държава, в която господства законът и в която се спазва върховенството на Конституцията. "Нито една от институциите, участващи в борбата с корупцията, не трябва да бъде подложена на натиск или на опити за дискредитиране. Президентът Йоханис подчертава, че Румъния е и трябва да остане правова държава", заяви Мадалина Доброволски.

Тя посочи още, че решенията на Конституционния съд трябва да се спазват не само от президента, но и от политическото мнозинство. "В една правова държава решенията на Конституционния съд трябва да се спазват, тъкмо затова при осигуряването на върховенството на конституцията, конституционните съдии имат огромна отговорност да не се отдалечат от нейния дух, който е в основата на историческите традиции на румънския народ и на идеалите на Революцията от декември 1989 г.; но решенията на Конституционния съд трябва да бъдат спазвани не само от президента, но и от политическото мнозинство, което взема решения за законодателни промени с важни последици върху правовата държава", отбеляза говорителката на Клаус Йоханис.

Управляващата Социалдемократическа партия (СДП) подготвяше започване на процедура по отстраняване на държавния глава от поста с мотив, че Йоханис бави подписването на указа за отстраняване на Кьовеши. Лидерът на СДП Ливиу Драгня свика за днес заседание на управляващата коалиция, на което да бъде взето решение дали такава процедура да започне. В последния момент заседанието бе отложено, защото лидерът на по-малкия коалиционен партньор - Алианс на либералите и демократите, Калин Попеску Таричану взе четиридневен отпуск. Снощи Таричану заяви пред телевизия Ромъния ТеВе, че ако президентът не изпълни решението на Конституционния съд, е готов да подкрепи процедура по суспендиране на държавния глава.

На 30 май Конституционният съд на Румъния издаде решение, според което президентът няма конституционно право да се противопоставя на искането за отстраняване на Кьовеши, инициирано от министъра на правосъдието. Решението постановява, че президентът може само да оцени законността на процедурата. Кьовеши бе начело на Антикорупционна прокуракура от 2013 г., а преди това бе главен прокурор на Румъния. Под нейно ръководство Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) постигна над 1000 осъдителни присъди за корупция по високите етажи на властта и спечели похвали от ЕС, който наблюдава румънската правосъдна система. Временно изпълняващ длъжността главен прокурор на НДБК ще бъде нейният заместник Мариус Якоб.

Лаура Кьовеши: Няма политическа воля за независимо правосъдие в Румъния

Лаура Кьовеши заяви на пресконференция, след като бе отстранена, че в момента няма политическа воля за независимо правосъдие, предаде агенция Аджерпрес."В момента политическата воля не е за ефективно, независимо правосъдие, а за блокиране на разследванията и за блокиране на правосъдието", заяви Кьовеши.

Тя се обяви за законодателство, което да гарантира независимостта на прокурорите. "Ние, прокурорите, не можем да водим политически битки, забранява ни го законът. Нашата пледоария е за стабилно законодателство, за занокодателство, в което прокурорите да бъдат независими", коментира Кьовеши и допълни, че независимостта на прокурорите е ценност в борбата с корупцията.

Лаура Кодруца Кьовеши заяви, че няма да работи повече в НДБК, но ще остане прокурор. Тя отправи послание към гражданите и обществото, в което подчерта, че корупцията може да бъде победена. "Корупцията може да бъде победена. Не се отказвайте!", заяви Кьовеши на пресконференцията. "Успяхме да покажем, че публичните институции в Румъния са ефективни, работи се законно, но най-вече - че корупцията може да бъде победена", каза Кьовеши. Тя коментира указа, довел до отстраняването й от поста, и попита "дали ще има дискретно подчиняване на главните прокурори спрямо министъра на правосъдието?". "Не коментирам решението на Конституционния съд, но бих искала да посоча, че мотивацията предполага, че в бъдеще прокурорите могат да бъдат подчинени на министъра на правосъдието", каза бившият главен антикорупционен прокурор.

Кьовеши смята, че предложението на министъра на правосъдието за отстраняването й от поста "не е отговаряло на изискванията на закона". Тя припомни, че Висшият съвет на магистратурата даде отрицателно становище по това искане. По думите на Кьовеши "мотивите в предложението на министъра са отчасти нереални, отчасти - необосновани".

Посолството на САЩ и Европейската комисия: Борбата с корупцията да не спира!

 

Американското посолство в Букурещ и Европейската комисия реагираха на решението за отстраняване на главния прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията Лаура Кодруца Кьовеши, съобщава  в-к “24 часа”.

