В България няма регистриран случай на поръчково умишлено прегазване на пешеходец от кола

В България няма регистриран случай на поръчково умишлено прегазване на пешеходец от кола

В България няма нито един регистриран случай в последните години, в който "поръчка" за убийство, опит за убийство или сплашване да е извършена чрез автомобил като "оръжие" на престъплението. Това показва полицейската статистика. Такова използване на автомобил е практически изключително трудно осъществимо, ненадеждно и рисковано.

Да се удари пешеходецът точно когато пресича е изключително трудно, ненадеждно и рисковано и практически никой не го прави. За да има шанс да се извърши подобно нещо, е необходим екип от поне 4-5 човека, който в продължение поне на месец да изследва навиците на жертвата. След това е необходимо участието на няколко откраднати коли с дегизирани шофьори, които да се движат последователно в определен интервал от време. Необходими са и хора за пряко наблюдение на мястото на планирания удар, за да могат чрез мобилна връзка да ръководят скоростта на колите. Всичко това изисква многократни тренировки. И трябва много, много късмет да няма други участници в движението в този момент. Организацията доближава по сложност организация за покушение на човек от световна величина. Нещо, за което никой не би хвърлял такива усилия, при положение, че има далеч по-лесно осъществими начини.

Филмовите истории как пешеходецът тръгва да пресича и една кола от спряло състояние се засилва и го удря са филмови трикове. На практика това е много трудно изчислимо и не е такъв случая с кандидата за председател на ВКС Лозан Панов. А и форсираща от спряло състояние кола веднага би се набила на очи.

Практиката показва, че бягствата на водачи на коли, блъснали пешеходец са често явление и в градовете. В тези случаи водачът не прави анализ, а действа импулсивно и страхливите или безотговорни хора бягат без да мислят за последствията.

Всичко това по доста категоричен начин налага извода, че вероятността от умишлен удар с кола върху кандидата за председател на ВКС е практически нулева.

Естествено налице е повод за любителите на теорията на конспирацията да се развихрят. Но реалният анализ по никакъв начин не подкрепя подобни теории в случая.

Няма и най-малка предметна, персонална и логическа връзка между автопроизшествието и други инциденти около времето на това автопроизшествие.

За съжаление се случват такива инциденти. За щастие няма никакви трайни последствия и човек не бива да се плаши от подобни случайности. Те са само изпитание за волята да се продължи.

Случаите на умишлено предизвикани ПТП са по-скоро изключение и са предимно в резултат на междуличностни отношения на битова основа. В София годишно се регистрират около 15 такива случая. Но те са изцяло след непосредствен скандал между водачи на автомобили на самото място на скандала. Което няма нищо общо с предварително планиран удар от автомобил върху пешеходец. Мотивите за това са предхождащи скандали /между шофьора и жертвата/, афектно състояние, ревност, неразрешени имотни или финансови проблеми. Има случаи и на блъскане на униформени полицаи с цел осуетяване на проверка. В разследващата практика са регистрирани и "инциденти", когато на пътното платно целенасочено роми са бутали свои деца пред преминаващи автомобили, с цел инсцениране на ПТП, което впоследствие лавинообразно прераства в рекет над "виновния" водач. Понякога чрез умишлено предизвикани катастрофи се цели и извършването на застрахователни измами.

Предумишлените убийства и наранявания с автомобил ги има във филмите. Даже в световен мащаб са известни изключително малко реални случаи и то само на трайно вървящи или тичащи по продължение на платното пешеходци, които правят това ежедневно по едно и също време. А не е такъв разглеждания от нас случай.

Извън гореизложеното, разследването на тежко ПТП с напуснал мястото водач-участник е трудоемко и задължително трябва да се направи прецизен процесуален оглед.

Основната първоначална цел е установяването на автомобила, участвал в катастрофата, а така също и лицето, което го е управлявало към момента на катастрофата /не винаги това е собственикът/. При огледа на пътното платно на местопроизшествието могат да се установят различни следи и веществени доказателства, отделили се от превозното средство: следи от автомобилни гуми, люспи /или следи от/ боя, парчета стъкла от прозорци, фарове и мигачи, парчета от броня и други части от автомобила, горивни, смазочни, охладителни, спирачни течности и др. Трябва да се установи посоката на оттегляне на автомобила и да се огледа и претърси също така един значителен допълнителен периметър.

