В нощта на "белия автобус" нямаше маскирани сред моите служители

В нощта на "белия автобус" нямаше маскирани сред моите служители

Полицаят Веселин Денчев, който е единственият подсъдим униформен за полицейско насилие при антиправителствените протести срещу кабинета на Пламен Орешарски, не бил маскиран в злополучната нощ на 23 юли 2013 г.

Това твърди началникът му Владимир Владимиров от зоналното жандармерийско управление в София пред Софийския районен съд (СРС). Денчев е подсъдим за нанесена лека телесна повреда на протестиращия Кирил Димов. Той бе изправен пред съда, след като бяха излъчени кадри на униформен с бяла маска на лицето, който безпричинно налага протестиращи в градинката до Народното събрание. След това анонимният полицай бе разпознат като Веселин Денчев от дирекция "Специализирани полицейски сили".

Делото тръгна в СРС близо година, след като полицаят стана обвиняем. През юни миналата година при предварителното изслушване защитата на Денчев поиска съкратено съдебно следствие, като се отказа от разпит в съда на 51 свидетели. Пострадалият Димов пък не беше решил дали иска да се конституира като граждански ищец. През октомври делото бе отложено заради отсъствие по майчинство на адвокатката на Денчев.

Днес в залата се яви само свидетелят Владимиров, а тъй като Димов не дойде, делото тръгна без той да има възможност да търси обезщетение за вреди в това производство.

От показанията на Владимиров стана ясно, че в нощта на 23 юли той е ръководил 27 служители, между които и Денчев. Те били изпратени пред парламента заради струпването на голям брой протестиращи. Задачата на Владимиров и хората му била да изградят кордон около металните заграждения и да не допускат преминаване на граждани. Днес той обясни, че липсвали дори опити за преминаване на загражденията, където била неговата група.

Относно носенето на маска от униформените Владимиров каза, че сред подчинените му нямало маскирани. Снаряжението им било стандартно за масови мероприятия - палка, белезници, жилетка, щит и шлем. Свидетелят присъствал лично и гарантира, че не са раздавани маски. По думите му обаче в 22,30 ч. получил разпореждане 7 души от неговия екип да минат към друго подразделение, а сред тях бил и подсъдимият Денчев. Така Владимиров не успя да каже какво е правил Денчев между 02,30 и 03,00 ч., когато според обвинението маскираният полицай налага протестиращите.

"Не ми е направило впечатление да има колеги с маски. Беше много дълга и напрегната нощ. Доколкото знам не би трябвало да си носят и свое допълнително оборудване", каза пред съда Владимиров.

Още преди делото да започне в съда стана ясно, че в МВР изобщо не могат да разпознаят служителите си, ако са с маска на лицето. Първоначално МВР наложи на Денчев дисциплинарно наказание "Писмено предупреждение", което той обжалва пред Административен съд София-град. През март миналата година АССГ отмени заповедта, след като установи, че дори дисциплинарната комисия в МВР е написала, че не може със сигурност да посочи, че именно полицай Денчев стои зад бялата маска.

Още по темата

Имат ли съдиите функционален имунитет при осъществяване на съдебна администрация?

Предишна новина

ВСС порица Борисов и ГЕРБ за диктовка и натиск върху съда

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  свали си ватенката | нерегистриран
  0
  0

  До коментар [#2] от "Адвокатът с ватенката ":Спомняме си и какво? - да ударим един зад врата на Цацаров и да го събудим, че преживя ли? 2. 2
  Адвокатът с ватенката | нерегистриран
  6
  -3

  Абе, защо никой не си спомня, че биха протестиращи насред София по време на кабинета Борисов-1!

  Ало, образованите, умните, красивите, интелигентните, Бойко ли е вашият човек? Подаде оставка и айде, целият в бяло. А Цветанов не е участвал.

 3. 1
  1515 | нерегистриран
  5
  -3

  Какви маски бе на снимките и видеото ясно се вижда че не са маскирани и имат нагръдни знаци. Тия които ни биха бяха внос на Йовчев телето от Чечня. И за кво го разкарвате човека като е изпълнявал заповед на главния секретар Йовчев и Миков.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.