ВАП сезира министъра на земеделието да извърши незабавна проверка за сеч на вековна гора край Котел

ВАП сезира министъра на земеделието да извърши незабавна проверка за сеч на вековна гора край Котел
Снимка: Pixabay

В изпълнение на конституционно установените си правомощия да следи за спазване на законността (чл.127 от Конституцията), Върховна административна прокуратура (ВАП) се самосезира във връзка с медийни публикации, относно изсечена вековна гора край гр. Котел.

По реда на чл.145, ал.1, т.3 от ЗСВ ВАП сезира министъра на земеделието, храните и горите да извърши спешна проверка, свързана с обстоятелствата по случая. За изясняването на казуса е необходимо да се проучат предвидените по лесоустройствения проект мероприятия, кога и какви дървесни видове са маркирани, какъв вид е сечта-изборна, групова или др., какъв е видът на добива- за бичене, фурнир или шперплат и за какво точно са маркирани дърветата, съгласувана ли е сечта с РИОСВ, изпълнена ли е процентно до 25% с оглед наличието на вододайна зона и др.

Информацията от проверката следва да бъде обобщена в доклад, в който да бъдат отразени посочените констатации, допуснати нарушения, образувани административни и административно наказателни производства, както и мерки за преустановяване на нарушенията. Докладът трябва да бъде изпратен до ВАП в най-кратък срок.

От Прокуратурата на Република България също информираха, че РП – Сливен се е самосезирала по материали в медиите и е иззела цялата документация, касаеща посочената в статиите незаконна сеч, осъществена в района на Котел. За това информира в профила си в Twitter обвинител номер 1 Иван Гешев. ''Бетонира се морето. Сече се вековна гора в планината. Време е да спрем унищожението на уникалната българска природа!'', коментира по случая главният прокурор. 

Още по темата

Лозан Панов не успя да блокира внедряването на ЕИСС във ВКС

Предишна новина

Опитът за е-адвокатура създава повече въпроси, отколкото отговори

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    нерегистриран | нерегистриран
    1
    -1

    Божеееееееееее, що ще чини Пейчо сега????

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.