ВАП възложи на министри и КЕВР проверка на аварията в „Топлофикация - Перник“

ВАП възложи на министри и КЕВР проверка на аварията в „Топлофикация - Перник“

Окръжна прокуратура - Перник се самосезира, в изпълнение на конституционните правомощия на прокуратурата за упражняване на надзор и законност, с цел изясняване на фактическата обстановка във връзка с аварията в шламохранилището на Топлофикация – Перник ЕАД, съобщиха от държавното обвинение.

Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, министъра на околната среда и водите Емил Димитров и председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, да се създаде незабавна организация за извършване на спешна проверка, въз основа на акта на Окръжна прокуратура – Перник. Действията на прокуратурите са свързани с пропуска на вода от дигата на шламохранилището на топлофикационното дружество в Перник на 07.05.2020г., след което се стигна до евакуация на живущите в района.

Проверката трябва да установи причините за аварията, допуснато ли е нарушаване на правилата за експлоатация на съоръжението и на извършените строителни дейности, и да предприеме действие по санкциониране на виновните лица. Прокуратурата изисква от компетентните органи да вземат и незабавни мерки за отстраняване на нарушенията и последиците от тях с цел опазване на околната среда и гарантиране на нормален безопасен живот на хората.

Доклад с резултатите от извършената проверка следва да бъдат изпратени на ВАП и  на Окръжна прокуратура- Перник в най-кратък срок.

Още по темата

Продуцент на “Вълкът от Уолстрийт“ се отърва от дело срещу 248 млн. долара

Предишна новина

Моловете отварят врати от 18 май

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Редно е същата прокуратура да възложи на Министерския съвет да промери защо сме най-корумпирани | нерегистриран
  0
  0

  Така ще си измие ръцете и ще си свърши работата, като я препрати от Понтий към Пилат.

 2. 1
  Въпрос | нерегистриран
  0
  0

  А ВПК няма ли да извърши проверка на СМС-ите на "Влади"?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.