В Люксембург или в София е центърът, саботирал 10-те български прокурори на Лаура Кьовеши?*

В Люксембург или в София е центърът, саботирал 10-те български прокурори на Лаура Кьовеши?*
Лаура Кьовеши, европейски главен прокурор, снимка:БГНЕС

Как ще опише и допълни професионалните качества на 10-те българи (виж списъка по-долу), които са кандидати за европейски прокурори, ще реши в сряда прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Към Европейската прокуратура, която ще разследва и обвинява пред съда заподозрени във внушителни престъпления, свързани с европейския бюджет, има много очаквания. Обект на разследванията трябва да са измами, корупция, трансгранични операции за източване на ДДС над 10 млн. евро Напоследък обаче зачестяват критиките в Европа, че структурирането ѝ се забавя. Всяка от 22¬те държави в Евросъюза от общо 27, които подкрепиха появата на този независим орган, номинира представители. Те ще работят в своята страна, но ще са и под ръководството на Лаура Кьовеши. Унгария, Полша, Швеция, Дания и Ирландия останаха извън Европейската прокуратура. През февруари българската прокурорска колегия на ВСС номинира 10¬те родни кандидатури. Едва при 8 от 22 държави членки е приключил предварителният етап от подбор на кандидати В петък една новина от базирания в Брюксел сайт “Юроактив БГ”, ръководен от левия издател Георги Готев, сензационно обяви, че 7 от 10¬те имена са били “отхвърлени” лично от Лаура Кьовеши. “Юроактив БГ” се позовава на началника на кабинета на европейския главен прокурор Милан Ярон, което даваше достоверност на информацията. “Свободна Европа” първа отбеляза обаче, че часове по¬късно името на този високопоставен европейски служител е изчезнало от публикацията.

Подобно развитие даде знак, че може и да става дума за опит да се саботират българските магистрати, които ще работят с Лаура Кьовеши. Точните факти показват, че подбраните от прокурорската колегия на ВСС кандидати не са били отхвърлени, а е било получено писмо от Кьовеши за допълнителна информация за 7 от 10¬те кандидати. Този съществен детайл потвърждават пред “Свободна Европа” Министерството на правосъдието и говорителката на прокурорската колегия на ВСС Калина Чапкънова. И това не е извънредно събитие, а част от процедурата, която се намира в етап, когато отхвърляне е невъзможно, нито то е в правомощията на Лаура Кьовеши, а на Колегията на Европейската прокуратура, чийто офис е в Люксембург. В нея влизат общо 22¬ма прокурори, излъчени от своята родина.

Вижте правилата за избор на европейски делегирани прокурори ТУК.

Теодора Георгиева е българският европейски прокурор. Още на 16 ноември 2020 г. тази колегия определя правила за провеждане на процедура за избор на европейски делегирани прокурори. Според чл. 1, т. 2 от документа европейският главен прокурор може да изисква от държавата членка допълнителна информация за съответните кандидати, каквото е направила и Кьовеши. Според чл. 3 от това решение не само тя, а и работна група от европрокурори, определени от колегията, може да преценява покриват ли номинираните кандидати изискванията за поста. Според правилата Кьовеши ще направи преценката си едва след като е събрала цялата информация за предложените, включително и ако се е стигнало до искането на допълнителни сведения. Но не тя, а Колегията на Европрокуратурата решава дали кандидат отговаря на критериите, или трябва да бъде отхвърлен.

Според правилата на 22¬мата европейски прокурори, ако все пак се стигне до отказ за назначаване, то това трябва да е много добре аргументирано с посочване кои изисквания не са покрити от кандидата. Неточно е и твърдението на “Юроактив БГ”, че в Европрокуратурата не искали следователи Според неофициална информация от ВСС още преди да стартира процедурата по подбор на нашите представители, от Европейската прокуратура са изпратили подробна информация за изискванията за заемане на длъжността. В нея изрично се посочвало, че европейски прокурори може да бъдат както обвинители, така и съдии и следователи. По регламент всяка държава е трябвало да излъчи поне двама прокурори, но преди година Лаура Кьовеши е поискала в пъти повече кандидати и така се стига до 10¬те делегирани прокурори от България. Това обяснява и защо сред предложенията има и следователи, които, макар и да не са се явявали по дела в съдебна зала, притежават опит по сложни разследвания за финансови престъпления. Ако това са фактите за процедурата, която върви в Европейската прокуратура, засега без отговор остава въпросът има ли атака и откъде идва тя срещу 10¬те български магистрати, излъчени след открита процедура от прокурорската колегия на кадровия орган на съдебната власт у нас. Точките на атаката са не повече от две - Люксембург или София.