По дрехите и тялото на жертвата освен нараняванията от физическия контакт с автомобила, могат да останат и от същите изброени следи и веществени доказателства. Върху /в, под/ автомобила също могат да останат определени следи и деформации следствие на удара с човешкото тяло или с друго превозно средство, следи от биологичен произход от жертвата, дактилоскопни отпечатъци от нея, влакна от дрехите и пр. Те се търсят по колата на следващ етап, при установяването й.

Важна информация при разследването се събира от самия пострадал, от свидетели-очевидци, от близки и познати на жертвата, от камери за видеонаблюдение в района на ПТП или околните улици, от автосервизи, каталози, магазини, от информатори, чрез СРС и др.

В процеса на досъдебното производство трябва да се установи и причината за възникването на произшествието, както и степента на вината на участниците. В зависимост от наличната информация за ПТП и от резултатите на неотложните процесуално-следствени действия се изграждат първоначални версии за неизяснените до момента обстоятелства, в това число за марката /модела/ на автомобила и за неизвестния му водач и се планират действия за установяването и издирването им.

Според конкретния случай се назначават различни видове експертизи. Чрез автотехническа могат да се установят обстоятелства във връзка с пътната настилка, скоростта и посоката на движение на неизвестното МПС, данни за изправността му преди и след настъпването на инцидента, някои факти относими към реакциите на водача и шофирането, възможности за избягване на удара и пр. Чрез съдебно-медицинска експертиза се установява характера и разположението на травмите по тялото на пострадалия, оттам и механизма на сблъсъка, причината за смъртта, търсят се и следи от различно естество, останали от автомобила върху жертвата. При лечението на пострадали лица също се прави обследване на нараняванията. По този начин, в комплексност могат да се направят някои допълнителни изводи за настъпилото ПТП. Според откритите следи и веществени доказателства на местопроизшествието и по тялото и дрехите на жертвата могат да бъдат назначени и различни криминалистически, биологични и химически изследвания, които да допринесат за установяване на автомобила, а от там и до укриващия се след инцидента водач.

Разследващите провеждат първоначални /и при необходимост допълнителни/ разпити на свидетели от различно естество, вещи лица, а когато бъде установен извършителят – и на обвиняем.

 

Още по темата

Полицията търси свидетели на инцидента с Лозан Панов

Предишна новина

Искам да привлека инвеститори, но липсва доверие в съдебната ви система

Следваща новина

Коментари

20 Коментара

 1. 20
  Има огромна разлика между умишлено и поръчково. | нерегистриран
  2
  0

  Най-малкото защото поръчковото е и предумишлено.

  Ако се ядосаш на някой, който те е засякъл и нарочно му натресеш голямата си предница примерно отстрани - в по-малката му кола, за да му дадеш да се разбере - това е умишлено. Но далеч не е предумишлено, а още по-малко - поръчково.

 2. 19
  kvestor | нерегистриран
  1
  0

  За поръчково не зная, но за умишлено има минимум 2 присъди, Сотиров.Ровенето в статистиката има смисъл само при големите числа.

 3. 18
  Български мисли | нерегистриран
  1
  0

  Накарай българина да ти свърши нещо и той най-"научно", ще ти обясни, че това е невъзможно от теоретична гледна точка. Григор Сотиров убедително се справя с тази задача.

 4. 17
  | нерегистриран
  3
  0

  Случаят „Kалин Kалпакчиев“: Съдията от САС очевидно е забравил шамара, който получи по делото САПАРД 268

  14.12.2014 19:12 | Анализи

  ОЩЕ ПО ТЕМАТА

  Кунева не иска оставки във ВСС 1

  ВСС изслушва шефката на Софийския градски съд за компютърната система

  Не реформа, а погром на съдебната система е целта 3

  През последните дни и седмици един съдия, член на ВСС, се превърна отново в медийна звезда, като пресата и електронните медии широко отразяват позицията му относно проверката в СГС на системата за случайно разпределение на делата.

