Иван Гешев, зам.-главен прокурор:

В спецпрокуратурата телефонното право не важи*

В спецпрокуратурата телефонното право не важи*
Иван Гешев, зам.-главен прокурор

Г-н Гешев, защо сега? Защо точно тази есен ни изненадвате с цяла серия арести на хора, които си играят с пари, дето се казва…, а са и близки на властта?

Ами сега се вършат неща, които е трябвало да се свършат отдавна. А защо сега? Най-лесният отговор е, че сме събрали доказателства и е дошло време да предприемем необходимите действия. Но този отговор няма да ви задоволи, предполагам.

Скучен е.

Той е верен. Но ще ви дам и друг, напълно честен. Специализираното правосъдие – а то е един ефикасен модел на борба с организираната престъпност – започва вече да дава резултатите, за които бяха създадени преди 6 г. спецпрокуратурата и спецсъдът. Политици твърдят, че е български експеримент. Не е. Спецправосъдие има в почти всички държави от ЕС.

Българският принос може да е в ролята на спецпрокурора. Дали тя изисква специална строгост към специални обвиняеми, или изисква специални познания, пагубни за мафията?

Прокурорите от специализираните структури разследват организирани престъпни групи, тероризъм и корупционни престъпления по високите етажи на властта. Разследват ги – забележете – на територията на цялата страна. Така се избягват зависимостите между прокурори, съдии, полицаи, кметове, държавни служители и бизнесмени в отделните градове, т.е. връзките от служебен и личен характер, които се преплитат с местната криминална и икономическа престъпност и затрудняват борбата с нея чрез лоши или корупционни практики. Централизираната прокурорска структура е обяснимо по-успешна в тази борба. Ако, разбира се, е обезпечена кадрово, материално и с модерно законодателство.

Спецправосъдието не ми изглежда добре обезпечено обаче. Теснотията на "Черковна" 90 е очевадна. Спецпрокурорите са твърде малко, сравнени с мутрите и мафиотите у нас. А законите?

Те са от 60-те години на миналия век, да ви кажа.

Да се върнем към въпроса защо сега. Дали пък това "сега", в което разни олигарси осъмват като арестанти, няма връзка с вашето издигане в обвинителната власт? Сто дни, откакто сте заместник на Цацаров. А ресорът ви е забележителен – спецобвинението и борбата с корупцията.

Нали не очаквате да кажа, че реализациите по тия дела се дължат на моята скромна особа? Да, субекти като мен играят роля, но обективните процеси са водещи. А и сам не мога нищо. Дори с огромната подкрепа на главния прокурор Сотир Цацаров за специализираните структури. Подкрепа, която е видима за всички, особено за колегите ми. Моята роля е на проджект мениджър. Аз управлявам и мотивирам от 3 г. в специализираната прокуратура един колектив от хора, които съзнават, че нашият работодател са българските граждани. И че те ни плащат, като очакват резултати от нас. И че техните очаквания са с натрупване от 30 години в т. нар. Български преход. И че ние трябва да направим всичко по силите си, за да ги оправдаем. Цялата държава им го дължи разбира се, но ние сме в позиция да платим част от този дълг …ако бъдем подкрепени от хората и цялата държавна машина разбира се. Не се съмнявам, че тогава можем да затворим по голямата част от страниците на криминалния ни преход и бандитската приватизация. Мисля, че момента е настъпил и не трябва да го изпускаме. Иначе …иначе ще се виждаме с децата си в интернет.

По чия поръчка подхващате олигарсите? Кой политик пожела постоянно печелившите обществени поръчки Арабаджиев и Стайков, в чиито легла спаха и от чиято ракия пиха гостите на българското европредседателство, да станат арестанти?

Спецпрокуратурата изпълнява единствено и само поръчките на българските граждани. Те казват: искаме справедливост! В наказателно-правен аспект само съдът може да раздава справедливост. Но прокуратурата може да проведе обективни разследвания и да внесе обвинителни актове в съда, където процесът е публичен. Да видят хората истината.

А вие ще ми кажете ли истината, ако попитам: звънят ли ви депутати и министри да ходатайстват за Арабаджиеви, Стайкови, Баневи – да смекчите обвиненията, поне за жените и децата им?

