Боян Чуков, експерт по сигурност

В САЩ всеки разтяга правото като локум според своите интереси

В САЩ всеки разтяга правото като локум според своите интереси
Боян Чуков, снимка: БГНЕС

Обществени безредици, стигащи на моменти до анархия. Такава е картината по улиците в голяма част от градовете в САЩ вече повече от седмица. 

Обществената реакция беше провокирана от смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд на 25 май 2020 година. Тогава служители от Трето РУ в Минеаполис арестуват 46-годишния мъж, след сигнал, подаден от служител в кафене, който позвънил на тел. 911, за да съобщи, че Флойд е използвал фалшива банкнота от 20 долара, за да си купи цигари. 17 минути след като пристига първият полицейски патрул, Флойд е в безсъзнание. Причината -  полицаят Дерик Шовин го притискал към земята, опрял в продължение на над 8 минути коляното си във врата му. Съдебномедицинска експертиза констатира, че смъртта на Флойд е убийство

Това доведе до масови протести, заявени като отзвук против расизма и полицейското насилие. Демонстрациите обаче на места ескалираха и се стигна до сблъсъци с полицията, насилие, вандализъм и грабежи.

Резултатът – жертви, ранени полицаи, хиляди задържани протестиращи.

Какво се случва в САЩ и докъде може да стигне напрежението? Обяснението на събитията отвъд Океана търсим с експерта по сигурност и международен анализатор Боян Чуков.

Г-н Чуков, какво виждаме в САЩ?

В САЩ виждаме за съжаление зародиш на гражданска война. Само преди броени месеци подобно предположение се приемаше като несериозно и версия за маргинали. Наблюдаваме мъчителния разпад на една империя, бих казал нещо като реквием на Pax Americana. В САЩ имаме сблъсък на две страни, които имат и своята историческа проекция. Републиканската и Демократическата партии са само върха на айсберга. Зад тях се крие сблъсъкът между промишлените и финансовите елити на САЩ. Редица анализатори виждат и призрака на войната между Севера и Юга (1861-1865). Разрушават се паметници на Конфедерацията. Във Вирджиния губернаторът демократ Ралф Нортъм се обяви за премахването на огромната статуя на генерал Робърт Лий. И това е само началото. Но винаги една нетривиална прогноза се отхвърля и не се приема от мнозинството до момента, в който не започне да се сбъдва. След което все по-често се чува... „нали ви казвах, че така ще стане“.   

Все по-често се чува мнението, че безредиците могат да прераснат в гражданска война. Доколко реален е този развой на събитията?

Частично вече отговорих на този въпрос. Безредиците, които наблюдаваме в САЩ са широкомащабни. Бунтове са обхванали над 140 американски града. До този момент противоборстващите две страни не бяха готови да влязат в тотална конфронтация. До 2016 г. да се прогнозира гражданска война в САЩ бе смела прогноза. До 2018 г. бе логична. Днес почти всички описват наблюдаваното очевидно развитие. Много зависи от решителността на Доналд Тръмп. Ако той тръгне по пътя на бившия украински президент Виктор Янукович, то обстановката в САЩ ще се усложни драматично. Но така или иначе ни очакват грозни картини, които окончателно ще погребат мита за „американската мечта“, която вече е в реанимацията.

Президентът Доналд Тръмп заяви, че разполага хиляди тежко въоръжени войници и служители на правоохранителните органи за прекратяване на насилието в американската столица, но подчерта, че може да изкара и военните. До какво ще доведе подобно действие?

Все повече се налага виждането, че само включването на военните може да спре задълбочаващия се хаос в САЩ. Все повече се увеличава броят на убитите бунтовници и служители по време на сблъсъците. Най-вероятно ако Националната гвардия не потуши добре организираните бунтове, то президентът ще даде разпореждане армията да влезе в градовете. Бих искал да подчертая, че ако се стигне до „подобно действие“, ще имаме съответен отговор на грижливо подготвената съгласно всички канони „цветна революция“. По-точно казано, предотвратяване на преврат легендиран като „народен бунт“. Години наред подобен сценарий наречен „Арабска пролет“ наблюдавахме и в Близкия Изток. В момента ставаме свидетели на демонизирането на Доналд Тръмп от глобалните либерални медии. Същата медийна кампания, същите схеми, които бяха приложени към Милошевич, Садам, Кадафи, Асад.

На фона на демонстрациите и тяхното разрастване, на фона и на възможността армията да тръгне между гражданите, а и наличието на въведен вечерен час на места - нарушен ли е правовият ред в САЩ?

Сложен въпрос. Когато говорим за правов ред би трябвало да си зададем следния въпрос: А противниците на Доналд Тръмп спазиха ли правовия ред в САЩ след неговото избиране през 2016 г.? Нима елиминирането на президентския съветник по национална сигурност генерал Майкъл Флинт бе легитимно? Беше скалъпено фалшиво досие, което предизвика неговото освобождаване от поста. А след три години се оказа, че обвиненията са нагласени от специалните служби на САЩ. В действителност противниците на Доналд Тръмп действаха и действат извън правното поле. При сценарий за „цветна революция“ не е коректно да се говори само за властта дали нарушава правовия ред. При тотална война, каквато наблюдаваме между двете противоборстващи страни в САЩ, имаме две истини. И всеки разтяга правото като „локум“ съгласно своите интереси. Живеем в света на постистината, в който на правото му е дадена роля на салонен управител на ресторант, който любезно обслужва своите клиенти.

