ВАП сезира БАБХ да извърши проверки за спазването на изискванията за качество и безопасност на храните в училища и детски градини

ВАП сезира БАБХ да извърши проверки за спазването на изискванията за качество и безопасност на храните в училища и детски градини
снимка:БГНЕС

В изпълнение на плана на дейността си, Върховна административна прокуратура (ВАП) възложи проверка за спазването на изискванията за качество и безопасност на храните, предлагани от кухни в училища и детски градини на изпълнителния директор на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), съгласно Закона за храните (ЗХ).

Проверката е възложена на БАБХ на 09 септември 2020г. Тя следва да установи спазват ли се ли се изискванията, посочени в Закона за храните, относно качеството и безопасността на храните от кухни, предлагани в училища и детски градини.

Необходимо е получените резултати да се синтезират в обобщен доклад, в който да бъдат отразени направените констатации, разкритите случаи на неспазване на приложимите правила, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях и за санкциониране на виновните лица, вкл. постановени административни актове, съставени актове за установяване на административни нарушения, издадени наказателни постановления и заповеди за налагане на принудителни административни мерки. Докладът следва да бъде предоставен на ВАП в определения срок.

Междувременно продължават проверките на БАБХ, възложени от ВАП от началото на епидемиологичната обстановка в страната, с цел предотвратяване и недопускане на нарушения при предлагането на храни на пазара, а при констатирани такива – предприемане на действия от компетентност на контролните органи и санкциониране на нарушителите.

Идната седмица назначават новите младши магистрати

Предишна новина

"Правен свят" - Видео обзор (25.09.2020)

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  Ние сме мърльовци ...на бюджетна издръжка | нерегистриран
  0
  0

  Върховна административна прокуратура помоли Българскта агенция по безопасност на храните (БАБХ) да спазва закона и да е е компетентният държавен орган за осъществяване на контрол на безопасността и качеството на храните в Република България. По закон основната функция на БАБХ е да контролира спазването на националните и европейски изисквания за контрол в областта на:
  безопасността и качеството на храните, хранителните добавки и напитките;
  ветеринарната медицина и хуманното отношение към животните;
  растителната защита и торовете;
  фитосанитарния контрол;
  контрола на фуражите;
  граничния контрол на суровини и продукти от растителен, и животински произход
  и други.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.