В края на годината МВР ще е "на червено" с 300 млн. лв.


Между 200 и 300 млн. лв. ще е дефицитът до края на годината, без да се прави реформа. Това е заявила пред депутатите от вътрешната комисия вътрешният министър Румяна Бъчварова, съобщиха пред "Сега" присъствали на комисията. Заседанието беше засекретено по искане на Цветан Цветанов, защото медиите щели грешно да интерпретират темите, които се обсъждат вътре.

От думите на Бъчварова не стана ясно каква сума трябва да плати МВР, ако реши да преназначава администрацията си по Закона за държавния служител. По въпроса за дължимите обезщетения били правени изчисления, но Бъчварова отказа да назове числа, защото все още не били уточнени с финансовото министерство.

Изваждане на административните услуги от МВР и създаване на държавно предприятие - това е реформата, която предлага вътрешният министър. Тези промени в Закона за МВР вече са внесени в парламента. Идеята е бъдещото държавно предприятие да се издържа от таксите, които събира. Във въпросния законопроект обаче няма и дума за социалните придобивки на полицаите - обезщетения при пенсиониране и прослужено време. Пректозаконът за бюджета за 2016 г., внесен от финансовия министър Владислав Горанов, който ще бъде гласуван в четвъртък в зала, предвижда всеобщо орязване на привилегиите в сектор "Сигурност". След полицейските бунтове управляващите заявиха, че ще изтеглят скандалните разпоредби и ще предложат други промени, този път в Закона за МВР. Засега такива текстове не са предложени, а проектът на Горанов не е оттеглен.

Идеята за изваждането на дейности от МВР бе критикувана от депутатите от БСП. Те заявиха, че може да се стигне дотам частни дружества да изпълняват изключително държавни дейности като издаването на лични документи."За бюджета няма значение дали парите са в левия или десния джоб, но Бъчварова не разбира това", каза Красимир Янков от БСП.

Каква е истината за Ерофеев и Александров?

Предишна новина

Депутатите решават за задържането на Сидеров за нахлуването му в НАТФИЗ

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.