До какво ще доведе тази ескалация?

Всичко зависи от решителността на Доналд Тръмп. Естествено и от това докъде са готови да стигнат неговите противници. Има два варианта. Първия - САЩ да се плъзнат по пътя на „украинските събития“ от 2013-2014 г. Втори - президентът с твърда ръка да потуши силово организираните бунтове.

Много наши сънародници живеят в Щатите. Защитени ли са те, предвид събитията там?

Не мисля, че нашите сънародници в САЩ са защитени по-добре или по-зле в сравнение с всички други американски граждани. В подобен кървав хаос най-важното е да не се окажеш в неподходящ момент на неподходящото място. Аз също имам близки роднини в САЩ и се моля да не им се случи нещо лошо. Защото в градовете, в които живеят, има сериозни размирици.  

Има ли риск събитията в САЩ да обхванат и Европа? Видяхме вече, че във френската столица Париж хиляди излязоха на протест срещу полицейското насилие, а демонстрацията беше обявена като отзвук от събитията в Щатите.

И в Европа наблюдаваме подобни събития. До този момент те не са придобили американските мащаби. Но във Франция, особено „жълтите жилетки“ имат сериозен потенциал и могат да изкарат на улиците много хора. Все пак „полицейското насилие“, за което говорите, е легитимното насилие, което държавата може да упражнява. Естествено, че то може да бъде оценявано по различен начин. Спомнете си безредиците, които имаше по времето на Маргарет Тачър във Великобритания. Тогава по телевизията бяха показани кадри как полицаи счупват гръбначния стълб на един от разбеснелите се демонстранти. И никой не разбра как завърши тази трагедия. Дали осъдиха полицая за насилие извън рамките на закона? Аз не разбрах. Само знам, че законът е рамка, която може да се променя. Живеем в свят, в който днес най-често към юристите се отправя следният въпрос: Не ми обяснявай дали това е законно или не, а ми кажи как да стане по законен ред? Грубо, но това е реалната картина, която виждаме ежедневно по света. Въпрос на власт и пари.

Инж. Боян Чуков е български експерт по борбата с тероризма. Бивш дипломат. Бил е журналист на свободна практика. Външнополитически съветник и съветник по националната сигурност в правителството на тройната коалиция (2008 – 2009). Има над 500 публикации на международни теми. Владее френски, испански, руски, гръцки и английски език.

Още по темата

Министрите на правосъдието на ЕС обсъдиха екстрадицията

Предишна новина

Проектът за държавните бензиностанции мина на първо четене в НС

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  вър нете бутонът за сигнали до модератора при спам | нерегистриран
  2
  -2

  Предлагам Правен свят да върне бутонът за докладване на спам коментари на читатели до модератора. Коментарите подп статиите се напълниха със спам(визирам други статии) на спамери. Редно е да има модерация. Нали сте уважаван сайт.

 2. 2
  Damnatio memoriae | нерегистриран
  10
  -14
  До коментар #1 от "Боян Сърпичуков | нерегистриран":
  Типично в стила на комунистическата и просъветската пропаганда. Когато САЩ бъдат обхванати в гражданска война, извикайте пак този ЧУКов да ви отговори защо не му се е сбъднала прогнозата. Защо давате трибуна на такива като този ? Ще кажете: че какви други да каним ....На другите явно им е забранено да се изказват, а уж България била " съюзник" на САЩ и даже "приятел". На Съединените щати не им трябват врагове, щом им такива приятели. Истината е: Америка никога няма да бъде обхваната от гражданска война, това е най-силната държава в света! И най-истинската демокрация.

  Истината е точно обратната на тази "твоята си". Приемаш желаното за действително. А че Чуков си ги плещи едни и същи от време оно е друга тема. Pax Americana никога не е имала, за да има реквием за него. САЩ винаги са били "носители" на икономически грабеж, поробване на суверенитета и разбира се носители на деконструктивизма в цивилизационен план и никога не е имало мир дори в задния двор за да говори за Pax.

 3. 1
  Боян Сърпичуков | нерегистриран
  15
  -7

  Типично в стила на комунистическата и просъветската пропаганда. Когато САЩ бъдат обхванати в гражданска война, извикайте пак този ЧУКов да ви отговори защо не му се е сбъднала прогнозата. Защо давате трибуна на такива като този ? Ще кажете: че какви други да каним ....На другите явно им е забранено да се изказват, а уж България била " съюзник" на САЩ и даже "приятел". На Съединените щати не им трябват врагове, щом им такива приятели. Истината е: Америка никога няма да бъде обхваната от гражданска война, това е най-силната държава в света! И най-истинската демокрация.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.