ВАП сезира Министерство на енергетиката да провери за незаконен добив на злато по поречията на реките в страната

ВАП сезира Министерство на енергетиката да провери за незаконен добив на злато по поречията на реките в страната

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира Министерство на енергетиката (МЕ) по информация в медиите да провери дали на територията на страната се извършва нерегламентиран добив на злато по поречието на реките, съобщиха от държавното обвинение.

Във ВАП е образувана преписка въз основа на твърдения в медиите, че по поречието на река Струма се извърша нерегламентиран добив на злато.

От ВАП са ангажирани и териториалните прокуратури в страната да възложат проверки от същото естество на кметовете на населените места, съобразно компетентността им по чл. 90 ал. 1 т. 5 б. “а“ и чл. 93 ал. 2 от  Закона за подземните богатства (ЗПБ).

След проверките, проведени от МЕ  и от кметовете, трябва да се изпрати до ВАП информация, в която да е описан броят на проверените случаи, броят на установените нарушения, както и броят на съставените актове за установяване на административни нарушения и на издадени наказателни постановления.

В случай че по време на проверките се установят данни за нарушения от компетентността на други контролни органи, следва те и ВАП да бъдат уведомени.

Ако бъдат установени данни за престъпление от общ  характер, те трябва да бъдат съобщени на компетентните прокуратури, за което да се информира и ВАП.

Още по темата

Is the center, sabotaged Laura Kӧvesi's 10 Bulgarian prosecutors, in Luxembourg or Sofia?*

Предишна новина

Цацaров подписа споразумение за сътрудничество с националния антикорупционен орган на Италия

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Чобанов | нерегистриран
    0
    0

    Не е добив на злато, а прикритие за иманярство. Печели се 100 пъти повече от песъчинките злато

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.