  Не, не става дума за съдия Румяна Ченалова, която бе принудена да дава публично обяснения, каквито не дължи никому, доколкото касаят вътрешното й убеждение като магистрат.

  Става дума за съдия Калин Калпакчиев от Софийския апелативен съд. Като член на ВСС съдия Калпакчиев е твърде деен в защита на моралните според него ценности. Същият, въпреки че проверката все още не е приключила, заяви, че съдия Ченалова не е изложила добросъвестно пред ВСС фактите по „френското дело", нещо повече - била формирала предварително убеждение по това дело, което било недопустимо.

  Заяви също така, че ВСС е започнал проверки по сигналите за нередности след забележката на френския посланик в София за „гнилите ябълки" в българската съдебна система. Произнесе се и по казуса с разпределението на делото на КТБ: "Фактите в момента показват, че има нарушения при разпределенията на делото на КТБ. Трябва да бъде потърсена отговорност на ръководството." И завърши, че може би сега е преломният момент за промяна в стила на работа на съвета.

  Всичко това, освен че има всички белези на целенасочена и координирана кампания за дискредитиране на системата, към която самият Калпакчиев принадлежи (с участието на политици, чужди дипломати и „недоволни" съдии вътре в системата - включително и съпругата на Калпакчиев - съдия Елизабет Петрова от СГС), поражда и въпросите има ли право съдия Калпакчиев да насажда публично личното си мнение, преди всички проверки да са завършили, да манипулира обществените нагласи и да обсъжда публично неприключили съдебни производства.

  Калин Калпакчиев е член на ВСС, но не е негов говорител. Съгласно Единната медийна стратегия на съдебната власт контактът с медиите от страна на представители на съда трябва да се осъществява много внимателно, с предварително съгласуване на въпросите, които ще бъдат зададени, а ако става дума за скандал, пред какъвто безспорно сме изправени, позицията се съгласува със съответното пресаташе.

  Тези постулати не са случайни и имат за цел именно недопускане на дискредитация на съдебната власт. Че позицията на Калпакчиев не е позиция на ВСС, става ясно и от изявленията на други негови членове, според които проверката в СГС не установява нарушения и не доказва манипулация в системата за разпределяне на делата.

  Ще припомним тук и така наболелия случай по делото САПАРД, по което, въпреки че съдия Румяна Ченалова постанови осъдителни присъди, именно съдия Калпакчиев оправда всички подсъдими на втора инстанция.

  Скандалът, спомняте си, беше грандиозен. Европейските институции реагираха бурно, защото аналогичният процес в Германия отдавна беше завършил с осъдителни присъди, като немските граждани си признаха, че Марио Николов е закупувал от тях остарелите машини. Съдия Калпакчиев тогава също излезе и даде пространни интервюта, че е отсъдил по вътрешно убеждение, а виновна била прокуратурата, която предопределила крайния изход на процеса, тъй като допуснала фалстарт още в неговото начало.

  Никоя сериозна медия тогава не си позволи да оплюе съдията, нито друг съдия от системата го направи. Главна прокуратура намери процесуален и законов път да атакува присъдата на Калпакчиев пред ВКС, като изложи мотиви, че делото трябва да бъде възобновено, тъй като съдия Калпакчиев не е произнесъл оправдателната си присъда по вътрешно убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по казуса, както и че не е взел мерки за разкриване на обективната истина по делото.

  ВКС уважи това искане и върна делото за пране на 7,5 млн. евро по програма САПАРД на апелативния съд за ново разглеждане. Произнасяйки се, върховните съдии отхвърлиха извода на Калпакчиев, че документна измама няма как да бъде доказана, като изрично записаха в мотивите си, че САС „едностранчиво" е обсъждал доказателствата, не е ценил и анализирал фактите по делото, като в крайна сметка е пропуснал да изложи каква фактическа обстановка приема по делото и какво е различното от възприетата от първостепенния съд, т.е. от съдия Ченалова.

  Сега обаче съдия Калпакчиев, очевидно бързо забравил звучния шамар, който получи през март тази година от ВКС, се опитва да предрешава решения на колективния орган ВСС, както и да раздава „присъди" за негови колеги, които, също както и той твърди за себе си, си вършат работата по вътрешно убеждение.

