ВАП установи нарушения на общинските съвети при определянето на обема на животновъдната дейност

ВАП установи нарушения на общинските съвети при определянето на обема на животновъдната дейност
снимка:БГНЕС

От Върховна административна прокуратура (ВАП) е инициирана проверка, касаеща задължението на общинските съвети да приемат наредби по чл.133 ал.1 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД), с които да определят обема на животновъдната дейност и местата за отглеждане на селскостопански животни на територията на съответните общини.

В хода на проверката от прокуратурите по места са събрани данни за цялата страна. Към момента е установено, че от общинските съвети не е изпълнено задължението за приемане на наредби в 138 общини, в това число: Столична, Варна, Велико Търново, Хасково, Кърджали, Търговище, Свищов, Кюстендил, Враца, Монтана, Добрич, Шабла, Созопол, Приморско, Несебър, Трявна, Девин, Самоков, Сандански и др., съобщиха от държавното обвинение.

Освен това по време на проверките е разкрито, че 21 от действащите общински наредби, които определят обема на животновъдната дейност и местата за отглеждане на селскостопански животни, не съответстват на влезлите в сила изменение на ЗВД от 2019г. Поради констатираната липса на приети наредби или на приети, но несъобразени с актуалната редакция на закона, от прокуратурите в страната в 132 случая са ангажирани общинските съвети по реда чл.145, ал.1, т.6 от Закона за съдебната власт за предприемане на действия по изпълнение на задължението по ЗВД.

В резултат на проверката са внесени и два протеста до административните съдилища във Варна и Бургас заради неспазване на процедурата по приемане на тези наредби съгласно Закона за нормативните актове от общинските съвети в Долни чифлик и Карнобат. Дейността на ВАП е насочена към спазване на закона с цел защита правата, както на лицата, отглеждащи селскостопански животни, така и на останалите жители на общините.

Проверката на ВАП продължава.

Още по темата

Кметът на Калояново става обвиняем - хванаха го да шофира дрогиран с кокаин

Предишна новина

Прокуратурата организира кампания за даряване на кръвна плазма

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.