Никой не ми е звънял. Хората с влияние знаят, че в спецпрокуратурата, телефонното право не важи. И че дори да ми повлияе, аз не мога да повлияя на цял екип, работещ по тези дела. И че задвижат ли се процедурите, няма смекчаване и връщане назад. То е все едно да върнете вестника, излязъл от печатницата.

Чужди служби ли ви дават разработките, от които връщане няма? Или нашите внезапно са станали храбри?

В някои случаи си взамодействаме с чужди служби. Ето, за Баневи, които бяха задържани в Ница, за да отговарят за пране на пари, присвоявания и данъчни престъпления, имаше европейска заповед за арест и европейска заповед за разследване. Благодаря на френските колеги за професионализма. Но при всички случаи инициативата е от българските правоохранителни органи. Понякога прокуратурата получава с информация от НАП, АДФИ, Сметната палата и други контролни органи, вижда в нея данни за престъпления и възлага на службите действия. Друг път българските служби ни дават оперативни дела …разработки на професионален жаргон.

Веднъж главният прокурор се оплака, че ГДБОП няма нито една разработка за корупция по високите етажи. Има ли промяна оттогава?

Има промяна, законодателна. С разработките за корупционните механизми по високите етажи се занимава вече не ГДБОП, а тази част от ДАНС, която се вля в новата антикорупционна комисия. И с националната полиция работим по това съчетание между легалния и сенчест бизнес, при което изпираните пари от единия отиват в другия. Престъпленията на богатите, както вие ги наричате, не са корупционни в прекия смисъл на думата. Те са източник на корупционни престъпления. "Нормално" е да се стремят да плащат за да тече безпроблемно престъпния сегмент на бизнеса им. Така е в цял свят, така е и у нас. Важното е да има ефективна реакция на държавата срещу това.Мисля че колегите от спецструктурите го показват ежедевно с работата си.

Да вземем Джи пи Груп . Тя е №1 сред българските строителни фирми. Печели постоянно обществени поръчки за магистрали, тунели, метростанции… Има 600 млн. европейско финансиране.

И?

Шефовете й казват, че ще си търсят правата. Не се ли притеснявате, че делото срещу нея ще ви докара присъда от Страсбург за уронване на търговската репутация?

Първо, ние нямаме дело срещу Джи Пи Груп. Наказателната отговорност е лична. Делото е за пране на пари и предикатно престъпление, по което има запор на превод за 14 млн. евро от личната сметка на физическо лице от управата на Джи Пи груп, към сметка на същото лице в чужда банка.

Кое е това "физическо лице"?

Спецпрокуратурата не оповестява имена, докато не бъдат повдигнати обвинения с доказателства. Иначе има опасност да се наруши баланса между обществения интерес и репутацията на отделни лица. Днес е Джи Пи Груп, но утре може мен и вас да разпитат в досъдебно произвоство. То не означава, че сме виновни. А и не е коректно да оповестявам имена по дело, което се води от друг прокурор. Ще излезе, че му внушавам обвинения, което нито е законно, нито помага на следствието.

Докъде стигна международното издирване на задочно обвинените за данъчни престъпления съпрузи Арабаджиеви?

То се извършва от съответните полицейски служби включително и Интерпол. Резултатите ще бъдат оповестени, когато Ветко и Мариела Арабаджиеви бъдат намерени.

И те, като Баневи, били във Франция?

Ако се знае къде са, ще бъдат арестувани веднага. Те затова се крият.

Сигурен ли сте, че са от престъпен произход 10-те милиона в дома им? И че синът им Вълчо, когото спецсъдът върна в ареста, е знаел, че са мръсни 2,5-те млн. лв. в неговия сейф?

За да кажа – 100% съм сигурен, трябва да има внесен обвинителен акт и съдебно решение, влязло в сила. Мога да кажа, че имаме доказателства за престъпления, които са възприети от две съдебни инстанции.

Адвокатите на Арабаджиеви твърдят обратното.

