Валентина Маджарова се кандидатира за ръководител на Специализираната прокуратура

Валентина Маджарова се кандидатира за ръководител на Специализираната прокуратура
Прокурор Валентина Маджарова, снимка: Асоциация на прокурорите

Прокурор Валентина Маджарова се кандидатира за административен ръководител на Специализираната прокуратура. Към момента тя е зам.-ръководител и временен титуляр на поста, след като през май Димитър Петров подаде оставка по лични причини.

“Считам, че за краткото време през което ръководя Специализирана прокуратура, предприех действия, с които успях да облекча магистратите и служителите, както в материално-битов план, така и в професионален. Стремила съм се да бъда обективна, диалогична и открита при вземането на решения. По мое скромно мнение за успеха на един колектив най-здравата и най-важната основа е именно човешкия фактор. Затова недвусмислено заявявам ангажимент за продължаване на утвърдената организация на работа в Специализирана прокуратура в дух на приемственост на добрите практики, въведени досега, но и намерение за провеждане на адекватна и най-вече навременна управленска политика, в аспекти, детайлно развити в част IV от настоящата концепция. Обществените очаквания към специализираните структури изискват кандидатите за техни ръководители да съзнават високата отговорност, която понасят със заемането на ръководните длъжности. Заявявам готовността си - в случай, че спечеля доверието Ви - да работя за утвърждаване на постигнатите високи резултати и за тяхното надграждане”, заявява в концепцията си прокурор Маджарова.

Сред основните приоритети, които кандидатът си поставя, ако бъде назначена, са: oптимизиpaнe нa paзcлeдвaниятa пo дeлa зa opгaнизиpaнa пpecтъпнocт и ĸopyпция; ocигypявaнe пpиĸлючвaнeтo нa дoъдeбнaтa фaзa в oптимaлни – cпopeд cлoжнocттa нa paзcлeдвaнeтo – cpoĸoвe; yĸpeпвaнe нa ĸaчecтвeния ĸaпaцитeт нa пepcoнaлния cъcтaв; oбeĸтивнo пpeдcтaвянe пpeд oбщecтвoтo нa видимитe peзyлтaти и ocигypявaнe нa oтнocитeлнa пpeдвидимocт нa пocтaнoвeнитe aĸтoвe, ĸaĸтo и нaвpeмeннa cпpaвeдливocт.

“Безспорно, след проблема в кадрово отношение, основен проблем на Специализирана прокуратура са делата с необосновано продължителна досъдебна фаза. И тук причините са комплексни: Първо, в голямата си част тези дела са приети по компетентност в СП,след недотам успешно разследване по места. Второ, броят на прокурорите и следователите на фона на обема на делата и на ръста на новообразуваните такива е бил недостатъчен, за да обезпечи качественото им и срочно приключване. На следващо място, причина за съществуването на този проблем е обстоятелството,че от 2018г. плавно до края на 2019г. се е получило състояние на огромен дисбаланс на натовареността на прокурорите. Това се дължи на обстоятелството, че не съществува възможност за преразпределяне на преписки и дела и подмяна на първоначално определеният наблюдаващ прокурор. Фактически титулярите в Специализирана прокуратура са в пъти по натоварени от командированите прокурори”, казва прокурор Маджарова.

Проблеми от субективен характер според нея са и: липсата на достатъчен контрол от страна на административния ръководител по отношение на срочността на произнасяне, както и по отношение на необосновано продължителната досъдебна фаза по множество дела, е допринесла за засилване на тази негативна тенденция - просрочил в произнасянето; недостатъчни мерки от страна на административния ръководител по отношение на проблема с дисбаланса в натовареността на магистратите; недостатъчен контрол от страна на наблюдаващите прокурори върху разследващите органи; по отношение на върнатите дела - допускане на съществени процесуални нарушения на досъдебната фаза, дължащо се на недостатъчна прецизност от страна на наблюдаващите прокурори и разследващите органи.

“Работата ми в Специализирана прокуратура ми даде възможност да опозная отблизо и лично голяма част от колегите. Убедено считам, че това са магистрати, притежаващи силно изразено чувство на отговорност и ангажираност към проблемите на институцията, висока професионална чест и мотивация. Затова считам, че правилните и обосновани управленски решения могат да бъдат само тези, които са взети в дух на конструктивен диалог. Изразяването и аргументирането на становища, разискването на различни подходи за справяне с констатирани проблеми и изслушването на различните мнения са крайъгълните камъни, върху които само може да се основава разумното управление на институцията и да се гради продуктивната работна среда”, казва още в концепцията си кандидатът.

Заради болен близък, главният прокурор се е самокарантинирал

Предишна новина

Съдят 15 сводници, набирали "труженички" за три еротични бара в София

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  Матрос овци | нерегистриран
  2
  -1

  Спеца е незчерпаем склад с бушони управляван дистанционно по телефона с лозунги от рода :изгори за да светнеш!
  Честито на поредния "печеливш"!

 2. 7
  466 | нерегистриран
  3
  0

  Да са и живи и здрави децата!Успех!

 3. 6
  466 | нерегистриран
  2
  0

  Да са и живи и здрави децата!Успех!

 4. 5
  Защо не позира с книгите, които е написала | нерегистриран
  11
  -7

  И специализациите в чужбина? Къде е всъщност завършила право? Езици?

 5. 4
  До 3 | нерегистриран
  6
  -2

  Закъсня има три деца.

 6. 3
  ***************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 1
  123 | нерегистриран
  11
  -14

  Успех!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.