АДВ. МИЛЕНА СТАНДЖИКОВА:

ВАдвС няма капацитет да защитава адвокатите, нужна е оставка

ВАдвС няма капацитет да защитава адвокатите, нужна е оставка
Адв. Милена Станджикова, адвокатска колегия - Пловдив и участник в риалити формат

„Да преследваш мечтите си без риск за семейството!“. Цел, която често си поставя амбициозната и желаеща успех личност, понякога без дори да знае предварително как това да се случи. С тази визитка през септември един адвокат от Пловдив влезе в риалити формат, събиращ група съвременни българи и потапящ ги в една българска реалност, често забравена от едни, но и напълно непозната за други. Тази реалност обаче има магията безспорно да разкрива най-интересните човешки черти. И макар днес светът ни да е друг, то миналото, съхранило в себе си българската идентичност, памет и род, несъмнено е пренесло в съвременния свят онези човешки принципи и морални закони, които не трябва да забравяме.

За човешките отношения, трудностите при избор, решенията в кариерата и житейските препятствия ще си говорим сега!

Срещаме Ви с адвокат Милена Станджикова!

Адвокат Станджикова, първо ни кажете как сте днес - в края на една дълга и трудна 2020 година!

Годината наистина беше непредсказуема и съзидателна! Светът се промени, а с това и приоритетите на човечеството. Лично аз се чувствам  осъзната и удовлетворена! За мен 2020 година беше време, в което успях да израсна емоционално, физически и духовно.

Вие се оказахте един от най-колоритните участници в тазгодишното издание на риалити формата. Как и защо решихте да участвате? Вие сте адвокат с кариера зад себе си, имаше ли притеснение от риска?

Първоначалното ми усещане беше, че „Фермата” ще ми даде възможност да се отделя от натоварения ми график на типичната градска жена и ще се потопя в атмосфера, доближаваща се до разбирането ми за безвремие. Това бяха и моите първоначални нагласи, респективно мотивация да участвам в този формат, но факт е, че усещането ми за безметежност се изпари още с прекрачването на портите на фермата. В лицето на част от другите съфермери намерих персонажи, с които до този момент не се бях сблъсквала в реалния си живот или поне не на ниво решавайки проблеми от битов характер, в ограничено териториално пространство без връзка с външния свят. Тези условия ме провокираха да развия адаптивността си без да губя чувството си за самоуважение. Вярвам, че себеоизрастването е процес, който е не по-малко важен от този на развитието в професионален план. В тази връзка реших да поема риска да участвам във „Фермата” като човека Милена, рискувайки кариерата на адвокат Станджикова.

Как реагираха Вашите колеги, Вашите клиенти? Почувствахте ли тяхната подкрепа?

В живота си винаги съм усещала подкрепата на близките си и колегите. Тази подкрепа ме е вдъхновявала и продължава да ме вдъхновява да реализирам доста нестандартни проекти във времето. Сещам се как преди няколко години в рамките на часове взех решение да преместя адвокатската си кантора в краен квартал, за да бъда близо до децата си, а през летните ваканции да работя от разстояние чрез лаптопа ми в кемпера паркиран на някой плаж. Поради това и участието ми в този формат не беше изненада за хората около мен. Във времето успях да наложа моите лични приоритети при реализирането ми като адвокат и това ми донесе изключително удовлетворение. Считам, че този вътрешен мир, който съм постигнала се усеща и от клиентите ми, за които е определящо моята непоколебимост. Удивително е какво уважение в професията си може да постигне човек, който поставя семейството и себе си над нея.

Участието Ви обаче имаше „продължение“. Първо напуснахте, а след това се върнахте в предаването и така всъщност Вие бяхте част от него в почти целия сезон. Как дългата Ви липса се отрази на практиката Ви?

Не мога да кажа, че липсата ми беше осезаема за клиентите, защото колегите в кантората не спряха да работят през цялото време. Лично на мен ми се отрази благотворно откъсването от дома и работата. Мисля, че е здравословно от време на време всеки един човек да излиза от зоната си на комфорт.