На адвокатите това им е работата. Да излагат версии в интерес на клиентите си. Колкото са по-сериозни проблемите на клиентите, толкова са по-сериозни адвокатските хонорари. Адвокатът на Арабаджиеви твърдеше, че ще си дойдат до няколко дни. Както каза наблюдаващия прокурор по делото: "Но не каза тия дни от кой ден нататък ги брои".

Той посочи, че подзащитните му чакат да се извървят опашките от "чистокръвни германци" по границата.

Ами идете на границата и вижте колко чистокръвни германци чакат на опашка! Не искам да влизам в задочен спор с адвокатите. Ние твърдим едно, те друго, а съдът е арбитър. Адвокатите са два вида. Едните са обидно активни с епитети към прокуратурата (между другото недопустими пред който и да е европейски съд), другите са професионално коректни, както трябва да е. Един даже ми каза: "Защо да сме недоволни от вас? Колкото повече внасяте обвинителни актове и арестувате платежоспособни клиенти, толкова повече работа ни създавате."

И аз съм чула, че адвокатите са два вида. Едните носят НК под мишница, а другите носят куфарче.

На мен куфарче не ми е носено. Но аз не си заривам главата в пясъка. Виждам, че има корупционни процеси в съдебната власт, както в цялата държава. В моя 20-годишен стаж съм виждал много действия на магистрати, които нямат друго логично обяснение, освен корупционен мотив. Но то е трудно за доказване в цял свят, а камо ли у нас предвид законодателството от времето на Живков.

За фабриката за фалшиви цигари са знаели и бабите в Карнобат. Само не и кметът, и полицаите. Защо не подхванете и тях?

Бабите едва ли са знаели. Тази фабрика е с високо ниво на секретност, с камиони отпред, за да няма видимост, с товарене по нощите. С дронове сме я локализирали. Но без съмнение, няма как помещенията да са собственост на хора, свързани с местната власт, и те да не са знаели какво правят наемателите. Само че това, което аз знам, е различно от това, което може да се докаже. Искам гражданите да разберат това.

Вие сте прокурор от 12 г., ако не греша. И не сте от тези, които носят червената тога незабелязано. Но мнозина смятат, че дължите кариерата си на жребия, които ви отреди делото "КТБ". А по него още се чете обвинителния акт. Хиляди страници!

Чете се, защото в закона пише, че трябва. Въпреки, че са го чели адвокатите, а всеки от подсъдимите разполага с него и в хартиен и в електронен вариант. Колеги от чужди държави ми се смеят, не им се вярва. Обвинителният акт не е проблемът. Той е следствието от проблема, който е в законодателството. Проблемът е на държавата. Тя може да го реши през законодателната власт. И публичният процес да почне по същество – да видят хората доказателствата, да чуят свидетелите за станалото КТБ. То е в обществен интирес. Но не се случва. Адвокатите и подсъдимите не го искат, те искат да протакат делото. И фарсът продължава. Законът го позволява. Значи някой с власт не иска да се чуят някои истини в съдебната зала …или не му пука за обществения интерес.

А вие защо не написахте по-кратък обвинителен акт? Виждала съм акт на френската прокуратура от 2 странички за двойно убийство във Франция.

Аз мечтая да пиша кратки актове. Мечтая всеки прокурор да пише актове като който и да е колега от ЕС. Като австрийските колеги: "Петър удари Джонатан. Това е телесна повреда" – и край. Две странички, подплатени с доказателствени искания. У нас това щеше да е обвинителен акт от 20-30 страници минимум. Според пропагандните тези на защитата ние нарочно сме написали за КТБ 11 000 страници. Да не съм мазохист? Малоумно е да се мисли, че за 10 колеги е било удоволствие да напишем няколко пъти "Война и мир" за 1 година! Направихме го, защото безумният закон го изисква. Адвокатите не вярваха, че ще решим нерешимата задача, поставена ни от законодателя. Аз се гордея с това. Казах, че сме стигнали с дизелов двигател на луната, за да онагледя стандарта в България. Прокурорът да докаже в съда престъплението на 101%, все едно е бил там. Че нали ако е бил, щеше да е не прокурор, а подсъдим!

