В края на мандата БСП се втурна да регламентира Космоса


Два работни дни преди края на 42-то Народно събрание депутатът от БСП Мартин Захариев внесе в четвъртък фундаменталния за България Закон за космическите изследвания. Нормативният акт урежда всички процедури по изстрелване на космически апарати от българска територия, какъвто случай, уви, няма в нейната хилядолетна история.

Както всеки закон, този също има раздел за глоби. Така всеки, който експлоатира или изстрелва космически обект без да има необходимите разрешения се наказва с глоба от 10 000 до 100 000 лева. Ако стори това незаконно за втори път, законът е още по-строг и глобата скача до 500 000 лева.

Разрешенията за изстрелване на космически ракети от България се издават от транспортния министър. Законът предвижда и създаване на Национален съвет за космическата дейност на Република България, чийто председател трябва да е министърът на външните работи. Какво по-външно за България от Космоса? Народното събрание ще бъде задължено да приема Национална програма за космическaта дейност по предложение на Министерския съвет.

"Парадоксално е, че България, която има богата и успешна история, свързана с усвояването и изучаването на Космоса, изостава от световната тенденция за национално правно регламентиране на тази сфера. Понастоящем повече от десет държави имат законодателна уредба на космическите дейности, включително редица държави-членки на ЕС", пише в мотивите вносителят на закона Мартин Захариев.

Законодателната инициатива идва в момент, в който на парламента му остават само 2 работни дни - петък и понеделник. Най-вероятно депутатите няма да работят дори и в тези два дни, тъй като ГЕРБ няма да бъдат в пленарната зала и няма да има кворум.

Мартин Захариев се закани още миналата седмица, че в края на този парламент е точното време да се внесат онези закони, които никога няма да бъдат приети. Тогава той анонсира, че ще предложи законопроект за космическата дейност.
Проектът, внесен от Захариев, всъщност е по идея на бившия външен министър в кабинета "Сакскобургготски" Соломон Паси, за който той събираше парламентарна подкрепа през ноември миналата година, припомня сайтът "Дневник". Според Захариев обаче двамата с Паси са автори и са ползвали немска експертна помощ.

"Протестна мрежа" даде на Цацаров данни за незаконно финансиране на ББЦ

Предишна новина

Арестуваният враг на Путин търсен за измама

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.