ВАдвС: Адвокатите няма да стават доносници и детективи

ВАдвС: Адвокатите няма да стават доносници и детективи
снимка:БГНЕС

Философията и целта на приетия от Висшия адвокатски съвет (ВАдвС) проект на Единни правила за контрол и предотвратяване на изпирането на пари, е да предпази всеки адвокат, към когото биха се осъществили опити да бъде инфилтриран в нелегални финансови системи. Това беше едно от основните послания, които отправиха на пресконференция председателят на Съвета Ралица Негенцова и експертът по темата адв. Милена Миланова.

„Трябва категорично да подчертаем, че адвокатската тайна е съхранена в максимална степен. Предложените за обсъждане правила не могат по никакъв начин да навредят на един добросъвестен адвокат, който осъществява дейността си в рамките на закона“, казаха още те.

На въпрос дали адвокатите ще бъдат превърнати в „детективи“, адвокат Миланова обясни, че такова задължение за гилдията не се предвижда. „Това е едно улеснение, според нас. Тук е моментът да обясним, че мерките срещу пране на пари от страна на адвоката се прилагат в много конкретни хипотези, изчерпателно изброени. Става дума за определените в закона случаи, при правни консултации за извършване на определени имотни и фирмени сделки. Не може да се разширява списъка на тези случаи. Трябва да е налице още един фактор – стойностен праг на сделката, който трябва да е над 30 000 лв. или да има елемент на продължителност. При комплексната проверка сме се опитали да облекчим максимално нещата за адвокатите и техните клиенти“, посочи адвокат Миланова.

Адвокатите ще могат да се чувстват защитени, че по този начин ще бъдат на практика „оневинени“, ако се стигне до хипотеза, при която те извършват сделката на даден клиент, който в последствие се оказва с недотам чисти и законни намерения. „Никога не можеш да си на 100% сигурен, че насреща си нямаш играч с такива измислени, фини схеми, които все повече се усъвършенстват“, допълни адв. Миланова.

„Нека не забравяме, че адвокатът сам по себе си не би могъл да извърши такова деяние, той винаги е свързан – с банките, с институциите, с нотариусите. Така че дейността на адвоката е свързана и с други органи и институции“, подчерта и председателят на ВАдвС Ралица Негенцова.

Още по темата

АСНС отказа да пусне от ареста Атанас Бобоков

Предишна новина

НИП търси постоянен преподавател по гражданско право и процес

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    адвокат–сак | нерегистриран
    3
    0

    Пълни глупости. Лекс специалис дерогат леги генерали- специалните закони спрямо ЗМИП се явяват чл.134 от КРБ, чл. 52 от НПК, чл.12 и чл. 74 от ДОПК и чл.2 от ЗАдв. Съгласно КРБ и ЗАдв., на адвокатите НЕ СА възложени разследващи функции. Това се подкрепя от чл. 52 от НПК и от чл.12 и чл. 74 от ДОПК.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.