Валентин Вълков е новият-стар окръжен прокурор на Ловеч

Валентин Вълков е новият-стар окръжен прокурор на Ловеч
Окръжна прокуратура - Ловеч

Валентин Вълков, който  към момента е и.ф. окръжен прокурор на Ловеч, бе избран от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за титуляр на поста. Той вече има един мандат начело на Окръжна прокуратура-Ловеч.

"Последните 10-тина години имаше намаляване на дейността на следствените отдели. Целта беше да се стимулира желанието на следователите да работят и най-вече на прокурорите да им възлагат дела. Тъй като имаше обективни причини колегите да не искат да възлагат дела на следователите", посочи прокурор Вълков в изложението си.

По думите му един от най-сериозните проблеми в района е застрашаващата липса на кадрови потенциал. "В следващите 2 години ще се сблъскаме със сериозен кадрови проблем – 1 следовател ще се пенсионира, а с друг ще се разделим по взаимно съгласие по обективни причини. Така ние ще останем с 5 човека. Ако искаме да съхраним следствения отдел и ми гласувате доверие ще ви сезирам с молба за назначаване на младши следователи. Колкото по-своевременно направим това – толкова по-добре", заяви още кандидатът и уточни, че дефицит има и сред желаещите да станат разследващи полицаи в областта.

Той постави сериозен акцент и на делата с фактическа и правна сложност и подчерта, че в Ловешкия съдебен регион има сериозно забавяне на разследванията, най-вече заради бавните експертизи. "Регионът ни, за съжаление, е с голяма концентрация на пътнотранспортни произшествия и за разследването им е от голямо значение експертизата. Но има какво да се направи", посочи прокурор Вълков.

Кандидатът заяви още, че е одобрява модела, избран от Прокурорската колегия, за реформа на съдебната карта. "Реформата трябва да бъде довършена, стартирана е успешно. Най-вече подкрепям тази реформа заради неравномерната натовареност и вярвам, че избраната  посока ще допринесе за това", каза накрая Вълков.

След изслушването на кандидата Огнян Дамянов посочи, че ще го подкрепи по няколко причини – успешен първи мандат, добро познаване на проблемите и воля за решаването им.

"Аз ще кажа едно – много добър прокурор и отличен административен ръководител", даде оценка и главният прокурор Сотир Цацаров.

Иван Гешев е допуснат до изслушването за главен прокурор

Предишна новина

Прокурорската КАК ще отговаря на любопитството на Панов за кариерата на Иван Гешев

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Запознат | нерегистриран
    6
    0

    Успех!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.