 

"Посолството на САЩ потвърждава трайния си ангажимент да подкрепя борбата на Румъния срещу корупцията. Румъния е регионален модел по отношение на антикорупционата борба. Призоваваме Румъния да запази и да подкрепя силните си институции за борба срещу корупцията", заяви посолството в отговор на запитване от сайта Зиаре. 

 

Европейската комисия предупреди Румъния, че ако резултатите от борбата с корупцията в страната се влошат покрай отстраняването на Лаура Кодруца Кьовеши, това ще бъде взето предвид. “Не коментираме решения, свързани с националните съдебни системи. Неведнъж сме отбелязвали колко е важно правосъдната система в Румъния да бъде независима, за да разполага с лостове да се бори с корупцията”, заяви говорител на ЕК.

Още по темата

Бразилски съдия нареди Лула да Силва да бъде освободен от затвора в Куритиба

Предишна новина

Телефонните измами в София намаляха почти два пъти за година*

Следваща новина

Коментари

23 Коментара

 1. 24
  Цацаров кога ще бъде съден за ЦУМгейт | нерегистриран
  3
  -2

 2. 23
  до 21 | нерегистриран
  15
  -4

  Страх Те е от Влахов нали? И правилно, идва края на Лозан Панов и плявата около него ще бъде издухана.

 3. 22
  A Caco koga ? | нерегистриран
  4
  -2

  Aloooo plateniya draskach na Gladniya ,skoro i toi e nared !

 4. 21
  Влахов | нерегистриран
  4
  -12

  Оффф писна ми да пиша във форума, отивам на кафе в Берлин при моя нов благодетел

 5. 20
  Калин Калпакчиев | нерегистриран
  10
  -9

  Спряха ми блога  ССБ е в разруха  Да, България бере душа  Кьовеши я уволниха..  Брееее...  Чудя се каква позиция да заема

 6. 19
  до долния | нерегистриран
  18
  -7

  Като се е довел да става за посмешище е нормално да го плюят а не да го уважават.Сам си е витовен.С подлост,лицемерие,интриги и двойни статдарти уважение не се печели.

 7. 17
  След плювните по Панов да видим как ще реагира администратора | нерегистриран
  14
  -11

  Магнитски закон наближава!

  Долу Пеевски!

  Съд за Цацаров!

  ЦУМ гейт да се разследва!

  Затвор за Цацаров!

 8. 16
  | нерегистриран
  25
  -4

  ПанOFF!!!

 9. 15
  и. д. мъж на Черен лебед | нерегистриран
  26
  -3

  Каква тежка година! Вече не само няма кой да ми пише речите, ами няма и на кого да нося папките! Да не говорим, че искат да откомандировам съдийката, дето решава делата ми в моя полза. Не тежка, направо ужасна!

 10. 14
  Ситняково | нерегистриран
  22
  -3

  Лозан и джендърските му другари няма ли да направят мълчаливо бдение по тоги, а отдолу голи, пред Румънското посолство?

 11. 13
  RR | нерегистриран
  32
  -4

  И аз очаквам тези, които преди се кичеха и гордееха със срещата си с Лаура Кьовеши (особено членовете на ССБ) да облекат тогите и ходят на бул."Михай Еминеску", където да подефилират заради неправилно "уволнената", Кьовеши. После може да проведат работна вечеря с Лозан Панов на тема: "Двойните стандарти - практика и умения" и да въобще - да си изкарат много приятно!

 12. 12
  | нерегистриран
  21
  -5

  Нито американското посолство,нито ЕК са впечатлени. Така ше е и с Лизко...

 13. 11
  питане до бг протестариата | нерегистриран
  21
  -5

  Алоооу-протестариата, ако не искате да протестирате в Букурещ, защо не протестирате пред Румънското посолство-и без това мястото пред главния вход(при излаза на подлеза) е малко, и двайсетината протестарии(плюс постоянния поток от случайно преминаващи) ще се съберете, и отдалеч ще изглежда, че сте много?

  После в протестарските медии може да пишат,че сте били десетки хиляди съпортъри.

 14. 10
  А бе тука все един ли пише? | нерегистриран
  13
  -26

  А бе тука все един ли пише коментарите, и то непрекъснато срещу Лозан Панов... Да не е някой пандизчия?

 15. 9
  | нерегистриран
  27
  -8

  Сега нека Лозан, Береану и Сашо Диков организират протест у нас в защита на Кьовеши. Ловът на вещици не е борба с корупцията, а количеството не е гаранция за качество, как не го разбраха тези около Панов.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.