Трудно е да се допусне, че началникът на кабинета на Кьовеши ще погази правилата на самата Европейска прокуратура и ще застане с името си зад неверни твърдения. Опитен еврочиновник като Милан Ярон, който има над 10¬годишна кариера в Европейската комисия, не би нарушил професионалните стандарти за конфиденциалност, нито би предпоставил, че България ще е единствената страна, спрямо чиито кандидати Кьовеши ще има допълнителни въпроси. Все пак още 14 държави предстои да изпратят в Люксембург кандидатури Възможно е и румънката да има по¬особено отношение към България, защото страната не бе сред първите, гласували номинирането ѝ за европейски главен прокурор. И в това няма изненада, защото и в собствената ѝ родина кандидатурата на Кьовеши не бе приета еднозначно.

Тя се закле на 28 септември 2020 г. и получи 7-годишен мандат. Кьовеши бе начело на румънската антикорупционна агенция до 2018 г., когато беше уволнена от лявоцентристкото правителство заради “злоупотреби с правомощия”. Източноевропейката спечели този много важен пост в ЕС след изтощителна процедура и битка с французина Жан¬Франсоа Бонер. Правителството в Румъния направи няколко опита да блокира избора на Кьовеши, но не успя. Видимо от медийните изяви, най¬доволни от размяната на кореспонденция между Люксембург и София се оказаха българи, които от години противопоставят българските магистрати на бъдещите им европейски колеги В София има достатъчно заинтересовани да използват всяка възможност за атака на обвинител №1 Иван Гешев, тъй като прокурорската колегия на ВСС излъчва тези 10 кандидати. Самата Кьовеши лобира пред държавите членки за по¬голяма ангажираност и подкрепа, включително чрез увеличаване на бройката на европейските делегирани прокурори. Това означава и значително увеличаване на бюджетните разходи за функционирането на институцията, което не може да стане без консенсус между страните. Според официалните изявление България винаги е била привърженик на Европейската прокуратура. А самата Кьовеши обеща новата структура да се заеме първо с близо 3000 случая от 2017 г. насам, свързани с престъпления с европейския бюджет.

10-ТЕ КАНДИДАТИ НА БЪЛГАРИЯ

Светлана Георгиева Шопова-Колева - прокурор в Софийската градска прокуратура

Вероника Бориславова Трифонова - прокурор в Софийската районна прокуратура

Бойко Кирилов Калфин - прокурор в Окръжната прокуратура в Кюстендил

Божидара Евгениева Ганева-Димова - прокурор в Софийската районна прокуратура

Бисерка Иванова Стоянова - следовател в Националната следствена служба

Венцислав Данев Фердинандов ¬ прокурор в Специализираната прокуратура

Преслава Теодосиева Петкова - следовател в Следствения отдел в Специализираната прокуратура

Мая Паскалева Ковачева - следовател в Следствения отдел в Софийската градска прокуратура

Христо Кръстев Крачунов - съдия в Софийския районен съд

Димитър Здравков Беличев - прокурор в Окръжната прокуратура в Пловдив

*В-к "24 часа"

Още по темата

Швейцарците одобриха забраната за покриване на лицето

Предишна новина

Буйстващи пътници в самолет могат да бъдат привлечени като обвиняеми за тероризъм

Следваща новина

Коментари

42 Коментара

 1. 42
  . | нерегистриран
  11
  -2

  Общите приказки са си при теб - тук говорим защо ЕС не одобри седем от десет предложения на България за делегирани прокурори.
  Това се обсъжда.
  И причините са посочени.

  /А ти можеш да си мелиш общи приказки, как за едно някои ставали, за друго не ставали - ярини./

  Както и да е - достатъчно се изложихте. Единственият ви правилен ход беше да замълчите, за да спрете да се излагате повече и да организирате нова кампания за набиране на читави кандидати с опит.
  Ние сме първата държава, да напомня, при която се стигна до такива резултати.

