ВАП сезира Специализирана прокуратура: Министърът на културата е извършил престъпление

ВАП сезира Специализирана прокуратура: Министърът на културата е извършил престъпление
Боил Банов, министър на културата, снимка:БГНЕС

В изпълнение на правомощията по чл. 127 т.5  от Конституцията на Република България да следи за спазването на законността, Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира Специализираната прокуратура с оглед събрани данни за извършено престъпление, свързано със строежа на  т. нар. небостъргач  „I tower” в центъра на София, съобщиха от държавното обвинение.

След самосезиране по повод публикации в медиите за извършване на незаконно строителство, ВАП възложи на Дирекция национален строителен контрол (ДНСК) извършването на проверка за законността на строежа на небостъргача.

След приключване на инспекцията, във ВАП е получен обобщен доклад, според който, при проверката на място и по документи на строежа на двете сгради, служители на ДНСК са констатирали, че е налице нарушение на чл.143 ал.1 т.5, чл.144 ал.1 т.4  от Закона за устройство на територията (ЗУТ), изразяващо се в несъгласуване на инвестиционния проект във фаза технически проект относно строителството над кота ≠ 0,00 с Министерство на културата, изискуемо съобразно чл.83 ал.1 т.2 б.“а“ и чл.84 ал.1 от Закона за културното наследство (ЗКН).

Въз основа на констатираните нарушения, на 09 юли 2020 г. началникът на ДНСК е издал две заповеди на основание чл. 224 ал.1 т.6 ЗУТ за спиране на  изпълнението на строежите на двете сгради, от които се състои небостъргача. Заповедите са връчени на същата дата.

На 08 юли 2020 г. министърът на културата е съгласувал проекта, по молба на заинтересованата страна, но в грубо нарушение на разпоредбите на Закона за културното наследство. На 09 юли 2020г. същата заинтересована страна е поискала от ДНСК да не се издава заповед за спиране на строителството.

В тази връзка ВАП сезира Специализирана прокуратура с оглед данни за  извършено престъпление. Прокуратурата предлага на главния архитект на Столична община да прецени дали да предприеме мерки, съобразно неговата компетентност, за   преустановяване на нарушенията, както и за стриктно спазване разпоредбите на нормативните актове, свързани със законността на строежа и одобряване на инвестиционния проект.

Към момента проверката на ВАП  продължава.

Още по темата

Асоциацията на прокурорите към Радев: Езикът на омразата и стремежът за извличане на евтини политически дивиденти са пагубни!

Предишна новина

Кметът на Сеул се самоуби, след като го обвиниха в сексуален тормоз

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Anonimen | нерегистриран
  4
  0

  Не я къса. Сигурно има свободно място за посланик, та да го скатаем там

 2. 1
  В. Д. | нерегистриран
  7
  0

  Гущерът си къса опашката...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.