Често Ви чувахме да правите паралели между Вашата работа и отношенията Ви с другите участници, сравнявахте събитията вътре с примери от Вашата практика. Къде е връзката между реалния ни свят и потапянето в една друга реалност?

Животът във „Фермата” за мен беше огледало на нещата, които се случват в България. Имахме правила, които следваше да спазваме; йерархия в длъжностите на съфермерите; глоби налагани на групата, заради индивидуални грешки; общ бюджет и различни възгледи за неговото изразходване; трудна строителна програма, изпълнението на която изискваше правилно разпределение на човешкия и материален ресурс. Имахме си фермер, който не се съобрази с волята на мнозинството и се наложи после ние да го „храним” от народната каса. Имахме си „пчелата-майка” като „майката на народа” от последните президентски избори, като никоя от двете не показа качества да бъде обединител, поне това е моето лично мнение. Имахме съфермери, които дълго време не излязоха от фермерската къща /управлението/ и видяхме как властта ги променя до неузнаваемост. Мога да дам още много примери от ежедневието ни, с които да направя паралел между случващото се вътре във „Фермата” и навън, но ще спра до тук. На мен лично участието в тази игра ми даде безценната възможност да вляза за дълго време в ролята на „ратай” и аутсайдер на групата. Това са неща, които не са ми се случвали в реалния живот и преживявайки ги вътре, аз се чувствам изключително обогатена. Със сигурност това ще ми даде един нов поглед при управлението на хора от различен ранг.

Зрителите на формата чуваха различни определения за Вас от страна на другите участници. Във видеото, което записахте при окончателното си напускане и в което трябваше да посочите нов седмичен ръководител на групата, Вие споменахте, че този път няма да провокирате. Провокатор ли бяхте до този момент и кои са важните човешките качества и черти, които искахте да стигнат до зрителите?

От всички определения, които чух за мен от екрана, мога да кажа, че се припознавам в това на „провокатор”. Харесваше ми да предизвиквам съфермерите ми и да виждам ответните им реакции в определени ситуации. Това беше безценно и за мен, и за тях в условията на пълна изолация, защото само така можехме да се сблъскаме с негативните си черти от характера и ако решим, да ги променим. Считам, че в живота побеждават хората, които умеят да се адаптират към новите условия като не е достатъчно само да оцеляват в тази нова среда, ами и да й се наслаждават. Посланието, което исках да отправя е, че не трябва да позволяваме на другите да решават кои сме и как да живеем. Не трябва да се самоопределяме според тяхното мнение и да се променяме според очакванията им. Всеки трябва да открие своя ритъм и вдъхновение, които карат душата му да се чувства добре. Сигурна съм, че прямотата, която придобих във „Фермата” при изграждането на взаимоотношения си с околните, ще допринесе за израстването ми и в човешки, и професионален план.

Да поговорим и за право! Вие сте адвокат – какво Ви дава тази професия и трудно ли избрахте да се развивате в тази насока?

Правото за мен е любов, магия и вдъхновение, а адвокатстването ми дава свободата да устоя в свят, който постоянно се опитва да ни категоризира. Така, че се чувствам късметлийка, занимавайки се професионално с нещо, което така или иначе бих вършила денонощно без възнаграждение.

Много Ваши колеги имат критики към ръководството на Висшия адвокатски съвет, дори има и искания за оставки. Вашата позиция каква е?

Считам, че Висшия адвокатски съвет не показа, че има капацитет да защити правата на адвокатите в България и в тази връзка следва да подаде оставка. Лично аз участвах в протестите организирани в гр.София през месец юли 2020 год. и подкрепих декларацията на Адвокатски съвет-Пловдив в този смисъл. Считам, че адвокатурата следва да има статут на силна, независима, свободна и самоуправляваща единица като един от основните участници в съдебния процес.

Във време на пандемия – как се справя един адвокат на фона на решението на правителството да не помогне финансово на тази свободна професия?