 2. 41
  | нерегистриран
  3
  -9
  До коментар #40 от ".... | нерегистриран":
  Поредното включваще тип "Що биете негрите?".
  Никой не ви казва, че кандидатите са по принцип "едни кофти хора", които са по принцип "неподходящи за нищо". Нито ви го казват това от ЕС, нито някой тук, във форума. Не сме на пазара, че да обсъждаме такива неща и то по такъв елементарен начин.
  Просто са неподходящи за длъжностите, за които са предложени в случая - делегирани европейски прокурори. Това е - просто и ясно казано. По-просто от това - няма на къде. Колкото и да се пънете - яйце няма да снесете, нито ще направите кандидатурите им по-подходящи.
  Прочетете и това горното 5-6 пъти - да го разберете накрая.

  Визирах много конкретно нещо, ти пак взе да обобщаваш и да анализираш ...дрън,дрън.

 3. 40
  .... | нерегистриран
  11
  -2

  Поредното включваще тип "Що биете негрите?".
  Никой не ви казва, че кандидатите са по принцип "едни кофти хора", които са по принцип "неподходящи за нищо". Нито ви го казват това от ЕС, нито някой тук, във форума. Не сме на пазара, че да обсъждаме такива неща и то по такъв елементарен начин.
  Просто са неподходящи за длъжностите, за които са предложени в случая - делегирани европейски прокурори. Това е - просто и ясно казано. По-просто от това - няма на къде. Колкото и да се пънете - яйце няма да снесете, нито ще направите кандидатурите им по-подходящи.
  Прочетете и това горното 5-6 пъти - да го разберете накрая.

 4. 39
  кълвач | нерегистриран
  4
  -7
  До коментар #36 от "!!! | нерегистриран":
  Айде поредната първолашка изцепка!
  Абе на какъв по-достъпен език да ви обясни, че следователите са неподходящо и НЯМА да се одобрят, защото у нас те стъпват в съд като страни?! Колко по-просто и елементарно да ви обясни това?
  Това е проблемът и е ясно заявено! А не как в някоя държава се наричала някоя длъжност и дали била или не била част от съдебната система! Утре и полицаите от Магнаурската школа ще натикат в съдебната система, че да имат подкрепа определени кръгове от повече хора. Това значи ли, че някой ще ги приеме в Европа сериозно като възможност за делегирани прокурори?
  Ей, голям зор да изкривите думите на хората, толкова ясно казани!

  Подходящи за едно, неподходящи за друго са следователите,както и прокурорите . Въпрос на функционална значимост r конкретна роля в наказателния процес . Не би могло да бъде дефинирано кой от кого е по-важен, не схващаш ли?! Въпросът е ,че твърдиш абсурдни неща ,че нямало другаде следователи . Спри се вече, изказа се , седни си,слаб две . :)))

 5. 38
  35 съм | нерегистриран
  6
  -3

  Самокоригирах се, тук сайтът не дава такава възможност за корекция на текст.

 6. 37
  ... | нерегистриран
  8
  0

  "НЕ СТЪПВАТ В СЪД КАТО СТРАНИ"

 7. 36
  !!! | нерегистриран
  6
  -3
  До коментар #35 от "Четец | нерегистриран":
  Ти, с ума си ли си?! Думата "следовател" само с България ли я свързваш?! Пази Боже... ако работиш в съдебната система... Не само ,че има следователи, ами и съдии-следователи има в някои страни, седни си ги проучи нещата . Ако бяха приели този институт и у нас/ каквито идеи се прокрадваха по времето на Ангел Александров/, нямаше такива папагали като теб да имат трибуна където и да е. Пък и фигурата "наблюдаващ прокурор" с разследващи функции е от новата ни история,но явно ти си някой новоизлюпен с жълто около устицата , който си мисли, че сме още във времето на великите географски открития и че идва твоят ред за пет-минутна слава в подобен форум .

  Айде поредната първолашка изцепка!
  Абе на какъв по-достъпен език да ви обясни, че следователите са неподходящо и НЯМА да се одобрят, защото у нас те стъпват в съд като страни?! Колко по-просто и елементарно да ви обясни това?
  Това е проблемът и е ясно заявено! А не как в някоя държава се наричала някоя длъжност и дали била или не била част от съдебната система! Утре и полицаите от Магнаурската школа ще натикат в съдебната система, че да имат подкрепа определени кръгове от повече хора. Това значи ли, че някой ще ги приеме в Европа сериозно като възможност за делегирани прокурори?
  Ей, голям зор да изкривите думите на хората, толкова ясно казани!

