ВАдвС се засегна от БНР: Не сме „привилегировани“ за ваксинацията

ВАдвС се засегна от БНР: Не сме „привилегировани“ за ваксинацията

Висшият адвокатски съвет (ВАдвС) излезе с позиция в защита на правото на адвокатите да се ваксинират. Поводът – интервю на директора на „Пирогов“ проф. Стоян Балтов пред БНР, в което въпросът дали адвокатите са „привилегировани“ по отношение на ваксинацията е бил засегнат.

Става дума за въпрос на водещата на интервюто с проф. Балтов, в което тя го информира, че има сигнал от слушател, че не е успял да се ваксинира с ваксината на „Пфайзер“, като за сметка на това преди него са минали хора, представили се за адвокати, които са получили доза от препарата. Зрителят на БНР е сигнализирал и за това, че е чул от въпросните „адвокати“, че лично плащат за ваксините на „Пфайзер“, които са им били поставени. В отговора си проф. Балтов отрече подобно специално отношение към членовете на българската адвокатура и категорично заяви, че не може да се говори за заплащане на ваксини, а ако пари са искани на някого – то това би трябвало да доведе до сигнал и проверка по случая.

Сега обаче от ВАдвС са се почувствали лично засегнати от проведения диалог и призовават публично „да не се внася ненужно напрежение в обществото по повод ваксинацията“.

Ето и пълния текст на позицията на ВАдвС:

Във връзка с изнесена невярна информация от гражданин до Българско национално радио по повод ваксинирането на адвокати в УМБАЛСМ „Пирогов“, Висшият адвокатски съвет е длъжен да заяви:

Българските адвокати са включени във ваксинационна група 3, заедно със съдии, прокурори и служители от съдебната система поради обстоятелството, че адвокатите са участници в съдебните производства и без тях съдебната система не може да функционира и са изложени ежедневно на същите, а често и по-големи рискове, отколкото магистратите и съдебните служители.

Ваксинирането на адвокатите, както на всички български граждани, се осъществява безплатно и с избрания вид ваксина, но с оглед наличието на избрания вид ваксина и възможностите на здравните власти да я поставят.

Висшият адвокатски съвет счита, че в настоящия труден за всички момент, в който на изключително натоварване са подложени най-вече медиците и болничните заведения, в които се осъществява ваксинирането, нито е уместно, нито е морално да се изнася невярна информация и да се внася ненужно напрежение в обществото по повод ваксинацията.

Припомняме, че на 22.03.2021 г. Националният ваксинационен щаб взе решение адвокатите да бъдат включени във фаза ІІІ на Националния ваксинационен план срещу COVID-19. (виж повече тук: https://www.vas.bg/bg/a/vklyuchikha-advokatite-v-n...)

Нека заедно като общество – разумно, дисциплинирано и отговорно, се справим с предизвикателствата, пред които ни изправи кризата, предизвикана от Covid-19.

Още по темата

Полицията в Пловдив задържа четирима мъже в момент на сделка със 100 кг тютюн

Предишна новина

МП насрочи изпита за помощник - нотариуси по заместване

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.