Както във всяка сфера на икономиката, пандемията оказа негативно влияние и върху адвокатското съсловие. Считам, че на квотен принцип и при определени критерии държавата следваше да подпомогне част от колегите.

Адвокат Станджикова, на финала на нашия разговор – какво е Вашето послание към читатели, клиенти и колеги в тези трудни времена!

Бъдете верни на това, в което вярвате и не позволявайте да се изгубите било в една игра, пандемия или работа! Не позволявайте агресорите да станат мнозинство и не толерирайте агресията под никаква форма! Бъдете състрадателни към добрите хора, това ще ви направи щастливи!

Милена Станджикова e адвокат с дългогодишна практика, член на Адвокатска колегия - Пловдив. Тази есен адв. Станджикова влезе като участик в риалити формат.

Още по темата

Провалиха се опитите на Лозан Панов да дискредитира мерките срещу COVID-19 в Съдебната палата в София

Предишна новина

Тежко убийство в село Дъбово за 20-те лева и мобилния телефон на старец

Следваща новина

Коментари

11 Коментара

 1. 10
  адвокат | нерегистриран
  3
  -1

  Интервюираната очевидно не знае какви са функциите на Висшия адвокатски съвет. Но на някои от членовете му наистина липсва капацитет да участват в този орган.

 2. 9
  до 7 | нерегистриран
  1
  -2

  И какво. Имам колеги-вписани като адвокати, които само консултират, и никога не са стъпвали в зала, вероятно не знаят къде се застава в зала-то и в Англия има разлика между баристър и солиситор, баристъра не е процесуалист. За сведение-70 процента и повече от адвокатите са консултиращи, регистриращи фирми, съветващи и т и тн. От никъде не следва,че адвокат непременно се занимава и с представителство пред съд.
  Консултиращ адвокат не е по.-малко адвокат.

 3. 8
  Арменският поп | нерегистриран
  2
  -1

  Не само капацитет, но и желание. Обслужване само на своите егоистични стремежи, цели и на корпоративната клиентела. Права е.

 4. 7
  адвокат от пловдив | нерегистриран
  6
  -6

  30 год. съм адвокат в Пловдив,но нямам"честта" да я познавам от съдебните зали тази колега.Зя какъм адвокат става дума,и на мен не ми е ясно.

 5. 6
  СТРАННО | нерегистриран
  7
  -6

  Адвокат, който предпочта тв реалити пред практиката си - или вече е нива над останалите и е задоволил професионалния и кариерен глад до степен на ексцентричност или е нива под останалите и просто няма работа. Има и трети вариант - посредственост при която ползата и смсисъла на работата остъпва пред ползите и смисъла от тв. участие... И в трите хипотези дамата не върви да говори като адвокат... Още повече - сама се промотира като тв старлетка.
  А от тв старлети и старлетки акъл не се взима...

 6. 5
  *********************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 4
  адвокат | нерегистриран
  10
  -7

  Тя,адвокатската професия от години не съществува.14-15000 гладни същества,които си мислят,че съществуват в "правния мир".Ядец!Съществуват само съдийте и прокурарите.Ние станахме излишни.

 8. 3
  Не знаех, че адвокатската дейност е част от икономиката | нерегистриран
  12
  -10

  Моля, дайте повече информация за лицето, което интервюирате. Например - книги колко е издала, статии колко е написала, какво друго е работила освен като адвокат, къде е завършила образованието си, колко езици владее и - разбира се - в коя сфера на правото се е реализирала чрез защитени интереси.

 9. 2
  *************************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 1
  Тодор Иванов | нерегистриран
  22
  -2

  Вадвс накара със своята нехайност, некомпетентност и невежество, много можещи и преспективни колеги да напуснат адвокатурата и да поемат по пътя на развитие в други гилдии. За това спомагат и невежите членове на адвокатските съвети на колегиите. За края на адвокатурата се говори от много време, но той отдавна е настъпил, тъй като в нея останаха само сдървени старчоци лежащи на стари ларви, а младите колеги избират друг път, тъй като са обречени на мизерия!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.