 8. 35
  Четец | нерегистриран
  3
  -9
  До коментар #20 от " | нерегистриран":
  Ами като само в България има следователи, може би е необходимо да се каже, че те не са нито съдии, нито прокурори. Защото явно на големите професионалисти от ПК на ВСС това не е ясно. Между другото, дори и да се игнорира това, че следователите нямат опит в явяването пред съд, съгласно процесуалния ни закон те не ръководят самостоятелно и досъдебната фаза, което поставя под въпрос и доколко могат ефективно да провеждат разследването по делата от компетентността на Европейската прокуратура. Защото там няма да има на кого да докладват и да получават указания, каквато роля играят прокурорите по малкото разследвани от следователите дела.

  Ти, с ума си ли си?! Думата "следовател" само с България ли я свързваш?! Пази Боже... ако работиш в съдебната система... Не само ,че има следователи, ами и съдии-следователи има в някои страни, седни си ги проучи нещата . Ако бяха приели този институт и у нас/ каквито идеи се прокрадваха по времето на Ангел Александров/, нямаше такива папагали като теб да имат трибуна където и да е. Пък и фигурата "наблюдаващ прокурор" с разследващи функции е от новата ни история,но явно ти си някой новоизлюпен с жълто около устицата , който си мисли, че сме още във времето на великите географски открития и че идва твоят ред за пет-минутна слава в подобен форум .

 9. 34
  Е, ПОЧЕТЕТЕ МАЛКО, ДЕ! | нерегистриран
  9
  -2

  Наистина ли не можете да четете и да разбирате ясно отправени послания? И не правите разлика между недопустима кандидатура и неприемлива?

  "Eврoпeйcкaтa прoкурaтурa e увeдoмилa бългaрcкoтo миниcтeрcтвo нa прaвocъдиeтo c пиcмo, чe имaт зaбeлeжки пo ceдeм oт дeceттe бългaрcки кaндидaтури, излъчeни нa 13 фeвруaри, кaзa eкcклузивнo прeд ЕURАСTIV Бългaрия Милaн Ярoн, шeф нa кaбинeтa нa Кьoвeши.

  “Тoвa нe e дoбър знaк. Кoгaтo иcкaмe дoпълнитeлнa инфoрмaция, тoвa нe e, зaщoтo някoй нeдocтaтъчнo дoбрe cи e пoпълнил aвтoбиoгрaфичнитe дaнни, или нe му e яcнo мoтивaциoннoтo пиcмo. Тoвa e яceн знaк, чe нe cмe дoвoлни oт прeдлoжeнитe кaндидaтури”, кaзa Ярoн.

  Тoй oбяcни, чe Eврoпeйcкaтa прoкурaтурa имa двe КАТЕГОРИЧНИ ЗАБЕЛЕЖКИ, кaтo първaтa e ocнoвнo oт юридичecки хaрaктeр.

  “Нe cмятaмe, чe бългaрcкитe cлeдoвaтeли ca пoдхoдящи зa Eврoпeйcкaтa прoкурaтурa. Увaжaвaмe тяхнaтa рaбoтa, признaвaмe, чe cпoрeд бългaрcкия зaкoн тe ca чacт oт cъдeбнaтa cиcтeмa, нo нe cмятaмe, чe тaкивa хoрa имaт нeoбхoдимaтa квaлификaция зa Eврoпeйcкaтa прoкурaтурa. Тъй кaтo бългaрcкитe cлeдoвaтeли никoгa нe плeдирaт прeд cъдa, a тoчнo тoвa e чacт oт зaдaчaтa нa eврoпeйcкитe прoкурoри, нe cмятaмe тeзи кaндидaтури зa пoдхoдящи”, кaзa Ярoн.

  Тoй пoяcни, чe в тaзи кaтeгoрия влизaт тримa oт ceдeмтe прoблeмaтични кaндидaти, зaщoтo тe ca cлeдoвaтeли.

  Във втoрaтa кaтeгoрия ca кaндидaти, кoитo ca рaбoтили кaтo cъдии.

