Валери Симеонов ще обжалва отказа на прокуратурата да разследва Елена Йончева


Вицепремиерът Валери Симеонов ("Обединени патриоти") ще обжалва отказа на Софийската градска прокуратура (СГП) да разследва депутата от БСП Елена Йончева за издаване на държавна тайна. Това съобщи Симеонов във "Фейсбук".

 

Сигналът на вицепремиера беше за интервю на Йончева пред Би Ти Ви от юни, в което тя показа снимки на оградата по границата, които според Симеонов поставяли под риск националната сигурност и давали насока на имигрантския поток. Освен това той цитира друго нейно интервю пред "Нова телевизия", в което тя обяснява, че голяма част от оградата била едноредова, а трябвало да е двуредова.

 

"Ще настоявам за законова проверка, разчитайки на обективно, безпристрастно и отговорно разследване от по-горната инстанция", пише Симеонов в профила си във "Фейсбук". Той се позовава на постановлението на СГП и посочва, че то потвърждава изнесената в сигнала информация, че в областните управи, граничещи с Турция, е извършено спешно разпечатване на работна документация, свързана с оградата. "Същата е закарана в кашони със служебните автомобили на областните управи в Президентството, където е предадена незнайно на кого (вероятно на чистачките или персонала на столовата)", казва Симеонов.

 

Според него прокуратурата е пропуснала да провери твърденията му, че изнасянето на документацията е станало без документи, опис и приемно-предавателни протоколи. Посочва и разминаване в думите на областни управители и техните шофьори за това оставяли ли са документи в президентството. "Явно интересът на Прокуратурата стига дотам да установи, че документите са занесени в Президентството и оттам нататък – каквото станало – станало, "пито – платено". След тази констатация, можем да останем доволни, че, слава Богу, документацията не е закарана на пазара в Димитровград или на Капалъ Чарши в Истанбул", казва вицепремиерът.

 

Симеонов посочва и твърдение на СГП, че не е изяснено откъде Елена Йончева разполага с информация за граничните пирамиди, между които е изградена едноредова ограда и че тя е научила конкретните номера на пирамидите от срещи с избиратели.

 

"Прокуратурата удобно не си задава въпроса какви са тези избиратели, откъде имат информация, която може да получат само чрез процедура на съгласуване с органите на МВР. Не си задава и въпроса, защо пред медиите Елена Йончева твърди, че е научила номерата на пирамидите от доклада на Пламен Узунов, а сега променя версията си и твърди, че е получила информацията от избиратели", казва още вицепремиерът. Той изтъква, че изнасянето на информация за това къде оградата е едноредова би улеснило трафикантите на мигранти.

 

Командир от "Ислямска държава" е арестуван у нас

Предишна новина

Юристите на президента: Не сме сгафили с ветото върху Закона за отбраната

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.