Доказателствата за корупция по делото срещу кметицата Иванчева ще издържат ли в съда?

Ние сме внесли този обвинителният акт в съда за рекордно къс срок – 4 месеца, с нагласата, че влизаме в съдебна битка, която ще спечелим. Иначе я губим преди да сме влезли. Вярваме, че доказателствата са достатъчни за осъдителна присъда. Обвинителният акт мина проверката на две инстанции – съществени пороци няма. А обвиняемите минаха през десетина процедури – за отстраняване от длъжност, за промяна на "задържането под стража".

Много хора ви поздравяват за антимафиотските акции. Но някои от тях напомнят показните арести на г-н Цветанов с цветущите имена, заради които България около 7 пъти бе осъдена в Страсбург.

Аз не виждам нищо лошо акциите да имат имена. Много международни акции имат имена. Вижте най-голямата за миналата година. Пак с участието на спецпрокуратурата. Казва се "Халифакс". Ние нямаме цветущи имена. Но ще излъжа ако кажа, че понякога не ни се иска. Една от последните наричаме в професионален кръг "Марокански скакалец". Знаете ли защо? Защото след мароканските скакалци остава само гола земя. Извлекли сме си поуки от предишни етапи от борбата с престъпността и се стремим да не повтаряме грешки. Особено позволяващи да ги наречем недобросъвестни общественици, да се опитат да ни сатанизират. Не че процесът на това не е започнал. Стараем се задържаните от нас лица да си остават задържани по решение на съда. И да започнат – и вече започнаха, да излизат осъдителни присъди.

А колко часа държахте Иванчева и заместничката й пред Спортната палата? Не сте ги пуснали по малка нужда даже, както казват адвокатите.

А вие защо приемате безкритично казаното от адвокатите, а не приемате становището на прокурорите?

Вие кажете защо е така.

Да кажа защо е недоверието на част от обществото към нас? Защо някои политици представят прокуратурата за Империя на злото?

Може би заради несбъднатото очакване да е Империя на доброто?

А може би за това че идеологията на някои партии се гради на това че прокуратурата е виновна за всичко в обществото. Идеология при реални резултати от нас се изпразва от съдържание. А може би заради веруюто на някои деятели, че прокуратурата може, но не иска да контролира всичко и всеки в реално време. Това е невъзможно и по света, и у нас. Има законодателна и изпълнителна власт, контролни органи, партии, обществени организации. Аз ли да поема отговорността на законодателя, че не е променил от 1968 г. НК? И ако не преброим подкупа на място, в присъствието на Иванчева, ако мръднем колата й, следват процесуални проблеми и рухване на делото. И още недоверие. Тук и народопсихологията има роля. Помните ли Андрешко? Как натопи държавния служител в калта? Моят заместник, с когото бяхме пред Спортната палата, отиде за пица наблизо. Продавачът му казал: "Минават хора тук, питат: абе, тая жена, защо я хванаха тук , защо насред булеварда взима пари? Нито един не се възмути: защо ги взима!" …Така или иначе, на нас ни е нужно доверие, без него не можем. И работим, за да го заслужим. Правим акции през ден-два: срещу трафик на антики, пране на пари, рекет, лоши практики на кметове… За акциите срещу наречените от вас журналистите олигарси имаме одобрение над 49%. Безпрецедентно! Някои наши "фенове" го обясниха с политическите трусове.

Тази любов към вас може да се обясни и с омразата към "чорбаджията изедник".

Не е едно обяснението. Хората станаха свидетели на криминалния преход. Видяха как някои необяснимо забогатяха, а други неспреведливо обедняха. Как фабрики, построени от тях, бяха придобити за жълти стотинки и разграбени. Като приватизирания от Баневи завод "Полимери", който е хранил хиляди семейства с десетилетия. Хората очакват присъди за това. Не искат несправедливостта да е тяхна житейска съдба. И разчитат на нас. Но ние вече срещаме отпор. И това е очаквано и логично. Най-сигурният и елегантен начин да ни спрат, е като не ни осигурят кадрово и материално. То няма да е официално закриване на спецструктурите за борба с престъпността. Ще е блокиране, за което ще порицаят нас. Започват атаките. Никой не иска да бъде арестуван, всеки иска свободно да си харчи парите, които е откраднал или присвоил. В цял свят е така. Но у нас е премината границата на приличието.