  “Тoвa ca хoрa, кoитo ca били cъдии пo грaждaнcки и търгoвcки дeлa, бeз oпит в криминaлнo прaвo. Хaйдe дe! Кoитo никoгa нa ca вoдили криминaлнo рaзcлeдвaнe. И никoгa нe ca рaзcлeдвaли прecтъпления c фoндoвe нa EC и нямaт прoкурoрcки oпит. Хaйдe дe! Ceриoзнo ли?”, възкликнa тoй.

  “Нa ocнoвaтa нa инфoрмaциятa, кoятo ни бeшe прeдocтaвeнa и нa пoзнaвaнeтo ни зa бългaрcкaтa cъдeбнa cиcтeмa, cрeд кaндидaтитe имa хoрa c МНОГО МАЛЪК ИЛИ НИКАКЪВ ОПИТ. Тe ca били aктивни нa ниcкo мecтнo нивo (рaйoннo), дoкaтo нaшeтo рaзбирaнe зa типa прecтъплeния, c кoитo щe ce бoрим, e зa тaкивa нa oкръжнo нивo...“

  Ярoн кaзa, чe тaзи инфoрмaция e билa изпрaтeнa нa бългaрcкитe влacти, кoитo cлeд кaтo ca ce зaпoзнaли c нeя ca пoиcкaли cрeщa.

  “Ниe щe oргaнизирaмe тaзи cрeщa при първa възмoжнocт. Нo мoeтo oчaквaнe e, чe бългaрcкитe влacти щe ни убeждaвaт, чe кaндидaтитe ca пoдхoдящи, ocoбeнo aкo рeглaмeнтът ce чeтe пo oпрeдeлeн нaчин. Ниe oбaчe нe иcкaмe дa влизaмe в диcкуcия кaк дa интeрпрeтирaмe рeглaмeнтa. В пиcмoтo нa Eврoпeйcкия прoкурoр ce кaзвa яcнo, чe бългaрcкaтa cтрaнa трябвa дa нoминирa хoрa cъc cъoтвeтния oпит и oтгoвaрящи нa вcички изиcквaния зa нeзaвиcимocт и мoрaлeн интeгритeт”, oбяcни Ярoн.

  Зaпитaн дaли тoвa oзнaчaвa, чe Eврoпeйcкaтa прoкурaтурa oчaквa ceдeм нoви кaндидaти oт бългaрcкaтa cтрaнa, тoй oтгoвoри: “Aбcoлютнo!”

  Нa въпрoc дaли cлужбaтa нa Кьoвeши ce e cблъcкaлa c пoдoбни прoблeми c кaндидaти oт другa cтрaнa, тoй oтгoвoри oтрицaтeлнo.

 10. 33
  | нерегистриран
  1
  -3
  До коментар #15 от " | нерегистриран":
  Само където Конституцията не се прилага извън територията на България. А judiciary може да значи и следователи, ама пак само за вътрешна употреба.

  Кога съм казал, че Конституцията се прилага извън РБ? Регламентът е достатъчно ясен, ама явно не Ви се чете.

 11. 32
  | нерегистриран
  5
  -4
  До коментар #8 от "До четящия | нерегистриран":
  Четящият е добре да се научи да пише, особено да наблегне на правилата за препинателните знаци, интервалите и как се пише "комплексиран". В правилата на EPPO е предвидено, че съдии и прокурори могат да бъдат предложени и никъде не става въпрос за следователи, каквато фигура, между другото има само в България от страните-членки на ЕС.

  "Между другото" трябва да е със запетаи от двете страни, иначе излиза, че между другото имаме и следователи (т.е. от нас да мине).
  Остава да кажеш и кое е това "другото", за да знаем къде да ги търсим следователите :)
  Но ми става сложно, след като трябва да търся следователите между нещо, което да го разцепя на две и между него, разцепеното "друго", да открия следователите. Спирам, много сложни ми стана.
  Да го кажа просто - езикът е код. А тук форум. Институтът за български език е към БАН.
  По темата - "Правен свят", човек накъдето и да се върти, задника му е все отзад. Пак ще повторя, не саботирайте умовете на функционално неграмотните. В този форум явно не успявате, след като повечето не ви се връзват. Скоро ще си кажем довиждане, така ми се струва. Няма да ми (ни) липсвате. Наминавам да ви гледам сеира. Усилията ви са безплодни. Аудиторията не е подходяща за обикновена пропаганда.
  Седнете - слаб две.
  https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%BF%D1%8F%D1%82%D1%8C_%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%B0_(%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0)

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.