В Полша отхвърлиха законопроект, позволяващ на политиците да уволняват съдии


Горната камара на полския парламент, Сенатът, отхвърли спорния законопроект, позволяващ на политиците да уволняват и глобяват съдии, предадоха Асошиейтед прес и ДПА. На 20 декември законопроектът беше приет от долната камара с 233 гласа "за" и 203 гласа "против". Внесеният от управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) законопроект беше отхвърлен в контролирания от опозицията Сенат с 51 срещу 48 гласа. Сега той се връща обратно в долната камара, в която управляващите разполагат с необходимите гласове за окончателното му приемане.
 
Според критици на законопроекта той има за цел да запуши устата на съдиите и да ограничи независимостта на съдебната система, което противоречи на европейските стандарти. Законопроектът предизвика възмущението на юристите и провокира улични протести.
 
ПиС обаче твърди, че предложените разпоредби не се различават от приетите в други страни членки на Европейския съюз и пренебрегва призива на Европейската комисия да прекрати работата по законопроекта, отбелязва ДПА.
 
Законът беше сериозно критикуван и от Венецианската комисия, експертния орган на Съвета на Европа по конституционни въпроси, от полския Върховен съд, както и от правната служба на полския парламент. Но ПиС е непреклонна в становището си, че съдебната система в Полша се нуждае от дълбока реформа. Партията определя системата като неефективна, корумпирана и грижеща се само за собствените си интереси си останка от комунистическата държава. Критиците на закона просто са се вкопчили в привилегированите си позиции, казват представителите на управляващата политическа сила. Според опозиционни политици обаче реформите на ПиС не засягат истинските проблеми на системата, а са опит за установяване на контрол над нея.
 

Дуото Гебрев-Василев с нов опит да отмъкне "Дунарит"

Предишна новина

Разузнавач от националната полиция, 2-ма братя и вуйчо в бандата за имотни измами

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.