В правомощията на съда не се включва спасяването на планетата

В правомощията на съда не се включва спасяването на планетата

Конфликт между съдии в два федерални съда във Вашингтон е причината за необичайно изпробване на нови правила, чиято цел е да се гарантира, че съдилищата в цялата страна са граждански настроени и не съществува тормоз по работните места, предават от "Вашингтон пост".

Скандално изказване на апелативния съдия от Вашингтон А. Реймънд Рандолф (75г.) стана повод за раздор между щатски съдии. То идва след като неговият колега Емет Съливан (72г.) от Окръжния съд във Вашингтон на 3 юли изпраща до 45 свои колеги покана за участие в семинар за климатичните промени, предназначен за магистратите. В погрешно изпратен отговор до всички получатели, а не само до колегата си, Рандолф обвинява Съливан, че занимава съдиите с "безмилици" и счита, че по този начин преминава съдийската етика. В своя имейл той пише: "Започнете отново да се занимавате със съдийството, за което ви се плаща", като казва още: "Възложените Ви правомощия не включват спасяването на планетата".

Експерти по съдебна етика към Комисията за поведение в съда казават, че апелативният съдия трябва да се извини директно на Съливан и предлагат Рандолф да се отведе от дела, свързани с климатични промени, поради съмнения в неговата безпристрастност по темата. Техни колеги също подкрепят Съливан и се съмняват в моралните качества на Рандолф.

Кореспонденцията между двамата съдии, която предизвиква оживен диспут с участието и на други съдии, представлява необичайно излагане на частни разговори на федералната скамейка. Поставя се и въпросът как съдебната система генерално се справя в подобни случаи.

В интервю за "Вашингтон пост" съдия Рандолф казва, че първоначалното му послание и силен език "са грешка". Той се защитава като твърди, че по невнимание изпратил писмото до всички останали в списъка от електронна поща и добавя, че няма лоши подбуди или неприязън към колегата си Съливан.

Редица нарушения при медицинската и дентална помощ по НЗОК констатира прокуратурата

Предишна новина

Петчленен състав на ВАС отказа да спре председателстването на СГС от Алексей Трифонов

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.