  Ако позицията на Калин Калпакчиев има за цел да постави собствената му личност в центъра на медийното внимание, за да извлече някаква лична бъдеща изгода, това би било неприемливо, но все пак обяснимо. Ако обаче е част от дирижирана кампания, целяща дискредитация на системата, поведението му е възмутително. А обществото иска да знае защо съдия Калпакчиев допусна такива нарушения при гледане на делото САПАРД, които не трябва да допуска и младши съдия.

  И ако ще коментира, нека не бъдат неприключили дела на негови колеги, а да даде обяснения по делата, които самият той е решил незаконосъобразно.

 5. 16
  | нерегистриран
  5
  -1

  статията е поръчкова. много логично написана. с факти и статиктика. прекалено логична и убедителна...приемам, че е по- трудно да се организира. но не невъзможно. не с толкова много хора и коли. изобщо - моля ви се. не вярвам в случайности. каква е вероятността математически от 2 млн. софия да ударят 1 - едно към 2 млн. мнооого малка. върху това помислете...като говорите за случайности

 6. 15
  alfa | нерегистриран
  5
  0

  Много стройно написано...Не знам дали е регистриран такъв случай, но нека авторът да направи справка колко неразкрити ПТП има с жив пострадал в центъра на София. И когато направи справката си пак да си прочете текста.

 7. 14
  | нерегистриран
  5
  -1

  Според мен е едно районно недоразумение.Същото като един негов приятел от Варна, който от районна номенклатура стана апелативна номенклатура.

 8. 13
  Яне Янев | нерегистриран
  3
  -1

  А пък аз газя на ред магистрати с картотеката от МОСАД!  Узунов е супермагистрат, лично предан и проверен, за което Цецо и Uго лансира!

 9. 12
  извод | нерегистриран
  11
  -2

  Разликата между следствието и дознанието е като между еротика и порнографията, много тънка, ако въобще има разлика..............

 10. 11
  До "много точния анализ" - проверете спонсорите на "Правен свят" | нерегистриран
  9
  -3

  и тогава ще разберете, че е действително правилен анализа - обслужва ги отвсякъде!  И те милите джурналя тръгнали на краставичар - краставици да продават!  Нищо трудно няма, отделно от това са необходими точно двама - единия да засече Панов по кросовото трасе и да подаде на другия стоящ в засада с автомобила сигнал, за да излезе като "случайно събитие".  Но Панов постъпи въпреки всички разумно, за да покаже че не желае да бъде маша в ръцете на омазали се отдолу догоре в престъпления хора във ВСС - подкрепящи и бранещи семейната приятелка с нейната славна кохорта в СГС!  Кой е Цветан Цветанов, можете да де видите от последното му награждаване в Ню Йорк, а кои са крепящите семейните му приятелки - сутринта един мъж и една жена ни събуждаха в студиото на Нова телевизия!  Така че, действително си беше специален ефект от специалните служби, и Панов го разчете правилно като доблестен съдия! Няма да се подлага доброволно на вълците, дето изподавиха стадото Я!

 11. 10
  Спомням си | нерегистриран
  14
  -4

  А един небезизвестен ром от Катуница не беше ли дал дребна сума на други едни човекоподобни, за да извършат подобен акт?

 12. 9
  бившия следовател | нерегистриран
  9
  -2

  Питайте в НСлС там ще ви кажат за такъв случай на любовна тематика. - прегазване с кола.

 13. 8
  бивш следовател | нерегистриран
  14
  -3

  грешите има такъв случай в практика

 14. 7
  Ако е вярно, че са го ударили умишлено, то има само едни заинтересовани. | нерегистриран
  10
  -1

  Смятате ли, че точно те, точно така щяха да действат. Не. Щяха да му измилят тъпи компромати - напр. че е участвал в някое Тълк. Р-е дето уж противоречало на европ-то право.

 15. 6
  Ако е вярно, че са го ударили умишлено, то има само едни заинтересовани. | нерегистриран
  10
  -2

  Смятате ли, че точно те, точно така щяха да действат. Не. Щяха да му измилят тъпи компромати - напр. че е участвал в някое Тълк. Р-е дето уж противоречало на европ-то право.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.