Иван Гешев е роден на 19 декември 1970 г. Завършва право във ВИ на МВР (1994). Оперативен работник в РПУ (1994- 1995), помощник- следовател (1995-1996) и следовател в столичното следствие (1996-2006), прокурор в районната и градската прокуратура на София (2006-2016). От август 2016 г. е административен ръководител на Специализираната прокуратура. А от юли 2018 г. е заместник на главния прокурор Сотир Цацаров.

*Интервюто препечатваме от в-к "Труд".

Председателят на агенцията Петър Харалампиев и още над 20 лица са задържани за търговия с българско гражданство

Предишна новина

Увеличението на заплатите в съдебната власт ще е с 10%, а не със 17%

Следваща новина

Коментари

16 Коментара

 1. 16
  Ода за кубето на Иван Кешев | нерегистриран
  10
  0

  Блести кубе с неземна красота,

  блести като глава на полов член...

 2. 15
  | нерегистриран
  11
  0
  До коментар #2 от "RR | нерегистриран":
  ХАХАХАХА!  "Поръчки не изпълняваме, освен тези на гражданите."  А КОИ ГРАЖДАНИ, г-н Гешев? Или по-точно казано - КОИ СА ГРАЖДАНИТЕ?

  Да не са Гражданите за европейско развитие, които дават поръчките?

 3. 14
  Еди Казака | нерегистриран
  6
  -5

  Да, БАневи са супер наистина. Бе важно да ги заловят. Следват Арабаджиеви. Респект за родната прокуратура!

 4. 13
  Копелето | нерегистриран
  6
  -4

  Баневи са определено голям удар. Важно е тези долни и мръсни престъпници да лежат в зандана дълго време

 5. 12
  ГОПЕТО | нерегистриран
  4
  -7

  Този път само суперлативи за прокуратурата, хванете и другите останали и само така!

 6. 11
  Левон | нерегистриран
  4
  -8

  Според мен е само въпрос на време и Ветко да бъде заловен! Този гаден и долен престъпник! ГЕШОВ е сериозен човек

 7. 10
  Без претенции! | нерегистриран
  4
  -7

  Точно в момента прокуратурата наистина се справя страхотно! Без забележки съм от нейната работа

 8. 9
  Кольо Колев | нерегистриран
  6
  -5

  Поздравления за Баневи! Браво на прокуратурата, че ги хвана тези престъпници. Супер работа

 9. 8
  Телохранителят | нерегистриран
  5
  -4

  Голямо браво, че хванаха тези мошеници Баневи! Трябва да лежат много дълго в затвора защото са изключително големи престъпници

 10. 7
  Алекси | нерегистриран
  3
  -10

  В момента прокуратурата си върши наистина много добре работата и трябва всички да са доволни!

 11. 6
  | нерегистриран
  19
  -2

  Това е новият Роман Василев. Еднодневки.

 12. 5
  Завършил право във ВИ на МВР! | нерегистриран
  25
  -5

  Заркова, къде точно го видя тоз "акт на френската прокуратура от 2 странички за двойно убийство във Франция", че от писанката не става ясно?[[_75308_]]

 13. 4
  Толстой | нерегистриран
  32
  -3

  "Малоумно е да се мисли, че за 10 колеги е било удоволствие да напишем няколко пъти "Война и мир" за 1 година! Направихме го, защото безумният закон го изисква."

  "Безумен" е не законът, а начинът по който се чете и интерпретира! 14. 3
  | нерегистриран
  7
  -12

  Съдът може да е Спец, ама в крайна сметка всички дела минават през Лозан? А до тук Черния лебед имат проблем за законността на едни 100 000лв.

 15. 2
  RR | нерегистриран
  23
  -1

  ХАХАХАХА!  "Поръчки не изпълняваме, освен тези на гражданите."  А КОИ ГРАЖДАНИ, г-н Гешев? Или по-точно казано - КОИ СА ГРАЖДАНИТЕ?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.