Варненският апелативен съд не освободи предсрочно рецидивист, осъден за седем тежки престъпления


След протест на Окръжната прокуратура Варна, Варненския апелативен съд отмени определение на долната инстанция за условно предсрочното освобождаване от затвора на съдения 14 пъти Анастас Живков Тонев, съобщиха от Апелативна прокуратура – Варна.

44-годишният Тонев е в затвора, където изтърпява 9-годишна присъда при строг режим на Варненския окръжен съд. Наказанието му е за извършени от него седем тежки престъпления - две отвличания, две изнасилвания, блудство, грабеж и незаконно държане на оръжие. То било приведено в изпълнение на 12 юли 2012 г. Остават му да доизтърпи още 2 години, 5 месеца и 5 дни.

Варненският окръжен съд като първа инстанция, приел, че Тонев вече е изтърпял една втора от наказанието си и чрез примерно поведение дал доказателства, че се поправя.

Според Окръжната прокуратура във Варна налице е само първата предпоставка по закон за условно предсрочно освобождаване от затвора, а именно – изтърпяна е една втора от наказанието. За втората предпоставка - поправяне на осъденото лице и трайна позитивна промяна на личността му, липсват категорични доказателства. Изготвяната оценка за риска от рецидив през годините спрямо Тонев е търпяла спадове.

През 2004 год. Анастас Тонев вече е бил условно предсрочно освобождаван от изтърпяване на остатъка по ефективно наказание по присъда на Варненския районен съд. След това обаче той извършил други умишлени престъпления, за които е бил осъден.

Тонев вече е подавал една молба за предсрочно освобождаване през май 2017 г. Тогава Варненският окръжен му е отказал поради липсата на категоричност и безспорност за поправянето му.

Две години условно за бившия директор на НРС за разгласяване на държавна тайна

Предишна новина

Районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев встъпи в длъжност

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.